More

    Ροκάκης: Οι φιλοδοξίες όλων των συναδέλφων – ακόμα και των μη – επιχειρηματιών, είναι θεμιτές…

    Εν μέσω διεθνών αναταράξεων – σε πολλά επίπεδα – μιας πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, που αλλάζει τον Παγκόσμιο Ενεργειακό χάρτη και ναρκοθετεί τα θεμέλια ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη αλλά και την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, στην οποίαν στηρίζει την “ανάσταση” της η τοπική αγορά,  μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνη Ροκάκη, σχεδόν για όλα.  Για τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω, αλλά και για πολλά ακόμη συζητιούνται αυτή την περίοδο στα Χανιά, όπως είναι οι εκλογές  στα επιμελητήρια, οι οποίες τελικά θα γίνουν στα τέλη του 2023.

    Μετά από δώδεκα χρόνια οικονομικής κρίσης αλλά και δυόμιση χρόνια πανδημίας, η Ελληνική οικονομία, όπως και οι ανά τον πλανήτη οικονομίες των κρατών, βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ ένα νέο «τσουνάμι», τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσεγγίστε μας το όλο θέμα, όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, για το τι σημαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία για το Ελληνικό αλλά και για το Χανιώτικο επιχειρείν…;

    Ζούμε πραγματικά ριζοσπαστικές αλλαγές που διαπερνούν το σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του πλανήτη μας. Κατά την εκτίμησή μου η παγκοσμιοποίηση δεν θα είναι πια ίδια, καθώς αναγκάζεται να αντιστρέψει την ελεύθερη ροή κεφαλαίων και προϊόντων, όπως και να ανεχτεί περιορισμούς στη φυσική μετακίνηση των εργαζόμενων την ίδια στιγμή μάλιστα που η τηλεργασία δημιουργεί νέα δεδομένα και κινητικότητα. Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα σε αρκετά προϊόντα αιχμής παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με την εγχώρια ζήτηση, γεγονός το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα σε ισχυρή εξάρτηση από τις εισαγωγές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μαλακού σταριού, που παράγουμε περίπου μόλις το 10% των απαιτούμενων ποσοτήτων. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη «σιτάρκεια», η οποία επιτεύχθηκε και στο νησί μας κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα τόσο του στρατηγικού επαναπροσανατολισμού της διαφοροποίησης της παραγωγής, όσο και της αποβιομηχάνισης της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κλάδο των γεωργικών εφοδίων. Τα δεδομένα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για την απειλούμενη επισιτιστική κρίση, η οποία, σύμφωνα και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι προ των πυλών ως συνδυαστικό παράγωγο τριών διαφορετικών αιτιών:

    (α) της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων ως αποτέλεσμα της εξάλειψης των

    αποθεμάτων και της επιβάρυνσης των μεταφορών κατά την έναρξη της μετά Covid εποχής,

    (β) της μείωσης της παραγόμενης ποσότητας τροφίμων λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (με άγνωστο ορίζοντα χρονικής εξέλιξης) και

    (γ) του πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μέσα σε ελάχιστες ημέρες απέκλεισε κυρίως την Ευρώπη από την πλέον σημαντική πηγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως ηλίανθου), ζωοτροφών (πρωτίστως καλαμποκιού) και λιπασμάτων (κυρίως αζωτούχων, αλλά και άλλων), ενώ διέκοψε και την κανονική ροή ενέργειας προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα συνδυασμένα αποτελέσματα αυτής της πολλαπλής κρίσης μεταφράζονται σε απτές και άμεσες επιπτώσεις:

    ✱ Στη μείωση της αγροτικής παραγωγής λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους σε ενέργεια και αγροτικά εφόδια. Ιδιαίτερα η κτηνοτροφία έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα.

    ✱ Στη μείωση των εξαγωγών στα προϊόντα που είμαστε πλεονασματικοί (οπωροκηπευτικά), με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τα λεμόνια και τα μήλα (μείωση κατά -36,3% και -27,7% αντίστοιχα, βάσει στοιχείων του Incofruit).

    ✱ Την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των πληθωριστικών πιέσεων.

     

    Η κατάσταση που δημιουργείται μας «αναγκάζει» – κι εδώ επιτρέψτε μου κι ένα προσωπικό σχόλιο, δεν είναι το DNA μας – να στραφούμε όσο πιο άμεσα γίνεται σε στρατηγικού τύπου συνέργειες, για να αποκωδικοποιήσουμε αλλά και ν’ αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που «έρχονται». Θα το… κάνουμε;

    Έχετε απόλυτο δίκιο ότι καλούμαστε να επιχειρήσουμε σε ένα πρωτοφανές και εκρηκτικό περιβάλλον στην Αγορά και στην Κοινωνία, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει πια μόνος του. Πιστεύουμε ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση και διεύρυνση θεσμικών συνεργασιών. Η Διοίκησή μας προωθεί από καιρό τη συγκεκριμένη στρατηγική της προτεραιότητα στην πράξη, καθώς η επιχειρηματική μας κοινότητα συμπράττει σταθερά και με τα άλλα δύο Επιμελητήρια των Χανίων, το Τεχνικό και το Οικονομικό, με στόχο τη διαρκή και πολύπλευρη ανάλυση των οικονομοτεχνικών δεδομένων, όπως και συντονισμένες παρεμβάσεις για τη δυναμική αντιμετώπιση των Αναπτυξιακών προκλήσεων της Αγοράς των Χανίων. Είναι καιρός να αναζητήσουμε όσα μας ενώνουν και να αφήσουμε στην άκρη στείρες ιδεολογικές και μικροκομματικές διαμάχες, οι οποίες έχουν πολλές φορές στο παρελθόν πληγώσει σοβαρά την ενότητα και την πρόοδο της Χανιώτικης επιχειρηματικής μας κοινότητας. Το Επιμελητήριο Χανίων δεν προσφέρεται για πειράματα εξουσίας ή ασκήσεις μικροκομματικών μηχανισμών.

    Αναμφίβολα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά της πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας.

    Aναμενόταν δυναμική άνοδος αφίξεων από την Ουκρανία στην Κρήτη…

    Ποιο είναι με συγκεκριμένα παραδείγματα το μέχρι στιγμής «αποτύπωμα» του πολέμου της Ουκρανίας, στις επιχειρήσεις – εισαγωγικές και εξαγωγικές – των Χανίων;

     Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περίπου 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ. Δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων κ λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία .Στα Χανιά το τουριστικό ρεύμα από Ρωσία και Ουκρανία ήταν ανοδικό τα προηγούμενα χρόνια, εκτός της παρένθεσης της πανδημίας. Πριν την ανατροπή των δεδομένων από την πολεμική σύρραξη αναμενόταν δυναμική άνοδος αφίξεων από την Ουκρανία στην Κρήτη, η οποία θα μπορούσε να αγγίξει τους 100.000 τουρίστες σε σχέση με 80.000 πέρσι, δηλαδή περισσότερους και από το 2019. Το στοίχημα για την αγορά της Ρωσίας, εφόσον οι πτήσεις τσάρτερ άνοιγαν, θα ήταν να φτάσουμε τις 200.000 – 250.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών. Αναμφίβολα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά της πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας.

    Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εξορθολογήσει τη σύνδεση των λογαριασμών ρεύματος με τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Πρόκειται για επιπλέον οκτώ (8) χρεώσεις που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ρεύματος…

    Η Ελλάδα εξάγει στην εμπόλεμη χώρα κυρίως λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, άσφαλτο, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως κουκιά σόγιας, σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά. Επιπλέον της πρόσθετης ενεργειακής επιβάρυνσης που προκαλεί άνοδο του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και τα φυτικά έλαια, τιμές οι οποίες βρίσκονταν ήδη στα ύψη το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας πανδημίας, καιρικών συνθηκών και απότομης αύξησης της ζήτησης. Η αύξηση των τιμών στο σιτάρι, αλλά και στο καλαμπόκι και στη σόγια, ήδη επηρεάζει το κόστος και τις τιμές πώλησης του τομέα της κτηνοτροφίας. Η Ουκρανία, δυναμικός παραγωγός σταριού και σπορελαίων, εξάγει το 98% των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μέσω του σιδηροδρόμου, όπου το κόστος είναι υψηλότερο. Η χώρα  ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2020-21, ενώ η Ρωσία βρισκόταν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσώπευαν το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών. Εξακολουθούν να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για εισαγωγή σιτηρών και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και από την Αίγυπτο. Επίσης, η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οδήγησε σε άνοδο των τιμών των λιπασμάτων με ένα απλό τρόπο: αυξήθηκε 400% το κόστος της αμμωνίας. Στην παραγωγή της αμμωνίας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. ‘Έντονος προβληματισμός επικρατεί για την επόμενη ημέρα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και μπισκότων, καθώς η εκρηκτική αύξηση πρώτης ύλης μετακυλίεται αναγκαστικά στον καταναλωτή, χωρίς να λείπει και η ανησυχία για την επαρκή τροφοδοσία της Αγοράς. Παράλληλα παρατηρείται φαινόμενο-ντόμινο που συμπαρέσυρε τις ζωοτροφές και ήδη έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και στην υπόλοιπη αλυσίδα του κρέατος, του γάλακτος και των προϊόντων της επεξεργασίας τους. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της σημειώνει ότι ρεαλιστικά δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν οι ελλιπείς έως ανύπαρκτες εισαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία, οι οποίες διοχετεύονταν, τόσο στην εστίαση, όσο και στη βιομηχανία τροφίμων (μαργαρίνες, μπισκότα κ.λπ.). Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το συγκεκριμένο περιβάλλον πιθανό να «γεννήσει» ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση της τιμής του ελαιόλαδου, σημαντικού εξαγωγικού προϊόντος των Χανίων.

    Αντ. Ροκάκης: Χρειάζονται δραστικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων
    Τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των Χανίων είναι δραματικά, καθώς το πρόσθετο κόστος των ενεργειακών ανατιμήσεων αγγίζει το 40%!

    Ως Επιμελητήριο Χανίων τοποθετηθήκατε επίσημα για την «Ενεργειακή Φτώχεια». Πόσο ικανοποιημένος – ή όχι – είσαστε από τα «αντανακλαστικά» τόσο της Ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της Ευρώπης γενικότερα;

    Τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των Χανίων είναι δραματικά, καθώς το πρόσθετο κόστος των ενεργειακών ανατιμήσεων αγγίζει το 40%! Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Χανίων περνά στη ζώνη της «ενεργειακής φτώχειας». Καθίσταται προφανές ότι η διάρκεια και επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης, όπως και των συνεχών αυξήσεων πρώτων υλών και αγαθών, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία, προκαλώντας εκρηκτική ακρίβεια και ελλείψεις στην Αγορά. Για τους λόγους αυτούς, τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή από την πρώτη στιγμή της κρίσης, τα τρία Επιμελητήρια των Χανίων (Εμποροβιομηχανικό, Οικονομικό και Τεχνικό) αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αποστείλουμε επείγουσα επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης, απαιτώντας άμεση αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αδιέξοδης πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και τη «διάχυση» της ρευστότητας των πόρων που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» και τη δίκαιη ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως και για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με συνδυασμό περιβαλλοντικών, κοινωνικών, και οικονομικών κριτηρίων.

    Η Ουκρανική κρίση αναμφίβολα θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, αφού έχει πια πειστεί και ο πλέον αισιόδοξος ότι η δυσκίνητη Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις  των καιρών.

    Απαιτείται η ισόρροπη αξιοποίηση πόρων των Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών προγραμμάτων για να δοθούν άμεσα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ιδιοκατανάλωσης και της ανάπτυξης συμμετοχικών σχημάτων, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιομάζας, αποθήκευσης ενέργειας). Καλέσαμε την Ελληνική Πολιτεία να παρέμβει περαιτέρω, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της Αγοράς και του Ανταγωνισμού μειώνοντας άμεσα τους υπερβολικούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, από τους υψηλότερους στην ΕΕ, οι οποίοι επιβαρύνουν τα καύσιμα, με στόχο να συγκρατήσει και τις τιμές στην Ενέργεια και τις Μεταφορές, οι οποίες διαχέονται συνολικά στην αλυσίδα της Οικονομίας. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να εξορθολογίσει τη σύνδεση των λογαριασμών ρεύματος με τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Πρόκειται για επιπλέον οκτώ (8) χρεώσεις που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίες μάλιστα δεν αφορούν αποκλειστικά τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας και ξεπερνούν συχνά ακόμα και το 50% του συνολικού λογαριασμού καταναλωτών & επιχειρήσεων, ενώ τα κριτήρια δεν είναι δίκαια και ορθολογικά πχ υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

    Στην Ε.Ε. υπάρχει σημαντικό έλλειμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους θεσμούς

     Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ορίζοντα τον Μάϊο «έδειξε» στην Ε.Ε. την ανάγκη είτε της «ενιαίας» αντιμετώπισης – με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων – είτε σε επίπεδο κρατών. Σας προβληματίζουν οι «αγκυλώσεις»  που εξακολουθεί να έχει στην λήψη των αποφάσεων της πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα η Ευρώπη;

     

    Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες να επιδείξει με επάρκεια το όραμα, την αποφασιστικότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεών της. Είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους θεσμούς, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «κοντόφθαλμη» τακτική αρκετών κυβερνήσεων και γραφειοκρατών. Η Ουκρανική κρίση αναμφίβολα θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, αφού έχει πια πειστεί και ο πλέον αισιόδοξος ότι η δυσκίνητη Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις  των καιρών. Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αντιφατικά, αφού γίνονται βήματα μπροστά σε σημαντικούς τομείς, όπως η Άμυνα, ενώ διαπιστώνεται αναποφασιστικότητα σε επείγουσες προκλήσεις, όπως η Ενεργειακή κρίση.

    Ο δύσκολος – ίσως ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών –  χειμώνας, μας έδειξε πως τα Χανιά, σε επίπεδο οικονομίας, αποτελούν μια θεματική μονοκαλλιέργεια: την τουριστική. Το Επιμελητήριο Χανίων έχει λάβει πρωτοβουλίες – στο μέτρο του εφικτού και των θεσμικών  αρμοδιοτήτων του –  ωστόσο όπως προ είπα, οι «συνέργειες» δεν είναι το «δυνατό» μας σημείο. Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα όχι ο «φιλολογικός» αλλά ο ουσιαστικός διάλογος, γύρω από αυτό το θέμα;

     

    Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα μετά την ισοπεδωτική κρίση της πανδημίας και τις τελευταίες γεωπολιτικές προκλήσεις, πιστεύω ότι απαιτείται η προώθηση ενός νέου ολοκληρωμένου εθνικού και περιφερειακού στρατηγικού σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης. Με δημιουργικούς άξονες την Καινοτομία και την Εκπαίδευση, απαιτείται ευρύς και δομημένος διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία, τους Παραγωγικούς Φορείς, τους Εξαγωγικούς Συνδέσμους, τα Επιμελητήρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση των νέων ανατρεπτικών δεδομένων στην παγκόσμια Οικονομία, το Περιβάλλον, το Εμπόριο & τη Διατροφή. Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ δημιουργούν περαιτέρω αισιοδοξία για το βιώσιμο Μέλλον της χώρας και του νησιού μας.

    Οφείλουμε άμεσα να ενώσουμε δυνάμεις & να σχεδιάσουμε το μέλλον του Τουριστικού μας προϊόντος με στρατηγικό, μακροπρόθεσμο και πολυδιάστατο τρόπο.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης των τριών Επιμελητηρίων των Χανίων για τη διαρκή και πολύπλευρη ανάλυση των οικονομοτεχνικών δεδομένων της Αγοράς, με συντονισμένες παρεμβάσεις της Επιχειρηματικής, Οικονομικής και Τεχνικής Κοινότητας της Δυτικής Κρήτης, πιστεύουμε ότι σήμερα πλέον είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ολοκληρωμένη επικέντρωση του Τουρισμού των Χανίων στις νέες δυνατότητες του πρόσφατου Νόμου 4875, στην κατεύθυνση δημιουργίας Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης & Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού. Πλέον, η Τουριστική Αγορά των Χανίων, όπως και η παγκόσμια Κοινωνία και Οικονομία, εισέρχονται σε μια νέα ιδιαίτερα κρίσιμη και πιεστική φάση στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις ακραίες συνθήκες της καταστροφικής πανδημικής κρίσης σε συνδυασμό με τις απρόβλεπτες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία. Για τα Επιμελητήρια των Χανίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η στρατηγική, οργανική και διαρκής σύμπραξη μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων της περιφερειακής μας ενότητας. Οφείλουμε άμεσα να ενώσουμε δυνάμεις & να σχεδιάσουμε το μέλλον του Τουριστικού μας προϊόντος με στρατηγικό, μακροπρόθεσμο και πολυδιάστατο τρόπο. Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, σε μια πρώτη διευρυμένη συζήτηση, μετά από εισήγηση μου, ως Προέδρου της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων και τη σύμφωνη γνώμη του κ. Δημήτρη Φραγκάκη, όπως και των Αντιδημάρχων Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας, συμφωνήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου Νόμου 4875, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. να ενημερώσει αναλυτικά στα Χανιά τους βασικούς φορείς της τοπικής Οικονομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις στρατηγικές ευκαιρίες από τη θεσμοθέτηση Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης & Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται κυβερνητική παράταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι οι προηγούμενες από τις σημερινές διοικήσεις των Επιμελητηρίων της χώρας είχαν ασκήσει θητεία ρεκόρ 6 χρόνων, εξαιτίας των αναταράξεων από τα μνημόνια.

    Καθώς πλέον ο νέος νόμος βρίσκεται σε εφαρμογή, τα τρία Επιμελητήρια των Χανίων αποστείλαμε τον προηγούμενο μήνα και επίσημη πρόσκληση σύσκεψης εργασίας προς το σύνολο των Τουριστικών και Αυτοδιοικητικών φορέων, καθώς βρισκόμαστε σήμερα απέναντι στην πρόκληση να εγκαταλείψουμε το μοντέλο αποσπασματικών δράσεων του παρελθόντος και να δουλέψουμε όλοι μαζί με τεχνοκρατικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Τουριστικού Προορισμού «Χανιά». Ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. με γραπτή του απάντηση (23/03/2022) δεσμεύτηκε στους θεσμικούς φορείς των Χανίων να ανταποκριθεί μετά από «μερικές εβδομάδες» στην πρόσκλησή μας και να μας ενημερώσει δια ζώσης και αναλυτικά, αφού προηγουμένως θα έχουν οριστικοποιηθεί – όπως αναφέρει – από το Υπουργείο Τουρισμού όλες οι τεχνικές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις δημιουργίας και ενίσχυσης των νέων οργανισμών.

    Το «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ» στο ΟΑΚΑ και η συνεργασία με τον Αυγενάκη

    Μιλήστε μας λίγο για την μετεξέλιξη όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς του «Αγροτικού Αυγούστου», την «Έκθεση» ουσιαστικά που διοργανώνει το Επιμελητήριο Χανίων, στα τέλη Μαΐου, στο ΟΑΚΑ…

    Στο Επιμελητήριο Χανίων παρουσιάσαμε με ενθουσιασμό πριν μερικές ημέρες το «Παγκρήτιο Φόρουμ» για την προώθηση της Κρητικής διατροφής στα ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής της χώρας, το οποίο θα συνδιοργανώσουμε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ), στις 27 και 28 Μαΐου. Η διοργάνωση στην πρωτεύουσα μπαίνει σε «τροχιά υλοποίησης» άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχής των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων των Χανίων. Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της διοργάνωσης της Αθήνας διαδραμάτισε η αποδοχή της κοινής πρότασης των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με στρατηγικό στόχο τη διασύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την Ευζωία, τον Αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό με την έμπρακτη συμπαράσταση της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων». Το «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ» θα περιλαμβάνει προκαθορισμένες ΔΩΡΕΑΝ ημίωρες συναντήσεις (Β2Β) για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων Κρητικών αγροτικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της χώρας και στην ευρύτερη ελληνική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής. Στο πρόγραμμα του ΦΟΡΟΥΜ θα ενταχθούν και παράλληλες δράσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τα Κρητικά προϊόντα. Σε μια έντονα ταραγμένη περίοδο για τον παγκόσμιο Αγροδιατροφικό τομέα και την Επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα, το Επιμελητήριο Χανίων σε διαρκή συντονισμό και με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης αναλαμβάνει μια ακόμα δυναμική πρωτοβουλία  – αυτή τη φορά σε στρατηγική συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού –  δημιουργώντας και στην Αθήνα έναν ακόμα αποτελεσματικό θεσμό προώθησης της ποιοτικής υπεραξίας της Κρητικής Γης, των ανθρώπων και των επιχειρήσεών της. Καλούμε τους παραγωγούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του τόπου μας να αξιοποιήσουν το νέο θεσμό που τους προσφέρει δωρεάν την ευκαιρία να αναζητήσουν απευθείας νέες αγορές για τα προϊόντα τους, χωρίς μεσάζοντες.

    Παγκρήτιο Forum: Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ), στις 27 και 28 Μαΐου.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται κυβερνητική παράταση στις εκλογές των Επιμελητηρίων

    Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποφάσισε να μεταφέρει κατά ένα έτος, την εκλογική διαδικασία στα Επιμελητήρια της χώρας. Τι σημαίνει «πρακτικά» αυτή η απόφαση;

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πρόσφατα σε ομιλία του στη Βουλή την απόφαση του να μετατεθεί κατά έναν ακόμα χρόνο η εκλογική διαδικασία στα Επιμελητήρια όλης της χώρας. Οι εκλογές δηλαδή στα Επιμελητήρια δεν θα γίνουν στο τέλος του ’22, αλλά στο τέλος του ’23. Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, είναι ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον εξαιτίας της πολεμικής κρίσης και στην Αγορά δεν είναι οι κατάλληλες για να αρχίσουν οι προεκλογικές εκστρατείες, αλλά αυτό που προέχει είναι η συναίνεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται κυβερνητική παράταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι οι προηγούμενες από τις σημερινές διοικήσεις των Επιμελητηρίων της χώρας είχαν ασκήσει θητεία ρεκόρ 6 χρόνων, εξαιτίας των αναταράξεων από τα μνημόνια.

     

    Κάποιοι στα Χανιά, σε συνέχεια κάποιων «έντονων» αποχωρήσεων που «σημάδεψαν» την πρώτη σας θητεία στην διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων, υποστηρίζουν πως η απόφαση Γεωργιάδη, σας ευνοεί ως παράταξη, με δεδομένο όπως λέγεται και πάλι από τους ίδιους κύκλους, ότι «δυσκολεύεστε» στην στελέχωση του συνδυασμού σας, για την εκ νέου κάθοδο σας, στην εκλογική μάχη. Τι απαντάτε;

    Δεν σας κρύβω ότι από αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι ότι την ίδια ώρα που το σύνολο της Χανιώτικης Κοινωνίας και Επιχειρηματικότητας δίνουμε ενωμένοι μια πολυμέτωπη μάχη επιβίωσης σε ακραίες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, ακούγονται και κάποιες -μεμονωμένες ευτυχώς- φωνές οι οποίες βρίσκονται παράδοξα στον «αστερισμό» της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Το μόνο που θα έπαιρνα το θάρρος να προτείνω σε όσους αισθάνονται τόσο έντονη την επιθυμία να εκφραστούν προεκλογικά στο παρασκήνιο, είναι να τολμήσουν το πράξουν με προτάσεις ή παρεμβάσεις τους και δημόσια, προσφέροντας έτσι υπηρεσία στο κοινό όφελος με τις πιθανώς ενδιαφέρουσες ιδέες τους ώστε να βοηθήσουν και θεσμικά τη διοίκησή μας να διορθώσει πιθανά λάθη και παραλήψεις της. Κι όταν έλθει με το καλό η ώρα των εκλογών, σε δύο περίπου χρόνια, είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα εκτιμήσουν και στην κάλπη τη θεσμική και ουσιαστική τους συμβολή στην επιβίωση της Χανιώτικης Αγοράς. Οι φιλοδοξίες όλων των συναδέλφων (ακόμα και των μη) επιχειρηματιών, είναι θεμιτές, όπως και η κριτική τους καλοδεχούμενη. Μοναδικός μας κοινός αντίπαλος η πανδημική και η πολεμική κρίση, όπως και οι σκληρές συνέπειές τους, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το Μέλλον των Χανίων.

    Ακολουθεί φωτογραφικό gallery από επαφές και δραστηριότητες του κ. Ροκάκη

    Τυπικά αυτή την περίοδο, θα ολοκληρώνατε ως Διοίκηση, την πρώτη σας θητεία. Που τα πήγατε καλά και που διαπιστώσατε «αστοχίες»;

     Μαζί με τους συνεργάτες μου στο Επιμελητηρίου Χανίων με διαφανή και αποδοτική διαχείριση έχουμε αυξήσει εντυπωσιακά στις €800.000 (+610%) το πενιχρό ταμείο που παρέλαβε το 2017, ανεβάζοντας έτσι ακόμα πιο ψηλά τον αναπτυξιακό πήχη των επενδύσεων στη Χανιώτικη Οικονομία για τη νέα χρονιά. Το 2022 θα συνεχίσουμε με ακόμα εντονότερο δυναμισμό να ξεδιπλώνουμε το ολοκληρωμένο στρατηγικό μας σχέδιο ώστε με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις να συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην πράξη τον δοκιμαζόμενο Χανιώτη επιχειρηματία και την τοπική Οικονομία. Ακολουθούν ενδεικτικά καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης:

     

    • Υλοποίηση προγράμματος Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Χανίων

    Η υλοποίηση του προγράμματος Ανοικτού κέντρου Εμπορίου σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων έχει συνολικό προϋπολογισμό για το Επιμελητήριο Χανίων 269.346,00 € συνδυαστικά με περισσότερα από €2.000.000 σε δημόσια έργα, θα αναμορφώσει το εμπορικό κέντρο των Χανίων (περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων) και θα ωθήσει 117 Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν προς μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.

    • Ολοκλήρωση Επένδυσης Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων

    Το Επιμελητήριο Χανίων για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου και τη διατήρηση της μετοχικής του συμμετοχής (30%) στην εταιρία ΕΠΙΧΕΙΠΑ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕ (συμμετέχει και η Τράπεζα Χανίων 40% μαζί με τον ιδιοκτήτη της έκτασης 30%) όφειλε εντός του 2020 να καταβάλει σε αύξηση κεφαλαίου το συνολικό ποσό των €240.000. Παρά την αντίξοη χρηματοοικονομική συγκυρία και απορρίπτοντας τις αντίθετες προτάσεις της αντιπολίτευσης, η Διοικητική Επιτροπή επέλεξε να μη «θυσιάσει» και συνεπώς δεν «έσπασε» τις οικονομίες €1.216.034 του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων, δηλαδή το αποθεματικό του Επιμελητηρίου, το οποίο επιβλήθηκε το 2010 από την τότε κυβέρνηση να μετατραπεί σε ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου. Το ομόλογο μετά το 2010 ακολούθησε την απαξίωση της Ελληνικής οικονομίας των επόμενων χρόνων καταρρέοντας ακόμα και κάτω από το 50% της ονομαστικής του αξίας. Εναλλακτικά, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χανίων εφάρμοσε αποτελεσματικό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων με αποτέλεσμα να επιτύχει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ίδια κεφάλαια χωρίς στην προσφυγή στη λύση ανάγκης του ζημιογόνου «σπασίματος» του ομολόγου.

    • Υλοποίηση προγράμματος Cross Coastal Net

    Σύμφωνα με την από 13/05/2021 απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020» εντάχθηκε η πράξη με τίτλο: “Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού”, Ακρωνύμιο: CROSS-COASTAL-NET και κωδικό MIS: 5050612, προς συγχρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα και με εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 1.273.000,00 €. Κύριος στόχος του έργου CROSS-COASTAL-NET είναι η ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού σε συγκεκριμένες ευαίσθητες παράκτιες περιοχές της κοινής Διασυνοριακής Περιοχής Ελλάδας – Κύπρου (Λιμνοθάλασσα – Παραλία Μπάλου στην Κρήτη & Παραλία Ακάμας στην Κύπρο), με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ελκυστικότητας τους, με την παράλληλη προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνεύσεως και συγγραφής του Επιμελητηρίου Χανίων, το οποίο είναι και επικεφαλής εταίρος του εταιρικού σχήματος υλοποίησης.

    • Υλοποίηση προγραμμάτων INNOVAGRO & INNOVAGRO PLUS

    Το Επιμελητήριο Χανίων υλοποίησε με εξαιρετική επιτυχία το έργο “Development of an innovative network for the promotion of extroversion of agri-food companies in Adriatic – Ionian Area” –“Ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου για την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου (INNOVAGRO)” (€1.060.000), στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG Adriatic-Ionian. Η διαχειριστική αρχή, επιβραβεύοντας το εταιρικό σχήμα (με επικεφαλής το Επιμελητήριο Χανίων) για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας, έδωσε την δυνατότητα μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης €180.000 για το νέο έργο INNOVAGRO PLUS που είναι η συνέχεια του ολοκληρωμένου έργου INNOVAGRO. Κύριο αντικείμενο του έργου INNOVAGRO PLUS είναι η περαιτέρω προώθηση, εκμετάλλευση και κεφαλαιοποίηση των κύριων αποτελεσμάτων του έργου.

    • Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος RIS3Crete

    Σύμφωνα με την απόφαση 2884/7-7-2021 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκε η πράξη «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ RIS3CRETE» και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Απασχόλησης και προσαρμογή των εργαζομένων στις αλλαγές». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και έχει προϋπολογισμό 492.984€. Στόχος η κατάρτιση και πιστοποίηση εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων της εργασίας τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

                 Αναμφίβολα λάθη και παραλείψεις γίνονται αλλά το κρίσιμο είναι ότι διαθέτουμε
    ένα αξιόπιστο μηχανισμό με την αναγκαία ευελιξία και αποτελεσματικότητα να τα
    αναθεωρούμε εγκαίρως, περιορίζοντας τις συνέπειες. Η μακρά πανδημία Covid-19
    με τους αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις σημαντικών αναπτυξιακών
    εργαλείων του σχεδιασμού μας, όπως εκθέσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια,  δεν μας
    έχει επιτρέψει να ξεδιπλώσουμε στην πράξη σημαντικό τμήματα του στρατηγικού
    μας σχεδιασμού για το Μέλλον των Χανίων.

    Μπάλα ή επιχειρήσεις, ποιο στοιχίζει πιο… ακριβά

    Το Επιμελητήριο Χανίων ή η ΠΑΕ Χανιά «στοιχίζουν» περισσότερο σε χρόνο αλλά και «χρήμα», στον Αντώνη Ροκάκη;

    Και το Επιμελητήριο Χανίων και η ομάδα των Χανίων αποτελούν δύο μεγάλες προσωπικές μου δεσμεύσεις, στις οποίες αφοσιώθηκα μετά από ιδιαίτερα προσεκτική μελέτη των δεδομένων σε μια από τις πιο πιεστικές φάσεις της Οικονομικής και της Αθλητικής ιστορίας του τόπου μας. Αν και οι διεθνείς επιχειρηματικές υποχρεώσεις της εξαγωγικής μας επιχείρησης -με τη βοήθεια του Θεού- αυξάνονται διαρκώς, έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ολοκληρωμένος πολίτης, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει κάτι ουσιαστικό πίσω στους συμπατριώτες του, στους συναδέλφους του και στον τόπο του. Συνεπώς, το χρήμα και ο χρόνος που επενδύει ο καθένας για την πατρίδα του δεν μετριέται ως κόστος, αλλά ως επένδυση στο μέλλον των παιδιών του. Το μυστικό άλλωστε της πρωταγωνιστικής πορείας της ομάδας των Χανίων στο πρωτάθλημα της Super League 2 είναι το πάθος – «Πάθος που Αξίζει» – για τα παιδιά μας, την κοινωνία μας, τα Χανιά μας.

     

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ