More

  «Σωτήρια» η μεταφορά των βιβλίων στο νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης

  Έως το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το νέο σύγχρονο κτήριο της Βιβλιοθήκης

  Μια νέα εποχή για έναν θησαυρό γνώσης που βρίσκεται στοιβαγμένος ακόμη και σαράντα χρόνια στις αποθήκες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, εγκαινιάζεται σύντομα, αφού η διαδικασία της μεταφοράς από την αποθήκη στην οδό Ασκούτση, βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη πολλοί τόμοι με πολύτιμα και μοναδικά βιβλία βρίσκονται στο νέο τους «σπίτι», που δεν είναι άλλο από το ολοκαίνουργιο σύγχρονο κτήριο της βιβλιοθήκης στον Κουμπέ.

  Στο μεταξύ, θλίψη προκαλεί η θέα των βιβλίων που βρίσκονται επί σειρά ετών τοποθετημένα σε κούτες, σε χώρους ακατάλληλους όπου γίνονται έρμαια των καιρικών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, η έναρξη της μεταφοράς τους προκαλεί ανακούφιση, αφού θεωρείται «σωτήρια» για τους χιλιάδες τόμους βιβλίων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υποστεί σημαντική φθορά στο πέρασμα των ετών.

  Ενώ η διαδικασία της μεταφοράς είναι σε εξέλιξη με τη συνδρομή εθελοντών, του στρατού, του Δήμου Ρεθύμνου και του Συλλόγου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, μοναδική, αλλά σημαντική εκκρεμότητα στο νέο κτήριο της βιβλιοθήκης παραμένει η προμήθεια των ραφιών στα οποία τα βιβλία θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Υπενθυμίζεται, πως ενώ συνολικά 300 χιλιάδες ευρώ είναι διαθέσιμα, ο αρχικός διαγωνισμός για την προμήθεια των ραφιών κρίθηκε άγονος με αποτέλεσμα να αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.

  ΔΥΝΑΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

  Στο μεταξύ, η παραλαβή του έργου του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης από το Υπουργείο πραγματοποιήθηκε πριν από 20 ημέρες κάτι που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης και λειτουργίας. Για το λόγο αυτό και επειδή η διαδικασία της μεταφοράς των τόμων επείγει, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας, παρά την εκκρεμότητα με την προμήθεια των ραφιών, αφού στο μεταξύ θα μεσολαβήσει και η διαδικασία συντήρησης των βιβλίων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Τρούλης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση: «Η μοναδική εκκρεμότητα στο νέο κτήριο παραμένει η προμήθεια των ραφιών. Η παραλαβή του έργου έγινε οριστικά πριν από περίπου είκοσι μέρες από το Υπουργείο. Από κει και πέρα μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε. Ομόφωνα το συμβούλιο και οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης με προτροπή του Υπουργείου αποφασίσαμε να γίνει η μεταφορά, πρώτα των αποθηκών. Το νέο κτήριο δεν πρέπει να μένει κλειστό γιατί παθαίνει φθορές».

  ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

  Συγκεκριμένα, οι τρεις χιλιάδες κούτες που βρίσκονται στην αποθήκη της οδού Ασκούτση θα αδειάσουν, τα βιβλία θα ξεσκονιστούν, θα απεντομωθούν και θα συντηρηθούν ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η τοποθέτησή τους στα ράφια του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης προκειμένου να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στον κόσμο της γνώσης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τρούλης ήδη μέσα σε μια εβδομάδα έχουν μεταφερθεί συνολικά χίλιες από τις τρεις χιλιάδες κούτες στο κτήριο του Κουμπέ.

  Ωστόσο, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει εκτός από τη μεταφορά και συντήρηση των βιβλίων που βρίσκονται στις αποθήκες, τη μεταφορά και εκείνων που βρίσκονται στο παλιό κτήριο της δημόσιας βιβλιοθήκης στην Αγία Βαρβάρα. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν περίπου 500 υφιστάμενα ράφια που είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκονται στις αποθήκες, τα οποία θα μεταφερθούν στο ισόγειο του νέου κτηρίου και θα φιλοξενήσουν περίπου 1.500 τόμους βιβλίων που έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα μεταφερθούν αρχικά περίπου 15 χιλιάδες βιβλία με τα οποία η νέα δημόσια βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της νέας βιβλιοθήκης στον Κουμπέ προσδιορίζεται στα τέλη του έτους.

  ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ

  Η «Κρητική Επιθεώρηση» βρέθηκε στη μια από τις αποθήκες που μισθώνει το Υπουργείο Παιδείας και στεγάζει τα τελευταία χρόνια τους τόμους βιβλίων, αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό φακό τις ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης που επικρατούν. Βιβλία φθαρμένα, εκτεθειμένα στην υγρασία, τη σκόνη, στοιβαγμένα σε κούτες που αδυνατούν να τα προστατέψουν από τη φθορά του χρόνου δημιουργούν αναμφίβολα θλίψη. Πρόκειται για βιβλία με ποικίλη θεματική, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη προστασίας αλλά και ανάδειξής τους, αφού παραμένοντας στις κούτες παραμένουν και στην αφάνεια.

  Πάντως, τόσο ο κ. Τρούλης, όσο και η προϊσταμένη της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου Λαμπρινή Αποστολακοπούλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεταφορά των τόμων από τις αποθήκες, ενώ επεσήμαναν την αναγκαιότητα που υπήρχε προκειμένου να προστατευτούν.

  Η κα Αποστολακοπούλου ανέφερε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελικά θα μετακομίσουμε στο νέο κτήριο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχάλη και το εφορευτικό συμβούλιο γιατί έδωσαν μεγάλο αγώνα για να χτιστεί το νέο κτήριο. Ο χώρος σίγουρα δεν ήταν κατάλληλος για να στεγάσει τα βιβλία. Ανοίγοντας τις κούτες βρήκαμε πολύ παλιά βιβλία που είναι πρώτες εκδόσεις τα οποία είναι μοναδικά και θα πρέπει να καταγραφούν, υπάρχει μεγάλη διαδικασία».

  goodnet.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ