More

  “Επιμήκυνση Τουριστικής Περιόδου”: Μύρισε “θανατικό” στην αγορά, αλλά η σεζόν πήγε “μπάλα”

  Εδώ και πάρα πολύ καιρό στα Χανιά – μετρά χρόνια αυτή η ιστορία- κουβεντιάζουμε, συσκεπτόμεθα, “ανασκουμπωνόμαστε” που λέμε και στην Κρήτη, για την περίφημη “επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”. Έρχονται τα μεγάλα “κεφάλια” των αεροπορικών, μιλάμε με τους διαχειριστές του “Δασκαλογιάννης”, ακούμε για πτήσεις, ακούμε για δεκαπέντε ημέρες μπροστά και δεκαπέντε ημέρες πίσω – από την γνωστή διάρκεια της τουριστικής περιόδου – αλλά… Στο τέλος ΤΙΠΟΤΑ.

  Αυτό που συμβαίνει την τρέχουσα “χειμερινή” περίοδο στα Χανιά, δεν έχει ομολογουμένως προηγούμενο. Από τις αρχές – ούτε καν από τα μέσα – Νοεμβρίου, οι “ξένοι” έφυγαν, οι δρόμοι άδειασαν, η αγορά “χειμάζει” και η όποια προσπάθεια για επιπλέον ημέρες στην τουριστική σεζόν, έμεινε στην αίθουσα του “Μίκης Θεοδωράκης”. Εκεί συζητήσαμε πολλάκις, αλλά βγαίνοντας από την πόρτα του Θεάτρου, ρίξαμε απλά ματιά γύρω μας, και μονολογήσαμε: μια χαρά είναι – ήταν δηλαδή – η σεζόν φέτος, τι ψάχνεις τώρα. Άντε και του χρόνου βλέπουμε…

  Το χειμερινό… νεκροταφείο του παραλιακού μετώπου στα Χανιά 

  Και κάπως έτσι, οι ευκαιρίες περνάνε, τα Χανιά “ονειρεύονται” πάνω από τις μακέτες των μεγάλων έργων που θ’ αλλάξουν την “όψη” τους τα επόμενα χρόνια αλλά αφήνουν τις ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες. Φανταστείτε με το χειμερινό… καλοκαίρι που ζούμε φέτος, τι θα γινόταν, αν όντως είχαμε κάνει “κάποια”, από αυτά που εδώ και πολλά χρόνια, συζητάμε ότι πρέπει να γίνουν στα Χανιά. Αντίθετα, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές, η θερμοκρασία είναι εξαιρετικά υψηλή, βροχές… γιοκ, μια βόλτα στις “πιάτσες” των Χανίων, δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση: Δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ!

   Οι εμπορικές επιχειρήσεις καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, “παλεύοντας” με υποχρεώσεις, επιταγές και ανελαστικά έξοδα. Ήδη κάποιες από αυτές, απλά κατεβάζουν τα ρολά τους: όχι για τους επόμενους δύο ή τρεις δύσκολους μήνες, αλλά οριστικά!  

  Το σημείο αναφοράς των Χανίων, το ενετικό λιμάνι, έχει βάλει – σχεδόν – γενικό λουκέτο, καθώς από τα Χριστούγεννα και μετά, έκλεισαν και μαγαζιά, τα οποία είχαν κατεβάσει τα ρολά τους, ΜΟΝΟ λόγω κορωνοϊού. Κι όμως, πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, για να γλυτώσουν τη χασούρα πολλές, αλλά και κάποιες άλλες, για ν’ απολαύσουν – ακόμη περισσότερο – τις  χλιδάτες διακοπές τους σε εξωτικούς προορισμούς οι ιδιοκτήτες τους. Δεν βαριέσαι άλλωστε, η νέα σεζόν “έρχεται” και απ’ ότι μαθαίνουμε θα πάει… μπάλα!

  Πηγαίνεις λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, στην περιοχή που οραματίζεται τα επόμενα χρόνια να μετατραπεί στο… Μονακό της Ελλάδος, τη Νέα Χώρα και σε πιάνει η καρδιά σου: ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. Όχι δεν είναι υπερβολή το “όλα”. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της εστίασης, ακόμη κι εκείνες που άνοιγαν το χειμώνα, μόνο τα Σαββατοκύριακα, είναι κλειστές. Αντίστοιχα και από την άλλη πλευρά του παραλιακού μετώπου, εκείνη δηλαδή του Κουμ Καπί, ελάχιστα είναι τα “γενναία” μαγαζιά που παραμένουν ανοικτά, “παλεύοντας” καθημερινά για την επιβίωση τους.

  Κάποτε τα “Νυχτερινά” Χανιά, έβγαιναν επτά στα επτά…

  Προφανώς και δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε άλλες περιοχές του νομού, για να “δείξουμε” τους λόγους που “αναγκαστήκαμε” να γράψουμε το “αφήγημα” που διαβάζετε. Θα προσθέσουμε όμως και μια “κατηγορία” ακόμη: Νυχτερινή διασκέδαση. Τι…;;; Ποιά…; Οι ένδοξες στιγμές της νύχτας στα Χανιά, έχουν παρέλθει προ πολλού και πιθανότατα ανεπιστρεπτί. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διασκεδάζουν τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες, αυστηρά και μόνο πλέον Παρασκευή και Σάββατο, άντε κάποιες, και μεσημέρια Κυριακής. Σημείο αναφοράς που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η “Νύχτα” δύσκολα θα επιστρέψει, είναι αυτό: Ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματιών που έγραψαν ιστορία στο συγκεκριμένο κλάδο, άλλαξαν “προσανατολισμό”. Κάποιοι μπορεί να παραμένουν στον χώρο της εστίασης, με την ευρύτερη της έννοια, ωστόσο δεν ασχολούνται πλέον με την “διασκέδαση” έτσι όπως το έκαναν τουλάχιστον επί σειρά πολλών ετών, τότε που τα “Νυχτερινά” Χανιά, έβγαιναν επτά στα επτά…

  Θα ήταν σοβαρότατη παράβλεψη, αν στο “πόνημα” μας, δεν γινόταν αναφορά στην κατάσταση της πραγματικής -όχι της Δημοτικής – Αγοράς των Χανίων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, “παλεύοντας” με υποχρεώσεις, επιταγές και ανελαστικά έξοδα. Ήδη κάποιες από αυτές, απλά κατεβάζουν τα ρολά τους: όχι για τους επόμενους δύο ή τρεις δύσκολους μήνες, αλλά οριστικά!

  Το σημείο αναφοράς των Χανίων, το ενετικό λιμάνι, έχει βάλει – σχεδόν – γενικό λουκέτο, καθώς από τα Χριστούγεννα και μετά, έκλεισαν και μαγαζιά, τα οποία είχαν κατεβάσει τα ρολά τους, ΜΟΝΟ λόγω κορωνοϊού.

  Με όλα αυτά, είναι προφανές ότι η όποια συζήτηση έχει γίνει ή που πρόκειται να γίνει περί επιμήκυνσης, όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, είναι σχεδόν “κενή” περιεχομένου. Όχι γιατί τα Χανιά δεν μπορούν, απλά διότι το Χανιώτικο επιχειρείν δεν θέλει. Ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού, δείχνει να μην “θέλει” πραγματικά να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν, για να λάβει ο προορισμός την υπεραξία που αδιαμφισβήτητα έχει, αλλά και το μερίδιο της πίτας που μπορεί να του αναλογεί. Οποιαδήποτε άλλη, περισσότερο εις βάθος ανάλυση, δεν έχει να προσφέρει τίποτα και σε κανέναν. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νομίζουμε ή που θέλουμε να τα βλέπουμε: Θέλουμε ν’ αλλάξουμε…; Αν ΝΑΙ, σίγουρα το μπορούμε. Αλλιώς, θ’ αργοπεθαίνουμε…

  Διαβάστε ακόμη: Ξανά σε… lockdown τα Χανιά: Οι 28 εικόνες της πόλης – φάντασμα… [pics]

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το kriti360 

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ