Ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση τους – Προσπάθεια να κλείσει το Σύμφωνο για Μετανάστευση – Άσυλο πριν τις Ευρωεκλογές
Πάνω από 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι παγκοσμίως τα έσοδα των διακινητών ετησίως, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, οι παράτυπες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ξεπέρασαν τις 280.000 σημειώνοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
Σε μία προσπάθεια να κάνει ακόμη ένα βήμα προς μία ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για τη μετανάστευση, λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας και τις ευρωεκλογές του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα πρόταση για την καταπολέμηση και την πρόληψη των διακινητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η Κομισιόν στοχεύει μέσα από τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακινητών να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα και την επιβολή ποινών σε βάρος των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων όπως επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στις ποινές, οι οποίες θα κυμαίνονται από 3 εώς 15 έτη ανάλογα με την περίπτωση.
Βασικό σημείο αποτελεί η ενίσχυση των πόρων των κρατών μελών έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα να καταπολεμήσουν τα δίκτυα των διακινητών με εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, θα προβλέπονται τιμωρίες ακόμη και εάν συμβεί κάτι σε μετανάστες σε διεθνή χωρικά ύδατα και όχι σε κάποιο κράτος μέλος, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η βελτίωση συλλογής δεδομένων και στοιχείων.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε εστιάσει στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών τόσo στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2022 τονίζοντας ότι «είναι ώρα να μπει τέλος σε αυτή την σκληρή και την εγκληματική επιχείρηση», όσο και στην επιστολή της προς του 27 ηγέτες των κρατών-μελών στην οποία είχε επισημάνει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι εικοσαετίας και χρειάζεται ανανέωση.
Η Δεξαμενή Ταλέντων που πρότεινε η Κομισιόν, πριν από δύο εβδομάδες και θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, αφού στοχεύει στο να φτάνουν στην ΕΕ πολίτες τρίτων χωρών για να καλύπτουν θέσεις εργασίας που μένουν κενές.
Μέσα από αυτή ο κάθε εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον εργαζόμενο που πληροί τις προϋποθέσεις για τη θέση εργασίας που προσφέρει, ενώ ταχύτερες θα είναι οι διαδικασίες αναγνώρισης και επικύρωσης πτυχίων και ικανοτήτων που αποκτήθηκαν σε τρίτες χώρες.
Διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο
Tην ίδια ώρα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να κλείσει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο πριν από τις ευρωεκλογές.
Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μετά την βελγική προεδρία η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024, έχει σειρά η Ουγγαρία , η οποία μαζί με την Πολωνία δεν χάνουν ευκαιρία να δημιουργήσουν προβλήματα και δη σε μείζονα ζητήματα όπως και το μεταναστευτικό.
Βέβαια, είναι σημαντικό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα για να περάσει δεν χρειάζεται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία. Τριγμούς όμως όπως ήταν αναμενόμενο προκαλούν και τα αποτελέσματα στην Ολλανδία με τον μαέστρο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Βίλντερς να έχει πλέον τον πρώτο λόγο.
Τα κράτη πρώτης γραμμής ωστόσο, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, αναμένουν δράση και όχι επανάληψη γεγονότων όπως αυτά του 2015 ή την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία το 2020 και την κρίση στα σύνορα της Ελλάδας, φαινόμενο που φαίνεται να επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα στην Φινλανδία και τη Ρωσία να επιχειρεί ακόμη μία αποσταθεροποίηση.
πηγή: tovima