Τι χρειαζόμαστε:
- 1 πακέτο φαρίνα, κατά προτίμηση την πορτοκαλί που έχει άρωμα πορτοκάλι (500γρ)
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 3 αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
- 1,5 φάκελο μαγιά ξερή
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
Πώς το κάνουμε:
- Φτιάχνουμε προζύμι με το χλιαρό γάλα, την μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το αφήνουμε όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σκεπασμένο και σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα στην προζύμη και στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και διπλώνουμε καλά να το πάρει όλο η ζύμη και να γίνει μαλακή και γυαλιστερή.
- Μην σας φοβίσει αν κολλάει στην αρχή, με το βούτυρο θα γίνει τέλειο!
- Αφήνουμε καλά σκεπασμένο πρώτα με μεμβράνη και μετά με πετσετούλα και καμμιά κουβέρτα για να σιγουρευτούμε οτι θα μείνει ζεστό και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες τουλάχιστον.
- Πλέκουμε τσουρέκια και αφήνουμε ξανά 20 λεπτά να φουσκώσουν.
- Αλοίφω με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα και πασπαλίζω με αμύγδαλα φιλέ, ή ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσαμάκι.
- Ψήνω στους 160-180 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η δόση δεν είναι μεγάλη, αλλά εμείς στο σπίτι δεν τα θέλουμε να ξεραίνονται και προτιμώ μικρότερες δόσεις ώστε να μην μπουχτίζουμε κιόλας! Είναι τέλεια και για τα παιδιά στο σχολείο, η μικρή μου δεν τρώει κανένα άλλο τσουρέκι αλλά αυτά τα τσακίζει!
Πηγή:sintagespareas.gr