More

    Τάσος Βάμβουκας: Οι επιχειρήσεις, η αγάπη για το μαγείρεμα και… ο άνθρωπος, πίσω από τις πολλές “ιδιότητες”

    Αν και εξόχως δραστήριος,  με πολλές και πολυεπίπεδες ευθύνες φορτωμένος,  η πραότητα διαχρονικά, ήταν και εξακολουθεί να είναι το σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα του. Επιχειρηματίας – Φαρμακοποιός, πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών», επί σειρά ετών, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων και εν ενεργεία πρόεδρος του συνεταιρισμού φαρμακοποιών Χανίων, είναι οι πιο αναγνωρίσιμες ίσως “ιδιότητες” που έχει ο κ. Τάσος Βάμβουκας.

    Η συνέντευξη, συμφωνήσαμε πως θα ήταν διαφορετική, πολύ απλά γιατί θέλαμε να εστιάσουμε, στην επιχειρηματική πλευρά του και ν΄αναλύσουμε από άλλη οπτική γωνία την διαδρομή του. Μια διαδρομή  όμως που όπως εύκολα θα αντιληφθείτε κι εσείς πλέον,  δεν μπορεί να “διχοτομηθεί” από την πορεία του στα κοινά. Ούτως ή άλλως, η μια δεν αναιρεί ούτε και διαιρεί την άλλη, αλλά κυρίως, δεν την προϋποθέτει… Σημείο συνάντησης, το all-day café restaurant Carte Postal, εκεί που το kriti360.gr, υποδέχθηκε για μια “διαφορετική” συζήτηση, τον ευγενή κ. Τάσο Βάμβουκα.

     

    Συνέντευξη: Δώρα Τζατζάνη, Επιμέλεια: Θανάσης Παινεσάκης, Φωτογραφίες: VideoView  

     

    “Έτσι ήρθαν τα πράγματα στο Δήμο Χανίων, τα αποδεχόμαστε και προχωράμε παρακάτω”, αναφέρει στην Δώρα Τζατζάνη και στο kriti360.gr ο κ. Βάμβουκας

    Εκτός από την επαγγελματική σας δραστηριότητα ασχολείστε με τα κοινά των φαρμακοποιών. Μιλήστε μας για αυτό…

    Είναι μία επιχείρηση συνεταιριστική, που ανήκει στους Χανιώτες φαρμακοποιούς. Είμαστε περήφανοι για αυτήν την κοινή μας δραστηριότητα. Μια από τις πιο σύγχρονες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις η οποία δραστηριοποιείτε στα Χανιά.

    Έχει ασχοληθεί κι έχει συμβάλει  στον εκσυγχρονισμό και στην μεγέθυνση της. Εδώ και καιρό εδρεύει στις Μουρνιές σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Είναι μια επιχείρηση που έχει πάρα πολλούς αυτοματισμούς. Δουλεύει με πολύ σύγχρονο τρόπο και με  ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πριν αρκετά χρόνια πρωτοστάτησα μαζί με τον κ. Μηνά Βουλγαρίδη τότε, στη δημιουργία του κοινωνικού φαρμακείου το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο.

     

    “Στο Δήμο Χανίων  αφήσαμε στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ταμείο, αν συμπεριλάβουμε και τα χρήματα που είχαμε φέρει από εξωτερικές πηγές, το οποίο ξεπερνούσε τα 150.000.000. Είναι  κάτι πρωτόγνωρο αυτό,  που εγώ δεν θυμάμαι, να είχε ξαναγίνει στο Δήμο Χανίων”

    Στην οδό Περίδου, έχουμε στήσει ένα σύστημα συλλογής φαρμάκων είτε ληγμένων είτε μη ληγμένων, τα οποία ο κόσμος απορρίπτει και τα επιστρέφει σε ειδικούς κάδους, που έχουμε βάλει  στα φαρμακεία μας και τα οποία καταλήγουν στο κοινωνικό φαρμακείο. Εκεί γίνεται μια διαλογή. Αυτά που πρέπει να απορριφθούν, αποστέλλονται εκεί που πρέπει, για να μην μολύνουν το υπέδαφος ενώ αυτά τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δίνονται στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, μη μπορώντας να τα αγοράσουν ή να τα πάρουν μέσω του ασφαλιστικού μας συστήματος.

    Η διαχείριση της πανδημίας, η νέα οικονομική κρίση, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία αν…

    Σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία ζητά χείρα βοηθείας, ενισχύσατε τη μονάδα Covid-19 με το διπλό απινιδωτή. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

    Οι φαρμακοποιοί είναι άνθρωποι που προσφέρουν και ζουν από τον τομέα της υγείας. Οφείλουν να δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους, ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες και δύσκολες στιγμές. Στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης στην οποία πρέπει να επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποια δωρεά στο νοσοκομείο μας, ακριβώς για να καλύψουμε ανάγκες υπαρκτές. Έτσι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου προχωρήσαμε σε αυτή τη δωρεά, ενός μηχανήματος διπλού απινιδωτή, άκρως απαραίτητη για την μονάδα. Δεν σταματάμε όμως εκεί, με αθόρυβο τρόπο βοηθάμε όπου και όσο μπορούμε.

    Τέλος εγκλεισμού, η αρχή μιας νέας πραγματικότητας. Υπάρχει ο φόβος αλλά υπάρχει και η ελπίδα. Πως γεφυρώνεται αυτό;

    Ναι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και τα δύο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι κάτι που το έχω σκεφτεί κι έχω γράψει κάτι σχετικό. Νομίζω πως μια κρίση όπως αυτή που περάσαμε, έχει στοιχεία αρνητικά και θετικά. Γιατί κάτι αρνητικό δεν είναι μόνο αρνητικό. Όπως και το αντίστοιχο θετικό. Θεωρώ λοιπόν ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά στην υγειονομική κρίση ως χώρα. Αυτό θα έχει βραχυπρόθεσμα και  μέσω μακροπρόθεσμα αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία και στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αν κρατήσουμε αυτό το οποίο πετύχαμε και το επεκτείνουμε, μακροπρόθεσμα πιστεύω θα έχει κάποια οφέλη για τη χώρα μας, αν το διαχειριστούμε το θέμα της οικονομίας με ανάλογο τρόπο. Θα εξηγήσω τι εννοώ.

    Στην επιχείρηση μπορείς να δώσεις δάνειο. Αν όμως δώσεις δάνειο χωρίς να βοηθήσεις στη μείωση του κόστους με διάφορους τρόπους, τότε δεν θα έχεις τίποτα άλλο από μια σειρά κόκκινων επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να  αποπληρώσουν τους δανεισμούς τους”

    Η κρίση είναι μεγάλη και παγκόσμια. Άρα λοιπόν αυτός ο οποίος διακρίθηκε σε ένα τομέα στο θέμα της υγείας, αυτή τη στιγμή έχει ένα πλεονέκτημα και ειδικά όταν αυτός που το επέτυχε όπως η Ελλάδα, εξαρτάται ένα μέρος μεγάλο της οικονομίας του που φτάνει περίπου το 30% με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, από τον τουρισμό που είναι μια άμεση εξάρτηση.

    Ο τουρισμός ναι μεν πλήττεται και θα δούμε να αλλάζουν συνήθειες, όμως πιστεύω όλα αυτά  μέσα σε ένα χρόνο, θα έχουν μια πολλή μεγάλη ικανοποίηση. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, με δύο πλευρές. Πρώτον να έχουμε την εκτόξευση της ανεργίας και δεύτερον να έχουμε κλείσιμο πάρα πολλών επιχειρήσεων. Αυτά τα δύο συνδέονται απολύτως. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει και βλέπω ευτυχώς να γίνεται, είναι το εξής.

    Αν κρατήσουμε αυτό το οποίο πετύχαμε και το επεκτείνουμε, μακροπρόθεσμα πιστεύω θα έχει κάποια οφέλη για τη χώρα μας

    Να υπάρχει μια παράλληλη στήριξη και των θέσεων εργασίας. Αυτό ακριβώς που γίνεται τώρα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, το οποίο υιοθετεί η Ελληνική κυβέρνηση απολύτως. Τι εννοώ. Στην επιχείρηση μπορείς να δώσεις δάνειο. Αν όμως δώσεις δάνειο χωρίς να βοηθήσεις στη μείωση του κόστους με διάφορους τρόπους, τότε δεν θα έχεις τίποτα άλλο από μια σειρά κόκκινων επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να  αποπληρώσουν τους δανεισμούς τους.

    Τάσος Βάμβουκας
    Τώρα φαίνεται πόσο μεγάλη αξία έχει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή ένωση, παρά τις όποιες αντιρρήσεις κατά καιρούς εκφράζονται. Θα ήταν καταστροφικό το σενάριο αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν συμμετείχαμε.

    Έτσι ο επιχειρηματίας θα κλείσει την επιχείρηση του, ο εργαζόμενος θα χάσει τη δουλειά του και το ελληνικό κράτος το οποίο σε μεγάλο βαθμό εγγυάται για αυτά τα δάνεια, είναι αυτό που στο τέλος θα πληρώσει το λογαριασμό και οι Έλληνες πολίτες με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.  Αυτά τα προγράμματα στήριξης τρέχουν μέχρι το Σεπτέμβρη. Θα έπρεπε όμως να διαρκέσουν πολύ περισσότερο, κατά τη δική μου γνώμη.

    Δεν υπάρχει περίπτωση να ομαλοποιηθεί η αγορά πριν περάσει ένα έτος. Είναι πασιφανές το γιατί, διότι θα περιμένουμε και θα ελπίζουμε ότι θα είναι μια καλύτερη περίοδος τουριστική η επόμενη, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν ξεκινήσει ο Μάιος του 2021. Άρα για ένα έτος θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε αυτή τη στήριξη και η κυβέρνηση να δει γενναία  αυτό το πράγμα, τουλάχιστον για ένα χρόνο να συνεχίσει, πέρα από τα δάνεια που θα δώσει στις επιχειρήσεις, να στηρίζει τις θέσεις εργασίας εντός των επιχειρήσεων με διάφορους τρόπους.

    Να στηρίζει μέρος των αποδοχών με οποιαδήποτε τρόπο. Να μειώσει τη φορολογία όπως λέει και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά είναι απαραίτητα εργαλεία. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι όπως σαν χώρα κυβερνώντες και κυβερνώμενοι καταφέραμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία στο τομέα της υγείας, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα φαίνεται πόσο μεγάλη αξία έχει η συμμετοχή μας εκεί, παρά τις όποιες αντιρρήσεις κατά καιρούς εκφράζονται. Θα ήταν καταστροφικό το σενάριο αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή ένωση.

    Το αίσθημα της ανασφάλειας αλλά και η έλλειψη χρημάτων είναι οι λόγοι που κάνουν τους πολίτες να κοντοζυγώνουν μετά φόβου τις βιτρίνες των καταστημάτων. Οι ειδικοί εκτίμησαν θετικό το πρώτο δείγμα, τα πράγματα όμως άλλαξαν και από την δεύτερη εβδομάδα και μετά η κίνηση πήρε τη κατιούσα. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση παντού. Πέραν της υπομονής, ποιο άλλο μήνυμα θα στέλνατε στους επιχειρηματίες αυτής της πόλης;

    Πέραν της υπομονής που είπατε, θα βάλω την επιμονή και την σύνεση. Η υπομονή ούτως η άλλως είναι απαραίτητη, αρκεί να έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε υπομονή. Η επιμονή δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε, πρέπει να επιμένουμε στους στόχους μας.

    Έχουμε δημιουργήσει μια επιχείρηση με πολύ κόπο και θα πρέπει να επιμείνουμε να την στηρίξουμε. Να υπάρχει σύνεση. Να μην πάρουμε για παράδειγμα ένα πολύ μεγάλο δανεισμό τον οποίο είτε δεν χρειαζόμαστε είτε ξεπερνάει τις δυνατότητες μας. Τα έξοδα της επιχείρησης μας είναι τέτοια που  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων, της οποίας θα αναλάβουμε.

    Οπότε εδώ θα έλεγα ότι η σύνεση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Καλή διαχείριση λοιπόν και με λελογισμένο δανεισμό για το επόμενο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε.

    Κατά πόσον άλλαξε η καθημερινότητα σας την περίοδο της καραντίνας;

    Την περίοδο της καραντίνας η αλήθεια είναι ότι δεν ησύχασα καθόλου. Λόγο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας έπρεπε να ασχοληθώ με το φαρμακείο αλλά και με τα θέματα του συνεταιρισμού. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας διότι εάν κατέρρεε ο συνεταιρισμός εάν είχαμε κάποιο κρούσμα ή οτιδήποτε άλλο καταλαβαίνετε ότι θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και στην παροχή.

    Στον λίγο  ελεύθερο χρόνο μου όμως, ασχολήθηκα με το γράψιμο και το διάβασμα. Μαγειρέψαμε οικογενειακώς αλλά και μόνος,  κάτι που μου άρεσε και το έκανα παλαιότερα. Ασχολήθηκα και με τα κοινά. Κάποια συμβούλια με τηλεδιάσκεψη  ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Η καραντίνα είχε και τα θετικά της και ήταν πολλά θεωρώ. Οι οικογένειες βρέθηκαν περισσότερο. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και λίγο διαφορετικά. Δώσαμε σημασία σε αξίες. Υποχώρησε λίγο η καταναλωτική μανία για κάποια πράγματα. Είδαμε και μια άλλη διαφορετική πλευρά της ζωής, είδαμε ότι μπορούμε και  μεταξύ μας να περνάμε καλά.

    Συνεργαζόμαστε αλλά δεν συνδιοικούμε με τον κ. Σημανδηράκη, δεν παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις…

    Κρατήσατε το τιμόνι αυτής της πόλης για πέντε χρόνια. Τι αποκομίσατε ως άνθρωπος; Προλάβατε να κάνετε όσα θα θέλατε ή θεωρείται πως θα υπάρξει “συνέχεια” της διαδρομής σας στην οδό Κυδωνίας;  

    Ζήτησα μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί ήξερα από πρώτο χέρι τι είχαμε προγραμματίσει, που βρισκόμασταν και συνεπώς μια δεύτερη ευκαιρία θα ήταν καλή και χρήσιμη. Όμως οι συνθήκες, οι συγκυρίες, οι χειρισμοί μας  αν θέλετε, δεν μας έδωσαν αυτή την δυνατότητα. Αυτά τα πέντε χρόνια τα οποία ήταν πολύ δύσκολα και δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί, ήταν τα χρόνια στην καρδιά της κρίσης και ήταν τρομερές οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ήταν θεωρώ για μένα και για τον Δήμο Χανίων εξαιρετικά παραγωγικά χρόνια από την δημοτική μας αρχή.

    Να αναφέρω δύο πράγματα, γιατί ότι λέμε, πρέπει να το αποδεικνύουμε. Στο Δήμο Χανίων  αφήσαμε στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ταμείο, αν συμπεριλάβουμε και τα χρήματα που είχαμε φέρει από εξωτερικές πηγές, το οποίο ξεπερνούσε τα 150.000.000. Είναι  κάτι πρωτόγνωρο αυτό, που εγώ δεν θυμάμαι, να είχε ξαναγίνει στο Δήμο Χανίων.

    “Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τους πολιτικούς. Εδώ υπάρχει μια ιδιομορφία. Δεν είμαι παραδοσιακός πολιτικός και δεν πρόκειται να γίνω ποτέ”

    Αφήσαμε ένα πλήθος από έργα τα οποία είτε είχαν ήδη κατασκευαστεί αλλά και πάρα πολλά έργα τα οποία είχαμε βάλει σε δρόμο υλοποίησης, όπως για παράδειγμα τα οκτώ σχολεία, την ανακατασκευή στο κέντρο της πόλης, πεζοδρομίων, κατασκευή ποδηλατοδρόμων, το στρατόπεδο Μαρκοπούλο, όπου είχαμε πολιτική συμφωνία να περιέλθει στο Δήμο καθώς επίσης το  πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, που καταφέραμε να δρομολογηθεί η ανακατασκευή του. Την Αγορά που την έχουμε βάλει σε μια τροχιά υλοποίησης και μια σειρά από άλλα σημαντικά πράγματα, τα οποία  θα θέλαμε πραγματικά να συνεχίσουμε.

    Θεωρώ ότι εμείς γνωρίζαμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε και ποια θα ήταν τα επόμενα στάδια. Δεν θα χανόταν κάποιος χρόνος και  θα αποφεύγαμε πιστεύω και πολλά λάθη. Αλλά εν πάση περιπτώσει έτσι ήρθαν τα πράγματα, τα αποδεχόμαστε και προχωράμε παρακάτω. Προσπαθούμε να ήμαστε δημιουργικοί, μέσα από τον ρόλο στον οποίο μας έδωσαν οι Χανιώτες.

    Πριν πέντε χρόνια σε μια άλλη δική μας συνέντευξη, ερωτηθήκατε για την τονωτική ένεση που θα χορηγούσατε ως φαρμακοποιός, για την  ενδυνάμωση αυτής της πόλης. Μας απαντήσατε, πως το φάρμακο αυτό βρίσκεται στην καλή συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων. Έρχομαι τώρα να σας ξαναρωτήσω, όντας σε διαφορετική θέση, πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τη δημοτική αρχή;

    Είναι μια πολύ ιδιότυπη συνεργασία η οποία καταρχήν προέκυψε από δύο πράγματα. Πρώτον προέκυψε από την καλή μας διάθεση, αυτόν τον αγώνα που κάναμε να βάλουμε τα Χανιά σε τροχιά ανάπτυξης, γιατί στην κυριολεξία είχε μείνει πολύ πίσω. Άρα θέλαμε να στηρίξουμε την όποια δημοτική αρχή και το δείξαμε εμπράκτως.

    Το δεύτερο ήταν ότι τη στήριξη αυτή την  χρειαζόταν, διότι με τον εκλογικό νόμο που  έγιναν οι εκλογές,  προφανώς η δημοτική αρχή είναι μειοψηφία. Άρα χρειάζεται στήριξη και μέσα στη δημοτική αρχή. Η συνεργασία όμως είναι ιδιότυπη θα έλεγα διότι εμείς έχουμε δώσει πολύ σημαντικούς ανθρώπους κι έμπειρα στελέχη για να στηρίξουν τη δημοτική αρχή και το Δήμο γενικότερα. Παρόλα αυτά δεν συνδιοικούμε.

    Δεν παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις. Προσπαθούμε παράλληλα στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και καμία φορά μη συμφωνώντας απολύτως, βοηθάμε με τη θετική μας ψήφο, προσπαθώντας  να μην πηγαίνουν πίσω τα πράγματα. Βέβαια θα κάνουμε και την κριτική μας και ορισμένες φορές δεν θα συμφωνήσουμε με τις ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής και το έχουμε κάνει δημόσια!

    Πιστεύετε πως ο πολιτικός και ο επιχειρηματίας συγχέονται μεταξύ τους;

    Εξαρτάται από τον άνθρωπο, ποιο είναι το background του. Ποια είναι η παιδεία του, η φιλοσοφία του. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ η επιχειρηματική μου δραστηριότητα και η μεγάλη εμπειρία που είχα από την κοινωνική οικονομία. Θεωρώ ότι η ενασχόληση μου με το επιχειρείν ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για το δήμο Χανίων.

    Προσπάθησα πραγματικά αυτό να το δώσω στο Δήμο Χανίων και νομίζω πως το καταφέραμε με την ομάδα μου σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ακριβώς για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, έχοντας μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω, για το πώς ακριβώς θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη της πόλης, την ανάπτυξη του Δήμου με έργα κυρίως υποδομών, ενέργειες και πράξεις παράλληλα. Αυτό φάνηκε εντονότερα μετά που χάσαμε τις εκλογές.

    Ξέρετε οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τους πολιτικούς. Εδώ υπάρχει μια ιδιομορφία. Δεν είμαι παραδοσιακός πολιτικός και δεν πρόκειται να γίνω ποτέ. Ο φαρμακοποιός καλείτε να είναι παράλληλα κι ένας καλός επιχειρηματίας. Αυτό το στοιχείο υπήρχε και σε μένα και αναπτύχθηκε στη πορεία.

    Εγώ βλέπω την επιχειρηματικότητα σαν δημιουργία, έτσι με αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον, και αυτό είδα και στην πολιτική μου δραστηριότητα διότι αυτή η δημιουργία και η δημιουργικότητα έχει πολύ ενδιαφέρον να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και να βλέπεις την ωφέλεια πολλών ανθρώπων από αυτό το αποτέλεσμα.

    Τάσος Βάμβουκας
    Ο δημόσιος χώρος με ενδιαφέρει πάρα πολύ και ειδικά σε αυτή τη φάση της ωριμότητας όπου βρίσκομαι, μπορώ να σας πω ότι με ενδιαφέρει περισσότερο από το επιχειρείν.
    Πολιτικός ή επιχειρηματίας;

    Επειδή έχω μια μεγάλη διαδρομή στο επιχειρείν, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ή να εγκαταλείψω κάτι. Η ενασχόληση μου με το Δήμο σίγουρα πήγε πίσω την ενασχόληση μου με το επιχειρείν, διότι η αφοσίωση μου ήταν πάρα πολλή μεγάλη. Προσπάθεια συνδυασμού πάντα υπάρχει. Εγώ δεν είχα μια θέση σταθερή, δημοσίου υπαλλήλου ή κάτι άλλο.

    Θα έπρεπε λοιπόν να θυσιάσω το χρόνο μου, που έδινα στις επιχειρήσεις μου, με αποτέλεσμα σε μια δύσκολη περίοδο κάποια πράγματα να υποχωρήσουν και κάποια άλλα να μην πάνε μπροστά. Τώρα  πρέπει να κερδίσω λίγο το χαμένο έδαφος, διότι πρέπει να βοηθήσω και τα παιδιά μου τα οποία τώρα έχουν αρχίσει να ασχολούνται. Το καταλαβαίνετε όμως, δεν μπορώ πραγματικά να τα ξεχωρίσω. Φυσικά ο δημόσιος χώρος με ενδιαφέρει πάρα πολύ και ειδικά σε αυτή τη φάση της ωριμότητας όπου βρίσκομαι, μπορώ να σας πω ότι με ενδιαφέρει περισσότερο από το επιχειρείν.

    Με το Body Shop ανατρέψαμε πολλά δεδομένα της εποχής και στερεότυπα! 

    Το 1987 ήρθε το Body Shop στις δραστηριότητες σας. Τολμήσατε και πρωτοτυπήσατε φέρνοντας μια οικολογική μορφή καλλωπισμού στα Χανιά, πέραν των συνηθισμένων, βοηθώντας την βιωσιμότητα του πλανήτη και όχι μόνο. Αποδείχτηκε μεγάλο ρίσκο τελικά;

    Αυτό που με ιντρίκαρε ήταν η φιλοσοφία του, την οποία και βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Είμαι άνθρωπος που πάντα ψάχνει κάτι που έχει ενδιαφέρον και κυρίως πράγματα καινούργια. Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια το Body Shop εκτός από ρίσκο ήταν και μια μεγάλη καινοτομία για τον καιρό εκείνο. Παρουσιάστηκε μία επιχείρηση στο τομέα των καλλυντικών η οποία πραγματικά ανέτρεψε πολλά μέχρι τότε δεδομένα και στερεότυπα. Για παράδειγμα, έκανε την καμπάνια Against Animal Testing.

    Όχι πειράματα σε ζώα. Και φυσικά, από την επιστημονική μου ιδιότητα πρέπει να σας πω, ότι είναι εντελώς άχρηστο να σκοτώνουμε ζώα για να δοκιμάζουμε καλλυντικά. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος. Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα βέβαια των φαρμάκων τα οποία προορίζονται για άνθρωπο. Να τα ξεχωρίζουμε. Σκοτωνόταν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ζώα χωρίς λόγο. Αυτή η καμπάνια έπιασε κι αν βλέπετε μετά από τόσα χρόνια, αναγράφουν από κάτω δεν κάνουμε πειράματα σε ζώα.

    Το Body Shop επίσης χρησιμοποιούσε στα προϊόντα του φυσικά συστατικά και όταν αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί, απέρριπτε κάποια προϊόντα ή δεν έβγαιναν καθόλου στην αγορά. Επίσης έκανε κάτι άλλο πολύ σημαντικό το οποίο και συνεχίζει να το κάνει. Βοηθούσε και βοηθάει κοινότητες ανθρώπων ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν μεγάλες οικονομικές ανάγκες. Πλήττονται από φτώχεια,(όπως για παράδειγμα στην Ινδία), συνεργάζεται με τους ανθρώπους για να παράξουν προϊόντα, να παράξουν πράγματα, τα οποία τα αγοράζει συνέχεια το Body Shop, ακριβώς για να βοηθήσει τις κοινότητες αυτές που έχουν δυσκολία.

    Μια πολύ μεγάλη καμπάνια ήταν στον Αμαζόνιο, όπου εκεί θα ξέρετε υπάρχει μια τρομερή οικολογική καταστροφή. Στήριξε κι ακόμα στηρίζει φυλές που ζουν μέσα εκεί,  για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους και να υπερασπιστούν στην ουσία το δάσος, το οποίο καταστρέφεται, δυστυχώς με έναν τρόπο που θίγει όλο τον Πλανήτη.

    Η οικολογία είναι στην φιλοσοφία μου και όλος αυτός ο τρόπος σκέψης. Θεωρώ ότι και στο Δήμο Χανίων όλες μας οι ενέργειες νοιαζόταν για το περιβάλλον και υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που μπήκαμε στο σύμφωνο των δημάρχων για την μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου. Βάλαμε τον Δήμο στη διαδικασία. Έτσι πρέπει να ζούμε, διότι ο πλανήτης δεν έχει ανεξάντλητες πηγές.

    Ο Χανιώτης πόσο κοντά είναι σε αυτή τη φιλοσοφία. Βλέποντας τους τζίρους όλων αυτών των χρόνων ποια η εκτίμηση σας;

    Νομίζω ότι έχει απήχηση. Έχει το κοινό του. Στον τομέα της προβολής όμως του έργου μας, δεν παίρνουμε καλό βαθμό και πιστεύω ότι είναι κι ένας από τους λόγους. Δεν επικοινωνούσαμε σωστά και πολλές φορές ο κόσμος δεν καταλάβαινε τι κάναμε. Πολλά πράγματα τα κατάλαβαν στη συνέχεια. Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει κάποιον να κάνει τη δουλειά του με χαμηλούς τόνους. Έχει συνηθίσει την πολλή προβολή και πολλές φορές το πολιτικό παραμύθι, το οποίο αφθονεί στη χώρα μας και όχι μόνο.

    Τάσος Βάμβουκας
    “Πάντοτε μια οικογενειακή επιχείρηση έχει δυσκολίες. Πρέπει να τηρούνται κανόνες επιχειρηματικοί, είτε είναι οικογένεια είτε δεν είναι.  Να μάθουν όσοι συμμετέχουν, να βάζουν όρια και στο συναισθηματισμό και στη συμπεριφορά τους” εξηγεί στο kriti360.gr, ο πρώην δήμαρχος Χανίων…

    Υπάρχουν καλά και κακά Franchise, όπως υπάρχουν καλές  ατομικές επιχειρήσεις που δεν ευδοκιμούν και πεθαίνουν γρήγορα…

    Τα είδη ρουχισμού, κομμάτι των δραστηριοτήτων σας και αυτό. Τα Calzedonia και τα Intimissimi σε Χανιά και Ρέθυμνο. Μιλήστε μας γι’αυτά.

    Εντάσσονται στα είδη ρουχισμού τα παραπάνω καταστήματα. Κάποια brands ας πούμε τα οποία έρχονται από την Ιταλία, τα αντιπροσωπεύουμε στα Χανιά και στο Ρέθυμνο με επιτυχία πολλά χρόνια. Έχει ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα από τις αρχές του 2000 και θεωρώ ότι έχει μια πολλή καλή απήχηση. Έχουμε μια οργανωμένη εταιρία η οποία τα διαχειρίζεται και θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα.

    Θέλοντας κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση, τι θα του προτείνατε. Να προτιμήσει μια ιδέα έτοιμη και δοκιμασμένη τύπου franchise, που είναι κ δοκιμασμένη ή να ανοίξει κάτι δικό του;

    Υπάρχουν καλά και κακά Franchise, όπως υπάρχουν καλές ατομικές επιχειρήσεις που δεν ευδοκιμούν και πεθαίνουν γρήγορα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη απάντηση. Το franchise στην εποχή μας προφανώς είναι και μια προστασία από μια αλυσίδα, η οποία μπορεί να κάνει μαζική προβολή των προϊόντων.

    Μπορεί να έχει μια ενιαία πολιτική, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία. Έχει πολλά καλά, αρκεί να είναι μια σοβαρή αλυσίδα. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά franchise τα οποία αναπτύχθηκαν, πολλά εξ αυτών ήταν ελληνικά, τα οποία πέθαναν πάρα πολύ γρήγορα και μάλιστα πολλές φορές με τρόπο επώδυνο, χρεώθηκαν οι άνθρωποι που τα είχαν εμπιστευτεί.

    Οι ατομικές επιχειρήσεις από την άλλη, που ξεκινούν μια πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες, είναι κάτι που διαρκώς γίνεται και θα γίνεται. Οι επιλογές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Εδώ στα Χανιά έχουμε την ευκαιρία, επειδή έχουμε και τον τουρισμό, να μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες επιχειρήσεις, που δεν ανήκουν σε μια τέτοια αλυσίδα. Το πεδίο είναι ανοιχτό και ίσως να είναι και πιο εύκολο από άλλες περιπτώσεις.

    Εσείς έχετε οικογενειακή επιχείρηση. Πιστεύετε ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις είναι ανθεκτικές όσο ισχυρός είναι ο θεσμός της οικογένειας ή θυσιάζονται στο βωμό της διαδοχής και τον τρόπο διοίκησης; Μπορούν να υπάρξουν ισορροπίες;

    Είναι πολλές οι οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μακροημερεύουν. Για παράδειγμα η πρώτη γενιά μπορεί να τα πάει πάρα πολύ καλά η δεύτερη γενιά να τα πάει μέτρια ή καθόλου καλά και η τρίτη γενιά να τα καταστρέψει. Μπορεί βέβαια να γίνει και το ανάποδο. Σημασία έχει η πρώτη γενιά, να εκπαιδεύσει τη δεύτερη με το σωστό τρόπο.

    Και όταν λέω να εκπαιδεύσει, δεν εννοώ μόνο επιχειρηματικά, αλλά μια γενικότερη παιδεία. Να εμπνεύσει τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στα αδέρφια, στους γονείς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν αυτό επιτευχθεί, νομίζω ότι αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν περισσότερο μέλλον. Όμως να ξέρετε από την εμπειρία μου τόσα χρόνια, έχω έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Πάντοτε μια οικογενειακή επιχείρηση έχει δυσκολίες. Πρέπει να τηρούνται κανόνες επιχειρηματικοί, είτε είναι οικογένεια είτε δεν είναι. Να μάθουν όσοι συμμετέχουν, να βάζουν όρια και στο συναισθηματισμό και στη συμπεριφορά τους.

    Με το βλέμμα στον τουρισμό αλλά… όταν έρθει η ώρα!

    Κάποια σχέδια ίσως στο προσεχές μέλλον;

    Στο προσεχές μέλλον έχω το βλέμμα μου και στο κομμάτι του τουρισμού. Υπάρχει μια εξασφάλιση κάποιων ακινήτων ερχόμενα από το παρελθόν, που στο μέλλον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Τώρα βέβαια δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Σας είπα ότι έχουν πάει προφανώς πίσω τα επιχειρηματικά μου σχέδια με την ενασχόληση μου στο Δήμο. Δεν το μετανιώνω βέβαια καθόλου αυτό. Σίγουρα είναι ένα κόστος που το πληρώνω κι εγώ και η οικογένεια μου αλλά νομίζω ότι άξιζε το κόπο.

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ