More

  Στέφανος Ντουκάκης: Οι πολίτες στα Χανιά έχουν κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και ότι αντιπροσωπεύει την ουσιαστική έξοδο από την κρίση

  Τα Χανιά δείχνουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον να “αντέχουν” απέναντι στην “λαίλαπα” της πανδημίας, έχοντας κρατηθεί μακριά από τις… κόκκινες ζώνες που βάζουν μια περιοχή σε μεγάλες περιπέτειες, όπως συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο σε γειτονικούς νομούς όσο και σε πολλές άλλες ανά την Ελλάδα Π.Ε. που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε κατάσταση αυστηρού lockdown. Στα Χανιά, από τη μια τα προληπτικά μέτρα – στο μέτρο του εφικτού – οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα και από την άλλη,  η ακόμη πιο “επίπονη” διαδικασία, του εμβολιασμού του πληθυσμού, δείχνει να έχει αναπτύξει έναν ικανοποιητικό “βηματισμό”.

  Σε κάθε περίπτωση, πίσω από αυτές τις “επιτυχίες”, βρίσκεται ένα πρόσωπο κλειδί, μαζί με τους συνεργάτες του: ο γιατρόςΣυντονιστής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Χανίων, κ. Στέφανος Ντουκάκης. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Ντουκάκης περιγράφει σε τι ακριβώς επίπεδο βρίσκονται σήμερα – υγειονομικά – τα Χανιά, αναφέρεται στην εμβολιαστική διαδικασία και στο πως “βλέπουν” οι πολίτες των Χανίων πλέον το εμβόλιο και περιγράφει με ψύχραιμη ματιά, τα θετικά που συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) απότοκα της πανδημίας, τα οποία δημιουργούν μια καλή παρακαταθήκη, για την “επόμενη ημέρα”.

  Πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας σε επίπεδο Π.Ε.Χανίων;

  Γενικά είμαι ικανοποιημένος. Μέχρι αυτή τη στιγμή όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα του Νομού Χανίων έχουν ανταποκριθεί στον προβλεπόμενο σχεδιασμό. Επίσης πολύ σημαντικό το ότι κερδήθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο Χανιώτες ξέρουν ότι τηρείται με ακρίβεια η ώρα του ραντεβού τους, ότι εμβολιάζονται με ασφάλεια μετά την λήψη του ιστορικού τους και μετά από μια σύντομη κλινική εξέταση. Μετά τον εμβολιασμό παραμένουν στον χώρο μας για 15 λεπτά και στην συνέχεια μπορούν να αναχωρήσουν. Όλη η διαδικασία γίνεται με ακρίβεια, ασφάλεια  και με ιδιαίτερη ευγένεια από το προσωπικό των Εμβολιαστικών μας Κέντρων.

  “Οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και ότι αντιπροσωπεύει την ουσιαστική έξοδο από την  κρίση που βιώνουμε και την επάνοδο στην κανονικότητα της ζωής μας”

  Ποιο είναι το «ανάγλυφο» των εμβολιασθέντων στα Χανιά; (Στοιχεία για Ηλικίες και Περιοχές…)

  Και στα Χανιά ακολουθείται κανονικά ο εμβολιαστικός σχεδιασμός του Υπουργείου . Διενεργούνται οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί που αφορούν τις ηλικιακές ομάδες 75 έως άνω των 85 ετών και  την ηλικιακή ομάδα 60-64. Ενδεικτικά, στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Παλιού Νοσοκομείου Χανίων από την έναρξη λειτουργίας του, στις 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3571 εμβολιασμοί ατόμων ηλικίας 75 έως άνω των 85 ετών. Η ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών εμβολιάζεται στο ΚΥ Χανίων (πρώην ΠΕΔΥ) και στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ταυρωνίτη. Οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 1020 εμβολιασμούς σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων. Τέλος ήδη έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου οι κάτοικοι της Γαύδου από κλιμάκιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

  Η δυσπιστία και οι φόβοι έχουν υποχωρήσει σε πραγματικά μεγάλο βαθμό!

  Ποιος είναι ο μεγαλύτερος «προβληματισμός» που σας εκφράζουν εκείνοι που εμβολιάζονται;

  Οι προσερχόμενοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για πιθανές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και βέβαια για αντιδράσεις μακροπρόθεσμα μετά τον εμβολιασμό. Πρέπει να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα δεν παρατηρήσαμε κάποια σοβαρή αντίδραση μετά το εμβόλιο στα Χανιά.

  Mέχρι σήμερα από τις ΚΟΜΥ Χανίων έχουν γίνει 21.082 τεστ και επισκέψεις σε 190 δομές του Νομού Χανίων

  Έχει αρχίσει να κάμπτεται  η άρνηση κάποιων, από την πορεία και την «κλινική» εικόνα εκείνων που έχουν ήδη εμβολιαστεί;

  Σίγουρα η αρχική δυσπιστία και οι φόβοι έχουν υποχωρήσει σε πραγματικά μεγάλο βαθμό. Είναι πολλοί αυτοί που βλέποντας την χωρίς προβλήματα πορεία των εμβολιασθέντων ζητούν να εμβολιασθούν. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και ότι αντιπροσωπεύει την ουσιαστική έξοδο από την  κρίση που βιώνουμε και την επάνοδο στην κανονικότητα της ζωής μας.

  “Με την συνεργασία όλων μας, από την πρώτη στιγμή καταφέραμε όπου υπήρχε εστία της λοίμωξης να είμαστε παρόντες και να περιορίζουμε αμέσως την εξάπλωση του ιού μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και της καραντίνας των στενών επαφών”

  Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα η Π.Ε.Χανίων υγειονομικά. Ο αριθμός των κρουσμάτων, «περιγράφει» την πραγματικότητα;

  Μέχρι τώρα έχουμε την τύχη να είμαστε ένας Νομός με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Πιστεύω ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς καθημερινά διενεργείται μεγάλος αριθμός τεστ σε διάφορα σημεία και έτσι αποτυπώνεται, πιστεύω αξιόπιστα, το ιικό φορτίο της περιοχής. Στις 15 Ιούνη του 2020 οι Κινητές Ομάδες Υγείας Χανίων του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν την πρώτη τους δράση στο Πολυτεχνείο Κρήτης παίρνοντας 5 λήψεις ρινοφαρυγγικού για κορονοιό. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν από τις ΚΟΜΥ Χανίων 21.082 τεστ και επισκέψεις σε 190 δομές του Νομού Χανίων. Επίσης έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.500 χιλιάδες τεστ στα Κέντρα Covid των Κέντρων Υγείας του Νομού. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο αριθμός των ελέγχων είναι τέτοιος (και αριθμητικά και ποιοτικά) ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων εκφράζει την πραγματική κατάσταση του Νομού μας.

   

  Πόσο σημαντική ήταν για την «θωράκιση» του νομού, η διαδικασία των rapid tests από τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, στην οποία και ο δικός σας «ρόλος» ήταν καίριος…;

  Θεωρώ ότι η διενέργεια των rapid tests σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού πχ Κάνδανος, Σφακιά, Βρύσσες, Καστέλι κλπ εξασφαλίζουν αξιόπιστη καταγραφή του επιπολασμού στο Νομό, δεν απευθύνονται μόνο στην πόλη των Χανίων και αποτελούν πράγματι τον καλύτερο τρόπο αποτύπωσης της κατάστασης. Τα Rapid tests είναι ένα σημαντικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια και σε συνδυασμό με τον μοριακό έλεγχο (PCR) μας έχει δώσει την δυνατότητα να εκτιμήσουμε την νόσο στην περιοχή μας.

  H διενέργεια των rapid tests σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού πχ Κάνδανος, Σφακιά, Βρύσσες, Καστέλι κλπ εξασφαλίζουν αξιόπιστη καταγραφή του επιπολασμού στο Νομό, δεν απευθύνονται μόνο στην πόλη των Χανίων και αποτελούν πράγματι τον καλύτερο τρόπο αποτύπωσης της κατάστασης.

  Συγκριτικά με τους άλλους νομούς της Κρήτης, ποιο ή ποια ήταν τα «πλεονεκτήματα» που έκαναν περισσότερο διαχειρίσιμη την κατάσταση στα Χανιά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

  Δεν μπορώ να γνωρίζω σε βάθος τι γίνεται στους άλλους Νομούς της Κρήτης  και τι ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετώπισαν. Στα Χανιά φτάσαμε σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο ελέγχου της νόσου χάρις στην συνεργασία πολλών τοπικών φορέων. Κατ΄ αρχήν παραχωρήθηκε από την 7η ΥΠΕ και τον Διευθυντή του ΚΥ Χανίων χώρος για την στέγαση των Κινητών Ομάδων Χανίων του ΕΟΔΥ. Η συνεργασία και η βοήθεια των Δημοτικών αρχών όλου του Νομού ήταν πολύτιμη. Η Αστυνομική Διεύθυνση, η Τροχαία , το Λιμενικό Σώμα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων και ο Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα στο πλευρό μας. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν και παραμένει η αρωγή του Αντπεριφερειάρχη κ. Καλογερή. Με την συνεργασία όλων μας, από την πρώτη στιγμή καταφέραμε όπου υπήρχε εστία της λοίμωξης να είμαστε παρόντες και να περιορίζουμε αμέσως την εξάπλωση του ιού μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και της καραντίνας των στενών επαφών.

  Ο Έλληνας πολίτης έμαθε να εμπιστεύεται το ΕΣΥ

  Το «αδύναμο» Εθνικό Σύστημα Υγείας, φάνηκε όχι απλά να στέκεται στα πόδια του – σε όλη την περίοδο της πανδημίας –  αλλά για πολλούς έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Ο τρόπος δε που κυλάει η εμβολιαστική διαδικασία, εκθειάστηκε ακόμη και από την «κραταιή» Γερμανία. Το Ε.Σ.Υ. μετά από αυτή την οικουμενική δοκιμασία, θα βγει τελικά ενισχυμένο…;

  Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα του το ΕΣΥ κατάφερε κάτι σημαντικό. Έδωσε και δίνει μια μεγάλη μάχη από πέρυσι, υπερασπίστηκε την υγεία της ελληνικής κοινωνίας και μέχρι τώρα πραγματικά στέκεται στα πόδια του και ταυτίζεται με τις ελπίδες του κόσμου. Έχω την αίσθηση  ότι όταν όλη αυτή η υγειονομική τραγωδία περάσει θα βρεθεί ισχυρότερο και καλύτερα στελεχωμένο. Αναμφίβολα το ΕΣΥ ενισχύθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το τελευταίο διάστημα και η παραμονή αυτού του προσωπικού μετά το τέλος της πανδημίας θα το κάνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο. Επιπλέον εξαιτίας αυτής της πανδημίας,  ο Έλληνας πολίτης έμαθε να εμπιστεύεται το ΕΣΥ.

  Πόσο ικανοποιημένος είσαστε ως γιατρός της πρώτης γραμμής, από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και το πολιτικό – υγειονομικό της σύστημα, στέκεται απέναντι σε αυτόν τον «αόρατο» εχθρό;

  Να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από όλο το πολιτικο – υγειονομικό σύστημα της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεγάλα κράτη με πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας απέτυχαν ενώ εμείς  μέχρι σήμερα αντέχουμε. Επίσης ως  Συντονιστής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Χανίων και γιατρός,  νιώθω πολύ ικανοποιημένος  γιατί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη  στα Χανιά κατάφερε να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και μέσω των Εμβολιαστικών Κέντρων και τον Ιατρείων Covid στα Κέντρα Υγείας να αποδείξει ότι είναι παρούσα πάντα και ανταπεξέρχεται στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών.

  Ποια είναι η προσωπική της «στιγμή» – την περίοδο της πανδημίας – που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

  Η εισβολή του ιού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Απίστευτη απογοήτευση την ημέρα των Χριστουγέννων. Και στη συνέχεια, άμεση προσπάθεια να μην προχωρήσει η εξάπλωση μέσα στο ίδρυμα.  Προσπάθεια που έπρεπε να είναι καλά συντονισμένη για να είναι επιτυχής. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ς ηλικιωμένους εξυπηρετούμενους, τις οικογένειες τους και την πόλη μας. Μια μάχη που κράτησε είκοσι μέρες. Νικήσαμε !!!

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ