More

    Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνονται τα ραντεβού με τους ασθενείς – Γιατί διαφέρει η πρώτη επίσκεψη

    Ξεκινά ο προγραμματισμός των ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, με την 1η Οκτωβρίου να είναι η ημερομηνία ορόσημο για το νέο σύστημα. Η διαδικασία αρχίζει με τη δημιουργία/ ενημέρωση του ατομικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή που θα είναι εγγεγραμμένος.

     

    Είναι μάλιστα υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού, και στη συνέχεια να τον τηρούν. Το πρώτο ραντεβού θα είναι διάρκειας 30 λεπτών προκειμένου να γίνει η ενημέρωση του φακέλου, ενώ τα επόμενα ραντεβού θα διαρκούν 15 λεπτά.

    Η πρώτη επίσκεψη επίσης αναμένεται να συνδυαστεί με παραπεμπτικά για δωρεάν εξετάσεις, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

    Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

    Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού των προσωπικών γιατρών, όπως αναφέρεται σε οδηγία του υπουργείου Υγείας. Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.

    Παράδειγμα

    Έστω ότι ένας προσωπικός γιατρός έχει 1.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες, ο συγκεκριμένος προσωπικός γιατρός θα πρέπει να έχει προγραμματίσει 20 ώρες για τα ραντεβού. Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Στην περίπτωση που την τελευταία μέρα Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο συγκεκριμένο γιατρό έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τον νέο αριθμό.

    Ξεκινούν οι “ποινές” για όσους δεν έχουν εγγραφεί

    Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, από την 1η Οκτωβρίου θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

    Ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι “δεν θα υπάρχουν ποινές μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα. Όμως, όσο υπάρχουν κενές θέσεις ασθενών και δεν εγγράφονται οι πολίτες, οι ποινές θα παραμένουν” είπε.

    Από τον Ιανουάριο, οπότε το σύστημα του προσωπικού γιατρού μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, οι ποινές γίνονται ακόμη πιο αυστηρές, δεδομένου πως οι συμμετοχές προσαυξάνονται κατά 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

    Όσοι έχουν προσωπικό γιατρό, εκτός από το ότι δεν θα επιβαρύνονται με το “πέναλτι” στη συμμετοχή για φάρμακα και στις εξετάσεις, θα έχουν προτεραιότητα από το νέο έτος στον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Συρροή στα φαρμακεία

    Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5:00μ.μ. το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, που άνοιξε η πλατφόρμα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών.

    Υπολογίζεται πως οι εγγραφές πολιτών σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε πάνω από τρία εκατομμύρια.

    Σύμφωνα εντούτοις με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο αριθμός των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την Αττική συμμετοχή φτάνει για το 55% του πληθυσμού. Προς το παρόν στο σύστημα μπαίνουν μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ αναμένεται η ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, όπως οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι, αλλά και άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

     

    πηγή: The Toc

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ