More

  Τα αδέσποτα, οι εθελοντικές στειρώσεις, οι δήμοι Χανίων και Αποκορώνου, η πρώτη ήττα Σημανδηράκη και το… αυστηρό γράμμα του νόμου

  Την περασμένη Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αφιέρωσε κάτι παραπάνω από δυόμιση ώρες, να συζητά, ν’ αναλύει, να διαφωνεί, να ερμηνεύει – με πολύ αυστηρό τρόπο – το “γράμμα του νόμου” και τελικά, να ανάβει το πράσινο φως για τις σαράντα στειρώσεις αδέσποτων ζώων, που προθυμοποιήθηκε να πραγματοποιήσει, μέσα στον Δεκέμβριο στα Χανιά, μια εθελόντρια κτηνίατρος από την Γερμανία.

  Ενώ όλοι ήξεραν πως η πρόταση αυτή, έπρεπε να τύχει θετικής ανταπόκρισης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, κι ενώ όπως ξεκάθαρα παραδέχθηκε στην τοποθέτηση του και ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης  “Τα Χανιά, κατέχουν σε πανελλαδικό επίπεδο την πρωτιά στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων“, χρειάστηκε να ακούσουμε πολλά και τελικά σε επίπεδο ψηφοφορίας Δ.Σ., η δημοτική αρχή, να υποστεί την πρώτη της “ήττα”, για να εγκριθεί τελικά η δράση και να πραγματοποιηθούν, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι σαράντα στειρώσεις ζώων.

  Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά, ένας άλλος δήμος στα Χανιά, γινόταν για μια ακόμη φορά το παράδειγμα, για το πως διαχειρίζεσαι – σίγουρα όχι με τον βέλτιστο τρόπο – αλλά με έναν αν μη τι άλλο περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, το ίδιο ακριβώς ζήτημα.

  Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αποκορώνου την Τετάρτη, δεν επιδέχεται δεύτερης ερμηνείας και δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο, το “πνεύμα” που πρέπει να διέπει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ακόμη κι αν αυτές δεν ταυτίζονται πλήρως, με το… πνεύμα του νομοθέτη:

  “Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στειρώσεων και σήμανσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που πραγματοποιήθηκε στις 4-5-6/12/2019.

  Ο Δήμος Αποκορώνου είναι ευγνώμων προς όλη την ομάδα εθελοντών τόσο προς αυτούς που εργάστηκαν στην περισυλλογή των ζώων αλλά και όλη την ομάδα η οποία πραγματοποίησε  τις  στειρώσεις και τη σήμανση, και ιδιαιτέρως την κυρία Jacque, Arche Noah, Martin, Bev, Sarah H, Sarah R και Melanie.

  Χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή τους οι στειρώσεις δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν και φυσικά είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και στο επόμενο πρόγραμμα στειρώσεων του Δήμου.

  Ο Δήμος Αποκορώνου λειτουργώντας σε πνεύμα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, εθελοντές και αρμόδιους φορείς, συνεχίζει με επιτυχία την διαχείριση των αδέσποτων ζώων” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, της Δημοτικής αρχής του Αποκόρωνα.

  Προφανέστατα και νόμος είναι ένας και έχει την ίδια ισχύ, σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλους τους δήμους που απλώνονται στον ελλαδικό χώρο.

  Απλά, στον δήμο Αποκόρωνα, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί μια εθελοντική πρωτοβουλία, για την άμβλυνση του εξίσου μεγάλου – με την περίπτωση του δήμου Χανίων – προβλήματος με τα αδέσποτα, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, έλαβαν από νωρίς την πολιτική απόφαση, να πάρουν πάνω τους την κατάσταση και να πουν ναι, σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στο συγκεκριμένο δήμο, έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα.

  Στο δήμο Χανίων, η αρμόδια υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την συγκεκριμένη ευθύνη, απέδειξε για μια ακόμη φορά την δυσκαμψία – που της χρέωσαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας – η οποία λίγο έλειψε να σταθεί η αφορμή για να πεταχθεί  στο καλαθάκι των αχρήστων, μια “ευκαιρία”, σύροντας παράλληλα και το νέο δήμαρχο, να υποστηρίξει πράγματα, για τα οποία και ο ίδιος – μέσα του – είχε διαφορετική άποψη.

  Ο κ. Σημανδηράκης, επέλεξε να σηκώσει ομπρέλα προστασίας στους υπηρεσιακούς του,  αναγνωρίζοντας το ξεκάθαρο υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Χανίων, παρουσιάζοντας ωστόσο ορθά,  το έργο δράσης που έχει να παρουσιάσει η δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, στους μόλις τρεις μήνες ζωής της, το οποίο προφανέστατα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος η ευκαιρία να χανόταν. Ο δήμος Χανίων, με την επιμονή και την αποφασιστικότητα της αντιπολίτευσης του, απέδειξε πως μπορεί να αναπτύξει την απαραίτητη ευελιξία, ακόμη και όταν το γράμμα του νόμου, δημιουργεί εμπόδια, εκεί που δεν πρέπει!

  Η παραπάνω υπόθεση, σίγουρα οφείλει να προβληματίσει την δημοτική αρχή για πολλούς και διάφορους λόγους…

  Και ο νοών, νοείτω!

  Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                      “Ο Κύριος Έπαρχος”  

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ρέθυμνο Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον υπουργό Υγείας – Του γύρισαν την πλάτη

  Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε το Σάββατο 4 Ιουλίου τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο οποίος βρέθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.Οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος γύρισαν...

  Περιφέρειας Κρήτης: Πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον SARS-COV-2  

  Μετά την εκπαίδευση χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον SARS-COV-2 επεκτείνεται στους εργαζομένους στις πύλες...

  Σφακιά: Έλληνες και ξένοι τουρίστες κατέκλυσαν την περιοχή (Pics)

  Mε τις βαλίτσες ανά χείρας Έλληνες και ξένοι τουρίστες κατέκλυσαν το Σάββατο 4 Ιουλίου τα Σφακιά.Από την 1η του μήνα όποτε και απελευθερώθηκαν οι...

  Γυναίκα πνίγηκε σε παραλία της Αλμυρίδας

  Άλλος ένας πνιγμός σημειώθηκε στην Κρήτη το Σάββατο 4 Ιουλίου.Μία γυναίκα έχασε τη ζωής της ενώ κολυμπούσε στην παραλία, της Αλμυρίδας στα Χανιά.Η ηλικιωμένη...