More

  Στην… κανονικότητα της καραντίνας: Τα ΚΕΚ, η υγιεινή, ο Μπουμπούκος και η Πρωτοψάλτη πάνω στο φορτηγό

  Πρόσφατα είχα μπει σε ένα ειδησεογραφικό σάιτ για να διαβάσω μια είδηση που αφορούσε στην κακοποίηση έως θανάτου ενός 5χρονου αγοριού από τη γιαγιά του στις ΗΠΑ. Η περιγραφή της κατάστασης ήταν τραγικότατη.

  Γράφει η Άννα Σαματα*

  Η δημοσίευση είχε ένα σχόλιο που έλεγε “Τι μας ενδιαφέρει τι γίνεται στις ΗΠΑ; Τόσες ειδήσεις υπάρχουν να αναφέρετε.” Μετά το σοκ που έπαθα για την αδιαφορία πάνω σε ένα τέτοιο θέμα, είπα να κάνω μια μικρή ανασκόπηση των τελευταίων ειδήσεων στο Ελλαδιστάν, έτσι για να μη νομίζουμε ότι ειδήσεις υπάρχουν μόνο στα ξένα.

  Με τι να πρωτοξεκινήσει κανείς;

  Ας ξεκινήσω με το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται κατά 99% με τον κορωνοϊό και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Για του λόγου το αληθές, πριν περίπου μία εβδομάδα χρειάστηκε να κάνω μία σύντομη αναφορά στα ΜΜΕ για ένα θέμα που έθιγε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο που δεν είχε ενταχθεί στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων. Απευθύνθηκα σε έγκριτο δημοσιογράφο που διατηρώ πολύ καλή σχέση και που εργάζεται σε πανελλήνιας εμβέλειας κανάλι και η απάντηση ήταν η εξής: “Άννα μου, η γραμμή του καναλιού είναι να δείχνουν μόνο τους ΘΑΝΑΤΟΥΣ και την πορεία υγείας των ασθενών με κορωνοϊό”. Εάν ακόμα δεν έχετε σταματήσει να βλέπετε ειδήσεις, καιρός να το κάνετε…

  Ας συνεχίσουμε, όμως, με λιγότερο “σημαντικές” ειδήσεις που δε μας αφορούν και τόσο μιας και ζούμε στην κανονικότητα της καραντίνας.

  Πρώτο από όλα που απασχόλησε την κοινή γνώμη είναι φυσικά η υπέρτατη κατάρτιση των -άσχετων από ψηφιακές γνώσεις- επιστημόνων με τα voucher στα υπερκαταρτισμένα και “αξιολογημένα” (εδώ γελάμε) ΚΕΚ. Οι Έλληνες επιστήμονες (αυτών που οι συνάδελφοι υποτίθεται ότι επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στο ασφαλές Ελλαδιστάν, λόγω κορωνοϊού βέβαια και όχι για να εργαστούν) διδάχτηκαν ορολογία που φυσικά δεν είχαν διδαχθεί ποτέ ξανά σε κανένα πανεπιστήμιο. Είχατε ακούσει εσείς ποτέ για τα “σκοιλ ελικικού”, για τα “προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν” ή για τον “μέτζη του νέουκτη”; Εγώ πάντως όσο κι αν σπούδασα, όσα πτυχία και μεταπτυχιακά έκανα, τέτοια ορολογία δεν τη διάβασα πουθενά. Μάλλον θα ανήκει στην “κανονικότητα” αυτής της εποχής. Στα χρόνια μας δεν είχε ανακαλυφθεί…

  Είδαν κι απόειδαν από την κυβέρνηση, άρχισαν να τους κατηγορούν και για την υποφαινόμενη σχέση της γραμματέως του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση με δύο από τα ΚΕΚ και αναπάντεχα εν μία νυκτί, το voucher καταργήθηκε και οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600ευρώ χωρίς να κάνουν ούτε ένα κλικ από αυτά που διδάχτηκαν (τσάμπα οι εργατοώρες). Το ερώτημα είναι εάν τα ΚΕΚ θα πάρουν τα 80 εκατομμύρια. Έως τώρα πάντως δεν έχει διευκρινιστεί και τα ΚΕΚ πληρώνονται μέχρι τελευταίου σεντ. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι ο Βρούτσης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που παρέλαβε με τα ΚΕΚ γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, τα ΚΕΚ ιδρύθηκαν πριν πέντε χρόνια…

  Το αγαπημένο μου πάντως σε όλα αυτά ήταν η αντίδραση του (αγαπημένου μου) Τσακαλώτου με τα -γνωστά σε όλους- σπαστά ελληνικά του, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στη Βουλή: “Αυτή η υπόθεση με τα ΚΕΚ έδειξε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν χειρότερα ελληνικά από τα δικά μου…”. Αν μη τι άλλο, έχει χιούμορ το αγόρι.

  Άλλο πολύ ενδιαφέρον που “μάθαμε” μέσα από την καραντίνα και την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα είναι ότι -άκουσον! Άκουσον!- η γυμναστική, λέει, κάνει πολύ καλό στην υγεία μας, όπως και η διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό! Καλά που ήρθε κι ο κορωνοϊός δηλαδή να μας μάθει τα αυτονόητα! Και κάπως έτσι, από εκεί που τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σάπιζαν στο έδαφος, ξαφνικά πωλούνται προς 1 και 2 ευρώ το κιλό στις λαϊκές και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι που “ζούμε βιολογικά”.

  Άλλο πολύ σημαντικό “νέο” είναι ο τρόπος που πλένουμε τα χέρια μας. Λες και δεν υπήρχαν ένα εκατομμύριο εικόνες σε όλα τα νοσοκομεία ή κλειστούς χώρους που έδειχναν όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται. Όοοοχι, τώρα με τον κορωνοϊό δώσαμε βάση και σε αυτό καθώς και στο ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με το που μπαίνουμε στο σπίτι γιατί -όλως περιέργως- τα χέρια μας γεμίζουν μικρόβια όταν ακουμπάμε σε όλες τις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει η μισή Ελλάδα.

  Για να μη μακρυγορώ, φαντάζομαι μάθατε ότι και το κάπνισμα κάνει πολύ κακό και βοηθάει στη μετάδοση του κορωνοϊού…

  Εκτός, όμως, από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, έχουμε φυσικά και τις αντιδράσεις των “μεγάλων ψαριών” που βλέποντας ότι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με αυτούς που είναι πάνω από τους ίδιους (τους λεγόμενους “μεγαλοκαρχαρίες”), αποφάσισαν να τα τα βάλουν με τα “μικρά ψάρια”. Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ: οι tour operators, που είναι εκείνοι που -με τις συμφωνίες μεταξύ αλλήλων- γεμίζουν τα μεγάλα ξενοδοχεία (τα all inclusive που δε δίνουν κανένα απολύτως όφελος στην αγορά αλλά και τα άλλα) διεμήνυσαν στους μεγαλοξενοδόχους ότι δήθεν λόγω κορωνοϊού, θα εξοφλούν τους μεγαλοξενοδόχους στο τέλος του 2021 ή ακόμα και του 2022. Φυσικά, οι μεγαλοξενοδόχοι διαμαρτυρήθηκαν που οι κακοί tour operators ενώ πληρώνονται απευθείας από τον πελάτη, παρ’ όλα αυτά δε θα τους πληρώνουν και αφού είδαν ότι δεν μπορούν να τα βάλουν με τους μεγαλοκαρχαρίες, είπαν να χτυπήσουν τα μικρά τα ψαράκια και τώρα ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στα τουριστικά καταλύματα που ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΟΤ να λειτουργήσουν. Και για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό, τα τουριστικά καταλύματα στα οποία αναφέρονται είναι νομιμότατες επιχειρήσεις που οι κάτοχοί τους ζουν από αυτό! Αρκετά δίκαιο, δε βρίσκετε;

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα κουλά στο Ελλαδιστάν, βγήκε κι η Μανωλίδου και μας είπε ότι έκατσε και κουταλομέτρησε τα εβδομαδιαία έξοδα που έκανε και μαζί με τον Μπουμπούκο της και την οικογένεια χρειάζεται ίσα-ίσα 38,40ευρώ για να τα βγάλει πέρα. Εντάξει, η γυναίκα είναι πολύ καλή μαέστρος και ο Μπουμπούκος πολύ καλός πωλητής βιβλίων. Έχουν μια μικρή απόσταση από τη λογική (εδώ η γυναίκα διάλεξε για σύντροφο ζωής έναν Άδωνι) και ακόμα περισσότερο από την Ανάπτυξη, στην οποία προΐσταται και ως αρμόδιος Υπουργός. Αν είχα κι εγώ ένα σπίτι χωρίς ενοίκιο, χωρίς ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα, τηλέφωνο, COSMOTE TV (για να μη βλέπω τις αηδίες των αδειοδοτημένων καναλιών), κινητό τηλέφωνο που μου το πλήρωναν οι φορολογούμενοι, αμάξι που επίσης μου το πληρώνουν οι φορολογούμενοι, μερικούς bodyguards αστυνομικούς για να αραδιάζω ό,τι βλακεία μου κατέβει στο συρρικνωμένο μου εγκέφαλο και ψώνιζα ζυμαρικά COMBINO από τα LIDL, με 38,40ευρώ θα έβγαζα ολόκληρο μήνα! Γατάκι! Πάντως, αν μπορούν και τη βγάζουν τόσο φθηνά, απορώ για ποιο λόγο παίρνει γύρω στα δέκα χιλιάρικα μισθό ο Μπουμπούκος μιας και μπορούν να ζήσουν με περίπου 150 ψωροευρουλάκια.

  Όμως, δε μας νοιάζουν όλα αυτά εδώ στο Ελλαδιστάν. Εδώ έχουμε μάθει να μας προβληματίζουν άλλα πράγματα, όπως το αν ανέβηκε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω σε φορτηγό για να τραγουδήσει στους καραντινάτους Αθηναίους. Κι εδώ πρόβλημα οι Ελληναράδες που, όμως, εάν είχαν δει τα αδέρφια μας τους Ιταλούς να το κάνουν, πολύ θα το ζήλευαν και θα έλεγαν ότι εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να χειροκροτάμε επειδή μας το είπε η Μαρέβα.

  Αυτά τα λίγα από το Ελλαδιστάν μας. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ 4 του Μάη που λήγει η καραντίνα πάω Χαβάη. Δεν ξέρω πώς μου ήρθε…Σε όνειρο θα το ‘δα…

  Το άρθρο, έχει παραδοθεί προς δημοσίευση από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας…

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ