More

  Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία – Σε ποιους θα διατεθούν πρώτα, η σειρά προτεραιότητας

  Σήμερα παραλαμβάνεται η πρώτη παρτίδα self test, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. Πώς θα γίνονται, ποιοι θα τα λάβουν πρώτοι. Αναλυτικά, όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, την Παρασκευή 02/04.

  Από 7 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα self test και ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν όλα τα φαρμακεία επαρκή ποσότητα, ώστε πρώτα να διατεθούν σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.

  Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, θα διατεθούν σε πολίτες 18-67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

  Με κάθε τεστ, κάθε πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικό φυλλάδιο.

  Ειδικά για τη διάθεση των πρώτων τεστ, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός υγείας, επεσήμανε πως θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατ’οίκον.

  Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας ή κηδεμόνας θα εκτυπώνει και θα υπογράφει τη βεβαίωση, που θα παραδίδεται στην τάξη, σε όποιον είναι υπεύθυνος για τις παρουσίες.

  Όσοι δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση.

  Όσοι μαθητές είναι θετικοί, θα πρέπει να κάνουν άμεσα ένα δεύτερο τεστ, δωρεάν σε δομή.

  Αναλυτικά όσα είπε ο Β. Κοντοζαμάνης για τα self test

  «Από τις 19/3, εντός δύο εβδομάδων από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης να εντάξουμε ως συμπληρωματικό πυλώνα τα self test στην εθνική μας στρατηγική διαγνωστικών ελέγχων, ολοκληρώσαμε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκ τεστ και κατακυρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και με την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου σε 5 αναδόχους την προμήθεια των πρώτων τεστ. Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

  «Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7/4 και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.

  Συνοπτικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

  Διευκρινίζεται ότι:

  • Tα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.
  • Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.
  • Τέλος, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5/4 ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων.
  • Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου.

  Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ