More

  Πρέπει να υποχρεωθούν οι υγειονομικοί και στην Κρήτη να εμβολιαστούν; “Το θέμα είναι σύνθετο”

  Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι επιστημονικές φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, με αφορμή και τα κρούσματα κορωνοϊού σε δομές υγείας ανά την Ελλάδα.

  Τελευταίος εξέφρασε τη συγκεκριμένη άποψη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που ανέφερε πως «το να δουλεύω σε ένα νοσοκομείο, όπου ο βασικός λόγος είναι να παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και με την άμυαλη συμπεριφορά μου να θέτω σε κίνδυνο την υγεία αυτών που προσπαθώ να νοσηλεύσω, είναι κάτι που εμένα προσωπικά με ξεπερνά». Όπως πρόσθεσε, εάν κάποιος υγειονομικός δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, «μπορεί κάλλιστα να το αναφέρει και να τεθεί σε αναστολή εργασίας από το κράτος και στην θέση του να προσληφθεί ένας μη αρνητής του εμβολίου».

  Σημειώνεται πως απόφαση που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες από δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε τη δυνατότητα σε δύο δομές νοσηλείας και περίθαλψης ηλικιωμένων στο Veneto, να εξαναγκάσουν σε νόμιμη άδεια νοσηλευτές που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αυτοί προσέφυγαν με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο, ζητώντας να επανέλθουν στη δουλειά τους αφού  ισχυρίζονται πως το επόμενο εργοδοτικό μέτρο, θα ήταν η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους χωρίς αποδοχές και τελικά η απόλυσή τους.

  Πάντως, η ιταλική κυβέρνηση, καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες, ενώ προβλέπεται και παύση καταβολής μισθοδοσίας, αν χρειαστεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

   

  Είναι σύνθετο το θέμα

  Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου Κώστας Καραταράκης αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό πως το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, «αν και αυτό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό αναφορικά με τη νόσηση από τον ιό, με όσους έχουν εμβολιαστεί να δείχνουν ότι νοσούν πιο ελαφρά. Μέχρι τώρα, και σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουμε ακούσει κάποιον γιατρό π.χ. που έχει εμβολιαστεί να έχει μπει σε ΜΕΘ, ενώ και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έκαναν το εμβόλιο δεν νόσησαν βαριά».

  Από την άποψη, ωστόσο, ότι δεν έχει αποκλειστεί η μεταδοτικότητα και δεν έχει διευκρινιστεί ο βαθμός αυτής, ο κ. Καραταράκης λέει πως «είτε έχεις, είτε δεν έχεις εμβολιαστεί, πάλι θα μεταδίδεις τον ιό. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για αναστολή της εργασίας των υγειονομικών που δεν εμβολιάζονται. Όσα ακούγονται περί ‘υγειονομικής βόμβας’ για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται αυτό δεν ισχύει, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

   

  «Συστήνουμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό»

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκάθαρη θέση της Ένωσης, υπογραμμίζει ο κ. Καραταράκης, «είναι ότι συστήνουμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό σε όλους τους υγειονομικούς και σε όλους τους πολίτες, εκτός αυτών που έχουν ισχυρές αντενδείξεις. Υπάρχουν σίγουρα και επιφυλάξεις λόγω του ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση, και η οποία θα μπορούσε να γίνει, εμείς όμως προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό. Τα εμβόλια είναι το μόνο μέσο προστασίας που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορωνοϊό και για να ξεπεράσουμε την πανδημία».

  Οι γιατροί του Λασιθίου που δεν έχουν εμβολιαστεί «είναι πολύ λίγοι και αφορά σε περιπτώσεις που αυστηρά δεν μπορούν για λόγους υγείας να το κάνουν», όπως λέει, «και όσοι έχουν κάνει τεστ αντισωμάτων έχουν πολύ ικανοποιητικό αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων».

  Πηγή: anatolh.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ