More

  Στέφανος Κόφφας: Ο Έλληνας ακολουθεί  λανθασμένα πρότυπα – Κατασκευάζει σπίτια…  κονσέρβες

  Εάν είσαι λάτρης της διακόσμησης , τότε πιθανότατα να γνωρίζεις τον Στέφανο Κόφφα .Η δουλειά του μπορεί να ικανοποιήσει τον πιο απαιτητικό πελάτη ενώ όλα αυτά τα χρόνια που κινείται στον συγκεκριμένο χώρο,  έχει  δημιουργήσει τους πιο εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους ! Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, ζει στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύει συνεχώς,  κυρίως για την δουλειά του. Ανακαλύψτε τον…

  Τι ήταν αυτό που σε έκανε ν’ αποφασίσεις να ασχοληθείς , με την τέχνη της διακόσμησης. 

  Παιδί έπαιζα με τα playmobil μου. Θυμήθηκα λοιπόν πως δεν έστησα ποτέ εκείνα τα υπέροχα παιχνίδια των παιδικών μου χρόνων  για να παίξω πόλεμο με Καουμπόηδες και Ινδιάνους.Περίμενα τις μεγάλες γιορτές για να αποκτήσω ακόμα ένα  σπίτι που θα με βοήθαγε να “στήνω” μεγαλύτερα σπίτια. Δεν γνώριζα πως στήνονταν οι κατόψεις των  σπιτιών και μετά οι επιπλώσεις τους. Θα το έλεγα λοιπόν πεπρωμένο. Υπήρχε στη φύση μου.

  Ανέκαθεν  μου άρεσαν  τα ποιοτικά  υλικά. Δε μου αρέσουν  οι απομιμήσεις. Όταν ήθελα  μάρμαρο  – μάρμαρο,  όταν ήθελα ξύλο – ξύλο

  Αυτά που μπορεί  να μάθει κανείς  στη πράξη, δεν τα διδάσκεται σε κανένα σχολείο!

  Πόσα χρόνια εργάζεσαι σε αυτό;
  Δουλεύω από τα 18 μου από το πρώτο μου έτος στη σχολή. Ξεκίνησα να στήνω  βιτρίνες  στη πόλη μου στη Χαλκίδα. Έτσι ήρθα σε επαφή  με το εμπορικό  κομμάτι  αυτής  της δουλειάς. Να χρησιμοποιήσεις την αισθητική σου,  για να προκαλείς το βλέμμα των περαστικών. Ήμουν τυχερός,  οι πρώτοι  μου πελάτες  που με εμπιστεύθηκαν ήταν και οι καλύτεροι δάσκαλοι  εκτός σχολής. Βλέπεις,  αυτά που μπορεί  να μάθει κανείς  στη πράξη  δε τα διδάσκεται σε κανένα σχολείο. Είμαι πολύ ευγνώμων  για τους επιχειρηματίες  – εμπόρους  που ξεκίνησα,  σκληροί αλλά  αληθινοί. Ήξεραν να διαλέγουν την ποιότητα των εμπορευμάτων  τους αλλά και των συνεργατών τους. Μου έδωσαν  την ευκαιρία  να κάνω τα πρώτα  μου επαγγελματικά  βήματα.
  “Δεν κάνω  τίποτα, αν πρώτα  απ’ όλα δεν μου δίνει εμένα χαρά. Η μεγαλύτερη  αξία  για μένα, είναι να μπορώ  να δημιουργώ  χαμόγελα  στους  ανθρώπους  και αγκαλιές  αληθινές  !!!! Μια δική μου ιδέα, γίνεται τ΄όνειρο κάποιου. Είναι ευλογία  λοιπόν  για μένα!”
  Οι Έλληνες έχουν… γούστο – άποψη, σε θέματα διακόσμησης;
  Οι Έλληνες  ως λαός,  θεωρώ  πως έχουμε γούστο.  Άλλωστε μη ξεχνάμε  πως προερχόμαστε από αυτούς που έκτισαν Παρθενώνες και δίδαξαν καλαισθησία “δωρικότητας”. Στο πέρασμα βέβαια των χρόνων  συνέβησαν πολλά. Δυστυχώς  ο Έλληνας  στο σήμερα  επηρεάζεται εύκολα είτε αυτό λέγεται  μεγάλες  αλυσίδες  επίπλων που ήρθαν στην Ελλάδα  είτε μαζική  κατανάλωση. Αυτό που πιστεύω  προσωπικά  είναι πως ο Έλληνας ακολουθεί  λανθασμένα  πρότυπα  που προωθούνται  σε πολλούς τομείς. Το ίδιο συμβαίνει  και στα σπίτια  τους. Σπίτια  κονσέρβες  που δε διαφέρουν πολύ  μεταξύ τους όπως άλλωστε  και με το ντύσιμο  τους.
  Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά στην δουλειά σου;
  Ανέκαθεν  μου άρεσαν  τα ποιοτικά  υλικά. Δε μου αρέσουν  οι απομιμήσεις. Όταν ήθελα  μάρμαρο  – μάρμαρο,  όταν ήθελα ξύλο – ξύλο κτλ. Απεχθάνομαι τις μελαμίνες και οτιδήποτε  παράγεται για να αντικαταστήσει  ένα φυσικό υλικό. Μου αρέσουν  πολύ τα χρώματα  τα όμορφα υφάσματα. Προτιμώ τις αρμονίες  με λεπτομέρειες με αντιθέσεις  που θα κάνουν τη διαφορά. Είμαι λάτρης  των παλιών  αντικειμένων  που μπορείς  να τους δώσεις  νέα δύναμη, μορφή και να τα χρησιμοποιήσεις στο σήμερα  !!!

  Ταξιδεύεις για την δουλειά σου, αν χρειαστεί; 
  Ταξιδεύω  πολύ με τη δουλειά  μου και για τη δουλειά  μου. Κάποτε  ταξίδευα  πολύ περισσότερο, σχεδόν  κάθε  μήνα. Άλλωστε  τα ταξίδια  ήταν και είναι  έμπνευση  για μένα. Είμαι από τους τυχερούς  που συνεχίζω  να ταξιδεύω  πολύ  συχνά  εντός αλλά  και εκτός  Ελλάδος.

  Από τον Cartier στα μεγάλα έργα – σταθμούς της πορείας του!

  Ποιες ήταν οι μέχρι τώρα οι αγαπημένες σου συνεργασίες, που έγιναν σταθμός στην καριέρα σου;
  Θα σου μιλήσω  για τους σταθμούς, μιας και κάθε μου δουλειά  ή  συνεργασία μου την αγαπώ  για διαφορετικούς  λόγους. Δεν ξεχνώ τη πρώτη  μου μεγάλη δουλειά, γύρω στα 19 μου την ανακαίνιση του Ξενία  στο κάστρο  της Χαλκίδας. Το πρώτο  μου καφέ μπαρ. Το σχεδίαζα  δυο μήνες  υπάρχουν  ακόμα  πολλά  στοιχεία  μου μέχρι και σήμερα  στο κατάστημα. Έπειτα με πολλή μεγαλύτερη εμπειρία πλέον,  ήταν το πρώτο event Cartier που έγινε  στην Ελλάδα  με σχέδια  μου που εγκρίθηκαν από το Cartier στη Γαλλία και ακολούθησαν μετά όλα τα υπόλοιπα που έστησα για το Cartier. Στο σήμερα μου το Hotel boutique Akrolithi,  μια δουλειά  που αγάπησα και αγαπώ  πολύ!!! Το κατάστημα γυναικείων ρούχων  στη Γλυφάδα το αγαπημένο μου Every !!! Νύχτες  το έχω στήσει  πολλές  φορές  !!! Τα σπίτια  της οικογένειας Κυριαζή  στη Σάμο με το αγαπημένο Centro !! Φυσικά  τα δυο πολύ μεγάλα  show rooms που στήνω για τον Andreottis στη Κύπρο  και το Sezon Dekor στα Τίρανα !!
  Ένας μέσος άνθρωπος οικονομικά, είναι εφικτό να ζητήσει βοήθεια από έναν διακοσμητή για το σπίτι του, ή αυτό είναι ένα προνόμιο για λίγους;
  Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί  να ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια,  ειδικά  σήμερα που τα μέσα επικοινωνίας έχουν γίνει πολύ πιο εύκολα. Θα πρέπει  να καταλάβει  κάποιος που χτίζει ή  ανακαινίζει  έναν  χώρο,  πως ένας άνθρωπος που γνωρίζει  την οικοδομή  και τα υλικά,  μπορεί να του κάνει  απίστευτη  οικονομία  χρόνου  και χρήματος . Αρκεί φυσικά  να τον διαλέξει με τα σωστά  κριτήρια. Δυστυχώς  έχουμε  δημιουργήσει  άσχημη  εικόνα  (για μίζες και χρήματα κάτω  από το τραπέζι ), 23 χρόνια  στο επάγγελμα μου, χρησιμοποιώ όλες μου τις εκπτώσεις  από όλους  μου τους συνεργάτες – τόσων χρόνων – και τις προσφέρω  με πολλή αγάπη  στους φίλους μου – πελάτες  μου. Για μένα, είχε και έχει μεγαλύτερη  σημασία  η ανθρώπινη  σχέση. Οι περισσότεροι  στέκονται  μόνο στην εικόνα  ή  σε μια εικόνα  στα social. Δεν σημαίνει  ότι είναι ψευδής. Απλά καμία  φορά,   αυτό που μπορεί να δουν είναι μια στιγμή ή μια περίοδος  διαλύματος  από μια κουραστική και δοτική μέρα. Είμαι  αρκετά  δοτικός  ως άνθρωπος, άρα και πολύ δοτικός και στη δουλειά  μου. Ότι σημαίνει αυτό.

  Τι  προσέχεις περισσότερο σε μια καινούργια δουλειά, είτε είναι επαγγελματικός  χώρος , είτε είναι κατοικίας.
  Αυτό που προσέχω – χαρακτηρίζει οποιαδήποτε δουλειά  μου  είναι πως θέλω να προκαλεί συναισθήματα στους ανθρώπους. Να αγγίζει τα θέλω  τους να προκαλεί θαυμασμό, άνεση,όνειρα ελπίδες, αισιοδοξία, αγάπη, ηρεμία και εμπορικότητα όταν  είναι επαγγελματίκοι χώροι.
  Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει περισσότερο στην δουλειά σου;
  Αυτό που με συναρπάζει ακόμα στη δουλειά  μου και δεν νομίζω  να πάψει ποτέ, είναι η δημιουργία. Όλα ξεκινούν με ένα λευκό  χαρτί. Εκεί γίνονται τα πρώτα σκίτσα, οι σημειώσεις κλπ.  Μετά στον υπολογιστή και σε λίγο καιρό τη σκέψη σου μπορείς να τη περπατάς να τη βιώνεις  να τη μυρίζεις  καθώς της… έχεις δώσει ζωή. Έδωσες ζωή σε μια ιδέα σου και μέσα  από τη δική  σου ιδέα, έχεις κάνει  χαρούμενους  πολλούς  ανθρώπους και πρώτα απ’ όλα  εμένα ! Δεν κάνω  τίποτα, αν πρώτα  απ’ όλα δεν μου δίνει εμένα χαρά. Η μεγαλύτερη  αξία  για μένα, είναι να μπορώ  να δημιουργώ  χαμόγελα  στους  ανθρώπους  και αγκαλιές  αληθινές  !!!! Μια δική μου ιδέα, γίνεται τ΄όνειρο κάποιου. Είναι ευλογία  λοιπόν  για μένα!!!
  “Οι Έλληνες  ως λαός,  θεωρώ  πως έχουμε γούστο.  Άλλωστε μη ξεχνάμε  πως προερχόμαστε από αυτούς που έκτισαν Παρθενώνες και δίδαξαν καλαισθησία… δωρικότητας”
  Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή  έργων  τέχνης, για την διακόσμηση ενός χώρου;
  Λατρεύω  τη τέχνη  σε όλες της τις μορφές. Προσπαθώ τα έργα  που θα φιλοξενηθούν στο κάθε  χώρο  να καθορίζουν  και τον χώρο, τους χαρακτήρες  και τις επιλογές  των ενοίκων. Το θεωρώ  κάτι  πολύ προσωπικό, όπως όταν πρέπει  να σχεδιάσω  τη κρεβατοκάμαρα  τους. Έχουν  τον πρώτο  και τον τελευταίο  λόγο. Άρα μπορούν  να διαλέξουν  όποιον  καλλιτέχνη  θέλουν  και σύμφωνα  με το έργο θα καθοριστούν τα υπόλοιπα ..

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Άνοιξαν οι ουρανοί! Έπεσε το… ταβάνι στο «Νίκος Καζαντζάκης» – Πλημμύρισε ο κόμβος προς Καλλιθέα

  Δεν… γλύτωσε από την μανία της κακοκαιρίας το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» - Σοβαρά προβλήματα στους δρόμους του ΗρακλείουΈντονη ήταν η βροχόπτωση από νωρίς το...

  Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

  Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ενώ ο ιός έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε αρκετά σχολεία με κρούσματα σε εκπαιδευτικούς αλλά και...

  Βολουδάκης για το θέμα των παραβιάσεων από την Τουρκία της Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε

  Δείτε την σχετική ανάρτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσου Βολουδάκη:Σήμερα ο Υπ.Εξ. Νίκος Δένδιας έθεσε (και) το θέμα των παραβιάσεων από...

  Η περιφέρεια Κρήτης και η κυκλική οικονομία στον τουρισμό (pic)

  Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης για την Κυκλική Οικονομία στην Κρήτη, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των Δημόσιων Φορέων. Ειδικότερα, δημιουργία ενός Πρακτικού Οδηγού Εφαρμογής Κυκλικής...