Στην ψηφοφορία παρόντα ήταν 152 μέλη της ΚΕ, ψήφισαν 151, 12 εκ των οποίων αρνήθηκαν να ψηφίσουν απόφαση με ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη. Από την ψηφοφορία απείχαν τα μέλη της ΚΕ που ανήκουν στην ομάδα του Παύλου Πολάκη. Όσον αφορά στην πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη από το κόμμα, δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Η ακριβής μορφή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως, πέρα από την αναφορά στο όνομά του, προσδιορίζει παράλληλα ως αιτία αποκλεισμού τις συγκεκριμένες συμπεριφορές του έκπτωτου προέδρου που τους τελευταίους μήνες βάλει κατά των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας τις αποφάσεις του. Μεταξύ αυτών και την απόφαση της Κ.Ε της 8ης Σεπτεμβρίου η οποία τον καθαίρεσε από το αξίωμα του προέδρου.

Σημειώνεται πως η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση, ο έκπτωτος πρόεδρος δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Κασσελάκη.

Η απόφαση της ΚΕ παραπέμπεται στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, ως κοινοποίηση. Εκεί οι «100» ισχυρίζονται πως το συνέδριο δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρική Επιτροπής.

Οργή από «Kasselistas» έξω από τη συνεδρίαση

Λίγο μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, οι οπαδοί που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες.

Η απόφαση έχει πολιτική καταδίκη συμπεριφορών με ονομαστική αναφορά στον πρώην πρόεδρο.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με υποψηφιότητα για προεδρία», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά στις συμπεριφορές Κασσελάκη και την οποία υπερψήφισαν 140 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Επεισοδιακό και το ξεκίνημα

Πέρα όμως από τα επεισόδια που ακολούθησαν από kasselistas μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η διαδικασία. Ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν εξασφαλίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση (περίπου 2,5 ώρες) η απαρτία που απαιτείτο για να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο… ελιγμός Κασσελάκη να αποσύρει χθες λίγο πριν τη συνεδρίαση το επίμαχο εξώδικο στην ΚΕ και την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτούργησε «πυροσβεστικά» με αποτέλεσμα, οι «87» να θέσουν σήμερα θέμα τόσο για μη σεβασμό από την πλευρά του πρώην προέδρου των αποφάσεων του κόμματος, όσο και για το γεγονός ότι εξακολουθεί να αυτοχαρακτηρίζεται «πρόεδρος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά Κασσελάκη αποφάσισε να απέχει και τα στελέχη τους δεν παραλάμβαναν τις κάρτες τους ώστε να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία.

Οι προτάσεις για διαγραφή και αποκλεισμό

Νωρίτερα, την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Τρεις επιπλέον λόγους από τους 17 που είχε επικαλεσθεί στο δικό του κείμενο ο Θέμης Μουμουλίδης πρόσθεσε στο δικό του ερώτημα για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Συγκεκριμένα:

-18ος Το εξώδικο Κασσελάκη – ανάκληση δεν γίνεται μέσω Χ.
-19ος Η συνέντευξη στο Ν. Χατζηνικολαου που μόνο πολίτευμα δεν άλλαξε.
-20ος Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στέφανου Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Παράλληλα, την απόρριψη της υποψηφιότητας Κασσελάκη ζήτησε στην τοποθέτησή του και ο Γιάννης Μουζάλας.

Τι είπαν οι «87», τι απάντησαν οι πηγές Κασσελάκη

Η πλευρά των «87» διά του Γιάννη Μαντζουράνη έκανε λόγο για προσπάθεια περιφρόνησης των διαδικασιών και υπονόμευσής τους, ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας, καθώς «μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στη συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους».

«Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από δυο πολιτικές παρατηρήσεις: πρώτον ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», απάντησαν πηγές των υποστηρικτών Κασσελάκη.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, από τα δύο άτομα που λείπουν, ο ένας φέρεται να ήταν ο Λαμπρινός και «δικαίως γιατί, ανήκε σε άλλο κόμμα, στην Νέα Αριστερά», αλλά «που πριν δυο εβδομάδες υπήρχε, αφού ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής». «Τώρα που δεν τους βόλευε, τον αφαίρεσαν», όπως σημειώνουν, ενώ «αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα μετά την παραίτησης του Μενέλαου Γκίβαλου», ανέφεραν.

Κατά τις ίδιες πηγές, «10% του 147 δηλαδή 14 μέλη είναι από την πλευρά Πολάκη για τον αποκλεισμό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιες μεθόδους», καταλήγουν.

Με το «καλημέρα» η συνεδρίαση μύριζε μπαρούτι

Το πρώτο επεισόδιο, «με το καλημέρα», ξέσπασε πριν από τις 12:30 το μεσημέρι, καθώς οι «Kasselistas» κατήγγειλαν ότι πρόσωπο που δεν είναι μέλος έλαβε κάρτα. Συγκεκριμένα, Θανάσης Οικονόμου και Λεωνίδας Μπεχράκης έκαναν την καταγγελία για την κάρτα και ζήτησαν να σταματήσει το μοίρασμα μέχρι να έρθει η γραμματέας Ράνια Σβίγκου. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Παππάς, που παρενέβη χαρακτήρισε τους Οικονόμου-Μπεχράκη «πολιτοφύλακες», υποστηρίζοντας ότι τον εμπόδισαν να πάρει τη δική του κάρτα.

Ακολούθως, οι Kasselistas αποφάσισαν να απέχουν από τη συνεδρίαση λέγοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του». Αποφάσισαν στην αίθουσα να μπαίνει μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη για να μεταφέρει τις θέσεις τους.

Η ένταση περίσσευε, τόσο έξω από το ξενοδοχείο όσο και εντός, έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης. Υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη έξω από το ξενοδοχείο είχαν ένταση με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ενώ έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕ κατεγράφησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Θανάσης Οικονόμου είπε ότι «θέλω να καταγγείλω μια γελοία μεθόδευση σε μπαράζ διοικητικών μεθοδεύσεων. Μαθαίνουμε ότι θέλουμε να μας προσμετρήσουν για να πάρουν απαρτία», ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι «το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».

Το επεισόδιο Τζάκρη – Γεροβασίλη

Μάλιστα, όταν πλέον ξεκίνησε η συνεδρίαση, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα στο σημείο που η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κυρία Τζάκρη θέλησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί και ζήτησε λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου, κάτι που αρνήθηκε η ΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. «Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία», ανέφερε η κα Γεροβασίλη.