More

    Προ των πυλών η Διοικητική Αρχή Γεφυρών, ποιος ο ρόλος της, τι σημαίνει για τον τεχνικό κλάδο

    Μία νέα δομή προτίθεται να δημιουργήσει το Υπουργείο Υποδομών για να ενισχύσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

    Μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στην Καβάλα, στο μικροσκόπιο του Υπουργείου μπήκαν οι γέφυρες που λόγω της γεωμορφολογίας της Ελλάδας είναι πολλές.

    Όπως αναφέρουν στο ypodomes.com πηγές κοντά στο θέμα, υπάρχουν εκατοντάδες γέφυρες κατασκευασμένες τις δεκαετίες του 50` και του 60` οι οποίες έκτοτε δεν έχουν συντηρηθεί και είναι άγνωστη η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

    Το πρώτο βήμα που ετοιμάζεται να γίνει είναι να δημιουργηθεί μία νέα διεύθυνση, η Διοικητική Αρχή Γεφυρών και να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγραφούν στο σύνολο της επικράτειας. Στη συνέχεια ο στόχος είναι να γίνει ένα πρώτο “σάρωμα” των γεφυρών να διαπιστωθεί η κατάσταση τους και να υπάρξει ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα επεμβάσεων και παρακολούθησης τους.

    ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
    Το Υπουργείο θα αναλάβει την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών αποκατάστασης με μέριμνα της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου και στη συνέχεια απευθυνόμενο στους κατά τόπους Φορείς Υλοποίησης (Περιφέρειες ή Δήμους) θα δίδεται ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους για τη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση θα επιδιωχθεί να είναι και από το ΕΣΠΑ αλλά και από το ΠΔΕ ενώ η γενικότερη πολιτική των έργων θα εντάσσεται στο φλέγον θέμα της οδικής ασφάλειας.

    Από εκεί και έπειτα ανά έτος θα γίνεται οπτική επιθεώρηση και με τη χρήση σύγχρονων μέσων όπως τα drones. Κάθε 3-6 χρόνια θα γίνεται τακτική επιθεώρηση. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται ότι θα ελέγχονται όλες οι γέφυρες και να γίνονται παρεμβάσεις ακόμα και σε προληπτικό επίπεδο.

    Αυτό μεταφράζεται ως καλά νέα για τον τεχνικό κόσμο μιας και θα υπάρχει μία μόνιμη εποπτεία και σειρά έργων που θα παρέχει ένα σταθερό κύκλο εργασιών γύρω από το θέμα ενεργοποιώντας παράλληλα αρκετά επαγγέλματα του κλάδου γύρω από την συντήρηση-αποκατάσταση των γεφυρών της χώρας.

    ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
    Αυτή την εποχή και δυστυχώς μόνο στις παραχωρήσεις υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των παλιών τεχνικών από τους παραχωρησιούχους με στόχο να διαπιστωθεί η κατάσταση τους και στη συνέχεια όπου χρίζει παρέμβασης να γίνει η απαραίτητη αποκατάσταση. Επίσης το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πρόγραμμα βαριάς συντήρησης για την υψηλή γέφυρα Ευρύπου στην Εύβοια καθώς από την κατασκευή της την δεκαετία του 1980 δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

    Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας γίνεται πλήθος παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εξαντλείται σε ασφαλτοστρώσεις και κάποιες φορές στην αντικατάσταση στηθαίων, χωρίς όμως ένα σαφή προγραμματισμό ή την υιοθέτηση νέων κανονισμών που τίθενται συνεχώς από τις οδηγίες της ΕΕ.

    Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ