Το σώμα μας γίνεται ο «εύκολος» και άμεσος αποδέκτης του άγχους, της ανησυχίας, των φοβιών μας.
Γίνεται όμως ένας «δύσκολος» αντίπαλος όταν αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών, η σωματοποίησή τους, δηλαδή, αποτελεί μία κατάσταση πολλών ετών που το επιβαρύνει αδιάκοπα. Αφού αποκλείσουμε μέσω των κατάλληλων ιατρικών εξετάσεων την ύπαρξη οργανικής αιτιολογίας, τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε το σύμπτωμα ως αποτέλεσμα σωματοποίησης του άγχους. Η σωματοποίηση του άγχους έχει πολλές μορφές.
Για να γίνει, όμως, η διάγνωση της διαταραχής σωματοποίησης χρειάζεται:
- να υπάρχει πόνος σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία ή λειτουργίες του σώματος
- να υπάρχει ιστορικό δύο τουλάχιστον γαστρεντερικών συμπτωμάτων εκτός του πόνου
- να υπάρχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που να σχετίζεται με τη σεξουαλική ή αναπαραγωγική λειτουργικότητα (εκτός του πόνου)
- να υπάρχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα νευρολογικού τύπου.
Πολλοί θεραπευόμενοι αναφέρονται σε διαταραχές που σχετίζονται με ευερεθιστότητα του εντέρου, με διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα, με διαταραχές στον ύπνο, με δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία. Αναφέρουν πόνους στο σώμα, νευρικής αιτιολογίας, που όμως τους δημιουργούν εμμένουσες σκέψεις ότι κάτι κακό συμβαίνει. Υπάρχει έντονη ενασχόληση με θέματα υγείας, που συνοδεύονται από τακτικές επισκέψεις στον ιατρό, αίσθημα απώλειας ελέγχου, άγχος θανάτου. Μπορεί να ανατρέχουν στο διαδίκτυο ως πηγή πληροφόρησης για τα αίτια των σωματικών τους συμπτωμάτων, κάτι που ενισχύει τα συμπτώματά τους αντί να τα καταλαγιάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το διαδίκτυο λειτουργεί ως ένας «κακός» σύμβουλος.
*Γράφει η Αγγελική Γιαννουλοπούλου, Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας Συστημικής Προσέγγισης και συνεργάτις ΕΟΔΥ