More

    SOS:Τα μπαζωμένα ρέματα απειλούν και την Κρήτη!

    Μπαζώματα ρεμάτων από αυθαίρετα κτίσματα είναι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο στην Κρήτη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να μην έχουμε κι εμείς πλημμυρικά φαινόμενα παρόμοια ή και τα ίδια με αυτά που βιώνουν από χθες οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής.

    Την ανησυχία της για τα μπαζώματα των ρεμάτων, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το νησί μας δεν έχει σε καμία περίπτωση τόσα αυθαίρετα εντός της πόλης όσα υπάρχουν στη Δυτική Αττική, εκφράζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σήμερα η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δασολόγος κ. Μαρία Κοζυράκη, που τονίζει ότι το μπάζωμα των υγροτόπων αποτελεί ένα έγκλημα διαχρονικό, το οποίο μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να το αντιμετωπίσει.

    Την ίδια ώρα, το νησί μας δε φαίνεται να απειλείται από έντονα καιρικά φαινόμενα, κάτι που ανακουφίζει τους κατοίκους, ακούγοντας όλα αυτά που συμβαίνουν στην πολύπαθη πρωτεύουσα της χώρας μας!

    Συγκεκριμένα, η γνωστή δασολόγος, στο ερώτημά μας «πόσο θωρακισμένη είναι η Κρήτη απέναντι στον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων;», απαντάει ως εξής: «Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων, εγώ γνωρίζω ότι με κάθε δυνατό τρόπο η Περιφέρεια Κρήτης με τον αρμόδιο Δήμο κάθε φορά συνεργάζονται αρκετά καλά. Διότι και γι’ αυτούς και για όλους μας, το κύριο μέλημα είναι οι υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες που αποσκοπούν στην προστασία τους. Κάθε φορά, ρέματα όπως ο Γιόφυρος, όπως και άλλοι σημαντικοί τέτοιοι χείμαρροι και ποτάμια, καθαρίζονται, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους»…

    Ωστόσο, η Μαρία Κοζυράκη συνεχίζει λέγοντας ότι «σε κάθε όμως περίπτωση, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία και πρέπει να γίνει είναι να δει λίγο το θέμα με τις αυθαίρετες κατασκευές. Υπάρχει θέμα. Και ειδικά όταν λέμε ότι έχουμε αυθαίρετες κατασκευές σε δάση, αιγιαλό, παραλία κ.λπ., έχουμε πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν και αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων και εντός ποταμών. Κλείνουν την κοίτη, την καλύπτουν, και είναι νόμος της φύσης: Το ρέμα θα βρει δίοδο και τρόπο να φτάσει στο φυσικό του αποδέκτη»…

    Στο ερώτημά μας για ποια ρέματα μιλάει περισσότερο, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι κατηγορηματική: «Μιλάμε για πάρα πολλούς χώρους. Μιλάμε για ρέματα που δεν έχουν χωροθετηθεί. Η Πολιτεία δεν έχει κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει με κάποιο σχεδιασμό και κάποια στρατηγική, έτσι ώστε να διασφαλίσει αυτό που ακριβώς πολύ απλά λέμε. Το νερό του ποταμού, του χειμάρρου, να κατεβαίνει απρόσκοπτα στη θάλασσα»…

    Πόσο ασφαλείς είμαστε, λοιπόν, σήμερα; «Θεωρώ», λέει η κ. Κοζυράκη, «ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που ήταν η Δυτική Αττική. Γιατί η Δυτική Αττική, πέρα από τις πυρκαγιές και την αποψίλωση, έχει τρομερά φαινόμενα αυθαίρετων κατασκευών και αναρχίας. Πολύ μεγάλα θέματα. Στην Κρήτη ίσως τα αστικά κέντρα δε βρίσκονται σε τόσο σημείο, αλλά κυρίως θα πρέπει να κοιτάξουμε το κομμάτι αυτό πάρα πολύ σοβαρά. Σε σχέση για το πώς θα μπορούμε να διαχειριστούμε αυτούς τους χώρους, τα ποτάμια, τα ρέματα και τους χειμάρρους, έτσι ώστε να είμαστε αντιπλημμυρικά διασφαλισμένοι. Δε γίνεται διαφορετικά».

    Η κ. Κοζυράκη αναφέρεται επίσης στο μήνυμα που πρέπει να σταλεί στον κάθε πολίτη χωριστά και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη «να σεβαστεί τη φύση, γιατί η φύση δεν εκδικείται. Απλώς η φύση καλείται και αυτή να βρει τις ισορροπίες της και να λειτουργήσει. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες και τη δράση του. Και αν κάνει κάποιος κάτι παράτυπο προς τη φύση, θα πρέπει να ξέρει ότι όλα αυτά δρουν συσωρευτικά και στο τέλος μπορεί να προκληθούν πάρα πολύ μεγάλες καταστροφές».

    «Έχουμε μεσογειακά δάση»

    Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι βέβαια και αυτό του φυσικού μας πλούτου, που θα μπορούσε να προστατεύσει το νησί μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η κ. Κοζυράκη, ως δασολόγος, ξεκαθαρίζει ότι και η Κρήτη έχει δάση.

    «Έχουμε τα μεσογειακά δάση», λέει χαρακτηριστικά. «Έχουμε και μεσογειακά οικοσυστήματα, που είναι μακί, θαμνώδης βλάστηση, φρυγανώδης βλάστηση κ.λπ., και σε αυτή η βλάστηση επιτυγχάνει μια κάλυψη της γης, μια κάλυψη του εδάφους και μια συγκράτηση των εδαφών». Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι αυτό που πρέπει να προασπίσουμε και να προάγουμε είναι τα φυσικά μας οικοσυστήματα. Όπου έχουν φυτευτεί πευκοδάση, για παράδειγμα, αυτό έχει γίνει για να δημιουργηθεί ένα δασικό οικοσύστημα ικανό να προάγει τη δασική αναψυχή.

    «Όμως τα πεύκα είναι ξένα προς το δικό μας οικοσύστημα. Όταν δημιουργείς τεχνίτες φυτείες, έχεις στόχο και σκοπό συγκεκριμένο. Σε κάθε όμως περίπτωση, έχουμε τα μεσογειακά μας φυσικά οικοσυστήματα, τα μεσογειακά δάση πάσης φύσεως, τόσο σε δέντρα όσο και σε θάμνους και φρυγανώδη βλάστηση, που αυτό οφείλουμε να προάγουμε και να προστατεύουμε, γιατί είναι αυτό που ταιριάζει στον τόπο μας και είναι αυτό που θα μας παρέχει και την καλύτερη δυνατή προστασία».

    neakriti.gr

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ