More

  Τα Ταμπακαριά αλλάζουν όψη ριζικά αλλά το νομικό πλαίσιο διασφαλίζει την τάξη στην ιστορική συνοικία των Χανίων…;

  Ραγδαία ανάπτυξη γνωρίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ιστορική συνοικία των Ταμπακαριών της Χαλέπας του Δήμου Χανίων.

  Μετά από μια προσπάθεια αρκετών ετών για την κήρυξη των Ταμπακαριών ως διατηρητέα ζώνη, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε τον Ιανουάριο του 2019, στον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων,  μιας ομάδας 17 κτιρίων στην περιοχή, με σκοπό όχι μόνο τη διάσωση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση αυτού του εξαιρετικού συνόλου των βιομηχανικών κτιρίων.
  Η προοπτική της περιοχής, την τελευταία δεκαετία,κίνησε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα αρκετά από τα ετοιμόρροπα κτήρια, να λάβουν μια “δεύτερη” ευκαιρία.
  Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα μελέτη που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του κ. Τάσου Βάμβουκα, η οποία όμως “εξαιρεί” ένα στρατηγικού ενδιαφέροντος τμήμα της περιοχής, άλλαξαν  το ρου της ιστορίας των Ταμπακαριών.
  Ο λόγος για το παραλιακό μέτωπο το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην μελέτη, αφήνοντας περιθώρια ανομίας, στην αξιοποίηση αρκετών κτηρίων της περιοχής, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους, έχουν ήδη ξεκινήσει ή σκοπεύουν στο μέλλον, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τους.
  Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε κατασκευαστικό επίπεδο, σε πλήρη εξέλιξη εργασίες σε μια σειρά από παλαιά κτήρια τα οποία ξαναπαίρνουν ζωή και μεταμορφώνονται σε πραγματικά “κοσμήματα”, μετατρέποντας το ύφος της περιοχής συνολικά. Οι εικόνες εγκατάλειψης ανήκουν στο παρελθόν δίνοντας  την θέση τους στην επιχειρηματική ανάπτυξη, με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στην περιοχή.
  Το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι  η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η παράλληλη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίσει επακριβώς τους όρους και τους κανόνες της περιοχής.
  Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα είχε δώσει το στίγμα, φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Ζαχαρία Πιστόπουλου, για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση:

  «Ο  Δήμος ξεκίνησε μια πολύ ωραία μελέτη επί δημαρχίας του κ. Βάμβουκα που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον Πάσχα. Αφορά το νότιο μέτωπο των Ταμπακαριών και τους κάθετους δρόμους προς τον αιγιαλό. Όμως για τον αιγιαλό, το βόρειο μέτωπο των Ταμπακαριών δεν προβλέπεται τίποτα! Είναι σαν να λέει στους ιδιώτες που κάνουν εργασίες για να μετατρέψουν τα κελύφη τους σε ξενοδοχεία κτλ.  ότι ” κάντε εσείς ότι θέλετε γιατί εγώ δεν μπορώ». Για μας δεν είναι αυτό καλό γιατί απαξιώνει το  παραλιακό μέτωπο” σημείωσε ο κ. Πιστόπουλος.
  Το παραλιακό τμήμα δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη αφού ιδιοκτησιακά ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης (σ.σ. η παλιά Κτηματική Υπηρεσία) υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών που έχει έδρα  το Ηράκλειο.
  «Η υπηρεσία αυτή δεν μπορεί να κάνει μελέτη. Εμείς ως αρχιτέκτονες απαιτήσαμε να ενδιαφερθεί ο Δήμος πριν γίνει αλλοίωση του παραλιακού μετώπου από τον κάθε ιδιώτη και να αναλάβει το κόστος της μελέτης. Πως θα γίνει αυτό; Κάνοντας μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

  Πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του “Κυρίου Επάρχου“, αναφέρουν πως στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, είναι να προχωρήσει τάχυστα η προγραμματική αυτή σύμβαση με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται “παρατράγουδα” και στρεβλές ερμηνείες του νομικού πλαισίου, το οποίο ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν πως έχει “κενά” που συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.
  Μια επιτόπια αυτοψία δε της στήλης στην ευρύτερη περιοχή, έφερε στο φως και κάποια κακώς κείμενα ίσως, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους στην περιοχή.
  Θα έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, να απαντήσουν για παράδειγμα οι αρμόδιες υπηρεσίες, πως κάποιες διατηρητέες “λίμπες” – όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά σε επίσημα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών – έχουν δώσει την θέση τους σε extra large τζακούζια που θυμίζουν περισσότερο πισίνες, εκεί που σκάει κυριολεκτικά το κύμα…
  Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη και δείχνει να έχει ομολογουμένως αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον.
  Οι επενδύσεις που υλοποιούνται εκεί, είναι σαφέστατα αυτές που αλλάζουν τον χάρτη – και την τύχη – συνολικά της περιοχής.
  Η νομιμότητα όμως επαναλαμβάνουμε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρείται κι εκεί που ο νομοθέτης, έχει αφήσει κενά η πολιτεία καλείται – χωρίς καθυστερήσεις – να θεσμοθετήσει, για να μην υπάρξουν οι γνωστές στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  Τα Ταμπακαριά ξαναπαίρνουν ζωή κι ελπίδα όλων, είναι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε κυριολεκτικά από το “μηδέν”, να κτιστεί όπως της αρμόζει, πάνω σε στέρεες βάσεις. Στην άμμο άλλωστε είναι κακό να κτίζεις παλάτια, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει έγκαιρα να το αντιληφθούν.
                                      Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα
                                             “Ο Κύριος Έπαρχος” 
   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ο Ιανός μαστιγώνει την Κρήτη – Πλημμυρισμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος και νύχτα “θρίλερ” (pics+video)

  Την Κρήτη έβαλε στο “μάτι” ο Ιανός. Σε εξέλιξη βροχοπτώσεις από τα δυτικά του νησιού με κατεύθυνση ανατολικά. “Αλυσίδα” προβλημάτων και νύχτα αγωνίας για...

  Η κακοκαιρία σφυροκοπά το Ηράκλειο: Κατέρρευσε μπαλκόνι στη Ν.Αλικαρνασσό – Καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα

  Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμόςΤο απόγευμα του Σαββάτου και ενώ ο Ιανός έδειχνε τα δόντια του στο Ηράκλειο με έντονη βροχόπτωση να σημειώνεται πάνω...

  Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Έστειλαν φάκελο με δηλητήριο

  Συναγερμός σήμανε στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πριν λίγες ημέρε,ς μετά από αποστολή φακέλου στον Λευκό Οίκο, ο οποίος περιείχε τη θανατηφόρα ουσία ρικίνη. Σύμφωνα με το CNNi ο φάκελος απευθυνόταν...

  Κρήτη: Πλημμύρισαν τα… Λιοντάρια στο Ηράκλειο! Απίστευτες εικόνες (video)

  Σε… μια μικρή Βενετία μετατράπηκε το κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα η πλατεία των Λιονταριών εξαιτίας της κακοκαιρίας που φέρει το όνομα «Ιανός», η οποία έχει φτάσει…...