Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
“Κόκκινο” ανάβουν οι δήμαρχοι της Κρήτης στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο νησί. Αν και η τελική τους πρόταση δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, απ’ τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, το μεσημέρι της Τρίτης, βγήκε “μαύρος” καπνός!
Επί αρκετή ώρα, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο συνεργάτης του Κωστής Πατεράκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, ανέλυαν το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο και τις διαστάσεις του, ενώ κατατοπιστικές ήταν και οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου του ΕΣΔΑΚ Αλέξη Καλοκαιρινού και του Ειδικού Συνεργάτη του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζαχαρία Καλογεράκη.
Όλοι οι παριστάμενοι τοποθετήθηκαν γύρω από ένα θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών και εξετάζεται- προσεγγίζεται από τρεις βασικές παραμέτρους: την περιβαλλοντική, την οικονομική και την πολιτική.
Είναι δεδομένο ότι οι Δήμαρχοι αιτούνται να παραταθεί το διάστημα της διαβούλευσης, πρόθεση την οποία γνωστοποίησε και ο Αλέξης Καλοκαιρινός στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μανόλη Γραφάκο, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν προ ημερών.
“Είναι πάρα πολύ πυκνός χρόνος για ένα σχέδιο άνω των 350 σελίδων” σχολίασε σχετικά, μιλώντας στο Cretalive ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης.
“Κάθε πρόταση έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το νομοσχέδιο, η τελική αυτή πρόταση, είναι τελικά μία ομολογία ότι οι όλοι προηγούμενοι σχεδιασμοί έχουν αποτύχει! Είμαστε εκτός στόχων και τώρα πιεζόμαστε από περιβαλλοντικά πρόστιμα, από τη σκληρή πραγματικότητα της προηγούμενης αστοχίας – αποτυχίας. Και τώρα στρεφόμαστε σε λύσεις που κάποτε είχαμε αποκηρύξει όπως είναι η καύση”.
Οι Δήμαρχοι, όντες αρνητικά διακείμενοι, περιμένουν τον κ. Γραφάκο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έχουν απευθύνει, να έρθει στην Κρήτη για μία δια ζώσης συζήτηση, στην οποία θα του προβάλλουν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους, επί της ουσίας.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί πλήρως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ώστε να προκύψουν και στοχευμένα αντεπιχειρήματα, που θα (δια)φωτίσουν το ομιχλώδες τοπίο.
“Για να μπορέσεις κάτι να το αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να το ακτινογραφήσεις, να το αναλύσεις, να αναδείξεις τα τυχόν θετικά του και να τα συνυπολογίσεις με τα αρνητικά που υπάρχουν.
Όταν τα αρνητικά, όπως φαίνεται εδώ, είναι πολύ περισσότερα των θετικών, τότε είναι μη αποδεκτή η πρόταση αυτή” τόνισε στις δηλώσεις του στο Cretalive ο κ. Μαρινάκης.
“Θέλουμε πάντα να είμαστε θεσμικοί, συγκεκριμένοι και όλα να γίνονται όχι στο όνομα του συνθήματος, αλλά μιας λελογισμένης ανάλυσης” ξεκαθάρισε.
“Θα δούμε το θέμα σε όλη του τη διάσταση. Το σωστό είναι να έρθει εδώ ο κ. Γραφάκος και να ακούσουμε την άποψη του Υπουργείου, αφού βεβαίως έχουμε ολοκληρώσει τη δική μας προετοιμασία. Επιθυμούμε να γίνει μία συζήτηση επί του συγκεκριμένου και όχι επί γενικών απόψεων, γιατί υπάρχει αγωνία για το περιβάλλον, τα απορρίμματα και το κόστος διαχείρισής τους”.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Το σχέδιο για την ανάπτυξη 6 μονάδων που θα παράγουν ενέργεια από την καύση απορριμμάτων θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το σχέδιο, προβλέπει την ανάπτυξη έξι μονάδων στη χώρα, για την καύση 1,3 εκατ. τόνων απορριμματογενών καυσίμων ετησίως, ενώ άλλοι 150.000 τόνοι υψηλότερης ποιότητας θα διατίθενται στην τσιμεντοβιομηχανία. Η ανάπτυξη των μονάδων θα γίνει από ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη το κόστος για τους δήμους θα είναι ανάλογο με εκείνο του τέλους ταφής, λύνοντας το πρόβλημα των ΧΥΤΑ. Η μια από τις 6 μονάδες προτείνεται να δημιουργηθεί στο Ηράκλειο, καλύπτοντας όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.