More

  Στο “τραπέζι” οι προτάσεις για μετακινήσεις το Πάσχα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

  Η ελπίδα παραμένει ζωντανή καθώς ομάδα ειδικών επεξεργάζεται μια ελεγχόμενη έξοδο από τα αστικά κέντρα την περίοδο των γιορτών.

  Μετέωρα παραμένουν τα σχέδια των πολιτών για τον εορτασμό του Πάσχα καθώς η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να λάβει στο παρά πέντε τις σχετικές αποφάσεις αξιολογώντας τα δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

  Παρ’ όλα αυτά η ελπίδα παραμένει ζωντανή καθώς ομάδα ειδικών επεξεργάζεται, εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέψει, μια ελεγχόμενη έξοδο από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά και τη νησιωτική χώρα προκρίνοντας μεταξύ άλλων τη διευρυμένη χρήση των selftests.

  Ζητούμενο άλλωστε είναι τα ταξίδια εντός της επικράτειας να μη φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με νέες επιδημιολογικές φουρτούνες συνεκτιμώντας δε ότι ημερολογιακά η τουριστική σεζόν θα βρίσκεται μια ανάσα από την επίσημη έναρξή της.

  Προς το παρόν πάντως καμία απόφαση δεν έχει κλειδώσει καθώς το κύμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα χωρίς προς ώρας σημάδια αποκλιμάκωσης. Παράλληλα στα νοσοκομεία της χώρας σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Δυτική Μακεδονία Πάτρα και Κρήτη καταγράφεται μία ασφυκτική πίεση ανάλογη του ιικού φορτίου ανά γεωγραφική περιοχή γεγονός που κάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να τηρούν μία πιο συντηρητική στάση.

  Δύο σενάρια

  Οι επιδημιολόγοι επεξεργάζονται τα προγνωστικά μοντέλα καταλήγοντας στο καλό και στο κακό σενάριο.

  Το απαισιόδοξο κάνει λόγο για 1.000 και πλέον διασωληνωμένους ασθενείς τον Μάιο. Το αισιόδοξο δείχνει ότι έπειτα από τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία θα έχουν αποσυμφορηθεί θεαματικά γεγονός που θα πιστοποιεί το σβήσιμο του τρίτου κύματος.

  Τι λένε οι ειδικοί

  Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά και συντονίστριας διευθύντριας της Γ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Ματίνας Παγώνη, η οποία μιλώντας στα ΝΕΑ περιγράφει ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα συνοδευτεί από αυστηρά μέτρα προστασίας. «Το φετινό Πάσχα θα είναι σαφώς καλύτερο από το περσινό. Ομως θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Αντίστοιχα εκείνοι που το επιθυμούν ενδεχομένως θα μπορούν να επισκεφτούν την εκκλησία παραμένοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια στον προαύλιο χώρο». Η γιατρός του ΕΣΥ εντούτοις κρατά επιφυλάξεις σχετικά με το υπό εξέταση άνοιγμα των ταξιδιών από νομό σε νομό. «Ολα θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα βάζοντας στο μικροσκόπιο τον αριθμό των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Κατά τη γνώμη μου πάντως έως τότε δεν θα έχει επιτευχθεί τόσο υψηλό ποσοστό ανοσίας που θα εξαφάνιζε τον κίνδυνο διασποράς. Ιδίως εάν σκεφτεί κανείς ότι η Αθήνα θα αδειάσει μεταφέροντας το ρίσκο στην επαρχία και τα νησιά».

  tanea.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ