More

  ΑΡΧΕΙΟΙ| Σήφης Βαλυράκης (2008): Υπουργοί της κυβέρνησης, φοροδιαφεύγουν επισήμως και το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό!

  Με τον Σήφη Βαλυράκη, είχαμε αναπτύξει μια σχέση αλληλοεκτίμησης, στα είκοσι ένα χρόνια που μετρώ στην δημοσιογραφία. Ουδέποτε η σχέση μας ήταν κοντινή, αλλά πάντα μεταξύ μας υπήρχε σεβασμός. Η είδηση του άδικου θανάτου με σόκαρε πραγματικά και για έναν ακόμη λόγο: Με τον Βαλυράκη, είχαμε να “βρεθούμε” δημοσιογραφικά, από το 2008 όπως μαρτύρησε το προσωπικό μου αρχείο. Περίπου από τότε, είχαμε και να μιλήσουμε. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανήμερα της προσωπικής μου εορτής, μεταξύ εκείνων που με θυμήθηκαν για να μου ευχηθούν, ήταν και ο πρώην Υπουργός. Με κάποιον τρόπο, ίσως να ήθελε να με αποχαιρετήσει…

  Του Θανάση Παινεσάκη…

  Ακολουθεί από το προσωπικό μου αρχείο, η τελευταία μας συνέντευξη, τον Σεπτέμβριο του 2008, η οποία είχε τότε δημοσιευθεί στην στήλη μου στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Ο Κόσμος της Πόλης”.

  Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εξαγγελίες  της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα,  ο πρώην υπουργός και τέως βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ  Σήφης Βαλυράκης μιλώντας στον “Κ” τις σχολιάζει καυστικά  κάνοντας μεταξύ άλλων  λόγο για “υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή που έχουν κάνει σημαία τους την φοροδιαφυγή έχοντας την αναδείξει σε απαραίτητη και φυσιολογική  συνήθεια”. Ο Χανιώτης πολιτικός δηλώνει “πολιτικά παρών” λέγοντας χαρακτηριστικά πως “στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται”. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει  πως δεν  φλερτάρει με καμία “Νέο – Καποδιστριακή”  καρέκλα ,  αναλύει τους λόγους που έμεινε εκτός βουλής και τοποθετείται για το πολύκροτο πολιτικό σκάνδαλο της Siemens.

  “Οι ‘Ελληνες πολίτες έχουν ανάγκη, αναζητούν και απαιτούν λύσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά τους προβλήματα. Θεωρώ τα οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν, ως ομολογία χρεοκοπίας της πενταετούς οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας” δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2008 στον Θανάση Παινεσάκη, ο Σήφης Βαλυράκης

  Ποια είναι η άποψη σας για τα νέα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών;

  Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι των λαθεμένων κυβερνητικών επιλογών η διεθνής κρίση. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ανάγκη, αναζητούν και απαιτούν λύσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά τους προβλήματα. Θεωρώ τα οικονομικά μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν, ως ομολογία χρεοκοπίας της πενταετούς οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το χειρότερο πιστεύω είναι ότι εξαγγέλλεται η συνέχιση της. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην ίδια οικονομική πολιτική, ευνοϊκές  ρυθμίσεις για τους έχοντες, σκληρή επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις.

  “Είναι πιστεύω απόδειξη υπανάπτυξης της δημοκρατίας μας, το να μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να οδηγεί την χώρα σε εκλογές, όποτε αυτό εξυπηρετεί το κόμμα του ή τον ίδιο προσωπικά”

  Σε μια περίοδο ύφεσης και  υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης,  η κυβέρνηση ασχολείται μόνο για να καλύψει τα ταμειακά ελλείμματα ενός προκλητικά σπάταλου κρατικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να προτείνει μέτρα και πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας και την οικονομική εξωστρέφεια της χώρας. Έπρεπε να προσδοκά πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση, την δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. Η κυβέρνηση με τα μέτρα της στραγγαλίζει την ήδη χαμηλή  ζήτηση της αγοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αντίθετο  από το επιδιωκόμενο.

   

  Τα νέα φορολογικά μέτρα, οι φοροφυγάδες υπουργοί και ο απόηχος της Siemens

   

  Δυο από τις αποκαλούμενες προεκλογικές “σημαίες” του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας γενικότερα ήταν η επανίδρυση του Κράτους – με ότι αυτό συνεπάγετε  σε πολλούς τομείς – και το “σεμνά και ταπεινά”. Πιστεύετε ότι ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, πήραν  το πολιτικό κόστος να κάνουν πράξη τα  παραπάνω;

  Η επανίδρυση του κράτους που εξήγγειλε αλλά δεν υλοποίησε η Ν.Δ. θα μπορούσε να έδινε φερέγγυους και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που σήμερα είναι πλήρως διαλυμένοι.  Αρνούμαι ωστόσο να σχολιάσω για τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής από μια κυβέρνηση οι υπουργοί της οποίας, όχι μόνο  φοροδιαφεύγουν επισήμως αλλά και το θεωρούν απολύτως  φυσιολογικό.

  Ολόκληρο το καλοκαίρι αναλώθηκε σε επίπεδο ενημέρωσης  στις προεκτάσεις του  “πολιτικού” όπως χαρακτηρίσθηκε από πολλούς ,  σκανδάλου της Siemens . Πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι ρίζες του κατά την γνώμη σας  και  πόσο οι τυχόν εξελίξεις του θέματος  από ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις σε μέλλοντα χρόνο μπορούν  να επηρεάσουν επί της ουσίας, την εσωτερική δομή των δυο κομμάτων εξουσίας της χώρας μας;

  Το θέμα της  “Siemens” αποτελεί διαχρονικό πολιτικό σκάνδαλο με μεγάλη έκταση,  πλήρη τεκμηρίωση και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους ενόχους. Το γενικότερο όμως πρόβλημα της διαφθοράς των πολιτικών στελεχών στη χώρα μας, είναι σήμερα εκτός ελέγχου. Η αντιμετώπιση  αυτού του τεράστιου προβλήματος, επιβάλει ριζοσπαστικές αλλαγές και ανακατατάξεις τόσο στις καταστημένες κομματικές δομές όσο στους θεσμούς και τις δομές του πολιτικού μας συστήματος.

  “Στην πολιτική όπως είναι γνωστό τίποτα δεν αποκλείεται”, δήλωνε με νόημα πριν από δεκατρία (13) χρόνια, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ

   

  “Είναι σαφές ότι η  εμμονή μου ως βουλευτής, σε κατά συνείδηση πολιτική στάση, με έφερε σε αντιπαράθεση με την κομματική γραφειοκρατία που μεθόδευσε την εξοστράκιση μου”

  Οι χειρισμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σας βρίσκουν σύμφωνο;

  Αρκετές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , αλλά σίγουρα  πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα. Η πάταξη της διαφθοράς είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας ακόμα και για την ύπαρξη της.

   

  Στην περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα όποια αδικήματα οδηγούνται σε παραγραφή. Τι θα σημαίνει για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αν  η κυβέρνηση  προωθήσει τελικά μια τέτοια “λύση”;

  Το πολιτικό σύστημα κατά την άποψη μου έχει ήδη πλήρως απαξιωθεί θεσμικά, ηθικά και πολιτικά. Δεν πιστεύω ότι  πάμε σε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές θα σημαίνει «αμνηστία» και παραγραφή για τις περιπτώσεις ευθύνης υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι είναι λάθος να μην ολοκληρώνονται οι κοινοβουλευτικές τετραετίες, ώστε να είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο κυβερνητικός απολογισμός και ο σχετικός πολιτικός έλεγχος πεπραγμένων. Είναι πιστεύω απόδειξη υπανάπτυξης της δημοκρατίας μας, το να μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να οδηγεί την χώρα σε εκλογές, όποτε αυτό εξυπηρετεί το κόμμα του ή τον ίδιο προσωπικά.

  Γιατί βρέθηκα εκτός βουλής!

  Για ποιους λόγους ο Σήφης Βαλυράκης τα τελευταία χρόνια , έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τις πολιτικές εξελίξεις , σε τοπικό επίπεδο;

  Παρακολουθώ πάντα από κοντά , τις πολιτικές εξελίξεις. Η μη θεσμική συμμετοχή  μου όμως, σε τοπικό επίπεδο, δεν ήταν δική μου επιλογή.

   Έχετε αναλογιστεί μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει πλέον, τι έφταιξε και βρεθήκατε μετά από πάρα πολλά χρόνια , εκτός των κοινοβουλευτικών εδράνων;

  Είναι σαφές ότι η  εμμονή μου ως βουλευτής, σε κατά συνείδηση πολιτική στάση, με έφερε σε αντιπαράθεση με την κομματική γραφειοκρατία που μεθόδευσε την εξοστράκιση μου. Η στάση μου αυτή δεν επικροτήθηκε βεβαίως ,στο βαθμό που ήταν απαραίτητος για την επανεκλογή μου ως Βουλευτή, από το εκλογικό σώμα του νομού των Χανίων.

   Πολιτικά δηλώνω “παρών” αλλά με αφήνει αδιάφορο πλήρως ο νέος “Καποδίστριας”

   

  Υπάρχει περίπτωση εκ νέου εμπλοκής σας, στην πολιτική πραγματικότητα με πιο ενεργό  τρόπο;

  Σήμερα δραστηριοποιούμαι με επιτυχία, αλλά με πλήρη απασχόληση, στον ιδιωτικό τομέα, συνεπώς ο διαθέσιμος χρόνος για πολιτικές ενασχολήσεις είναι περιορισμένος. Στην πολιτική όμως όπως είναι γνωστό τίποτα δεν αποκλείεται.

  “Αρνούμαι  να σχολιάσω για τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής από μια κυβέρνηση οι υπουργοί της οποίας, όχι μόνο  φοροδιαφεύγουν επισήμως αλλά και το θεωρούν απολύτως  φυσιολογικό”

   Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ένα παραπάνω στην περίπτωση που γίνει πράξη ο Νέος Καποδίστριας, σας ενδιαφέρει;

  Όχι βεβαίως.

   

  Ποιοι “ρόλοι” μπορούν αυτή την ώρα να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον;

  Όπου η βοήθεια και η συμμετοχή μου μπορεί να φέρει συγκεκριμένο, μετρήσιμο και ικανοποιητικό πολιτικό αποτέλεσμα.

  Πριν από μήνες γράφτηκαν και στον τοπικό αλλά και σε μερίδα του Αθηναϊκού τύπου σενάρια , περί πιθανής  συμμετοχής σας, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Πόση δόση αλήθειας είχαν ή έχουν… οι συγκεκριμένες πληροφορίες ;

  Δεν έχουν καμία δόση αλήθειας.

  Στο πλευρό της επί σειράς ετών αγαπημένης του συζύγου, γνωστής Ελληνίδας ζωγράφου, Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη

  Σε γενικότερο επίπεδο, πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την εικόνα που παρουσιάζει σε όλα τα επίπεδα σήμερα ο νομός Χανίων;

  Ο νομός Χανίων διαθέτει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Τα τελευταία χρόνια ο νομός μας εμφανίζεται να υπολείπεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης των γειτονικών μας νομών της Κρήτης.  Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσομε και να σχεδιάσομε, από μηδενική βάση, ένα νέο συγκροτημένο και λειτουργικό αναπτυξιακό μοντέλο για τα Χανιά που να λαμβάνει υπόψη του τα σύγχρονα δεδομένα και να αξιοποιεί την αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας.

   

   

   

   

   

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ