More

  Tell your kid a story: Χριστουγεννιάτικες βιβλιοϊστορίες!

  Παιδιά όλων των ηλικιών, καλωσήρθατε στη νέα μου στήλη! Είμαι η Έφη κι αν αγαπάτε τα παιδικά βιβλία όσο εγώ, έχουμε πολλά να πούμε!

  Γράφει η Έφη Μαλτέζου

  Θυμάμαι να αγοράζω χριστουγεννιάτικα βιβλία πολύ πριν αποκτήσω τον γιο μου και δυσκολευόμουν να αποφασίσω ποια από όλα αυτά θα σας πρότεινα σήμερα. Όταν βράδιασε κι όλα ησύχασαν, τα αράδιασα γύρω μου. Εκεί, ανάμεσα στα γιορτινά εξώφυλλα, τις φωτεινές ανταύγειες του δέντρου και τα παιχνιδιάρικα στολίδια, εμφανίστηκε το κριτήριο. Έτσι θα σας μιλήσω για αυτά που στο τέλος τους μου αφήνουν έντονα εκείνη τη μοναδική γλύκα των Χριστουγέννων.

  Ξεκινάμε με τον << Γουίνστον. Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων. >> (εκδόσεις: Ψυχογιός).

  Είναι Παραμονή Χριστουγέννων κι ο Γουίνστον αναλαμβάνει να παραδώσει στον Άγιο Βασίλη ένα γράμμα που προορίζεται για αυτόν, μα κάπου παράπεσε. Μια ιστορία γεμάτη περιπέτειες που θέτει στο επίκεντρο την καλοσύνη και την φιλία, κρατώντας αμείωτο                                το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Ταυτόχρονα, θα τον μυήσει διασκεδαστικά στην διαδικασία της ανάγνωσης, αφού δομείται σε μορφή << advent calendar >> – αποτελούμενο από 24 ½ κεφάλαια – κι είναι ιδανικό για καθημερινή ολιγόωρη ενασχόληση με έντυπο κείμενο.

  extra: Κάθε ενότητα συνοδεύεται από μια δραστηριότητα που σας παρακινεί να δημιουργήσετε, να σκεφτείτε και τελικά να περάσετε όμορφα.

   

  Στη συνέχεια, << Ο γέρο – κουρελής  και το κόκκινο σκουφί >> (εκδόσεις:  Φεγγίτης), ένα βιβλίο που με συγκίνησε και μου θύμισε τα γνήσια παραμύθια της γιαγιάς μου που διηγούνταν  από μνήμης – και καρδιάς.

  Ένας ταλαιπωρημένος γεράκος περιδιαβαίνει στους χιονισμένους δρόμους, πένης και μόνος. Οι περισσότεροι τον αποδιώχνουν, αφού σε ένα κόσμο όπως αυτόν, θεωρούν πως δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει. Όταν σε ένα φτωχικό σπίτι του ανοίγουν τη πόρτα και την αγκαλιά τους, θα δουν στην πράξη ότι η αγάπη που ενώνεται, πολλαπλασιάζεται. Ένα κείμενο τόσο φανταστικό, όσο και ρεαλιστικό που διαβάζεται σε όποιο επίπεδο θέλετε κι αντέχετε. Λεξιλόγιο πλούσια περιγραφικό και χειροποίητη εικονογράφηση με λεπτομέρεια και μεράκι ντύνουν αρμονικά την αφήγηση.

  extra: Το παραμύθι διαθέτει κι ένα δεύτερο τέλος για να διαλέξετε πως θα ολοκληρωθεί η ιστορία.

   

  Ακολουθεί << Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία >> (εκδόσεις:  κόκκινη κλωστή δεμένη) για τους δύσπιστους της παρέας.

  Ο Ηλίας κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς μεταμορφώνεται στον λατρεμένο Άγιο των παιδιών  κι επισκέπτεται όσα από αυτά το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προσπαθεί έτσι να κρατήσει ζωντανό το μήνυμα των Χριστουγέννων, που δεν ξέχασε – παρά την <<αποκάλυψη>> που έκανε ως παιδί. Τί θα συμβεί όμως όταν μπαίνοντας το βράδυ σε ένα ορφανοτροφείο, βρεθεί μπροστά στον αληθινό Άγιο Βασίλη; Ένα βιβλίο για το θαύμα της πίστης σε κάτι μαγικό κι όμορφο – που αρκεί τελικά για να το κάνει να υπάρξει στη πραγματικότητα. Ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή ορισμένων να αναιρέσουν την ύπαρξη του Άη Βασίλη. Αλήθεια, είστε σίγουροι πως δεν υπάρχει;

  extra: Ο Ηλίας έχει ένα σκύλο, τον Ρούντολφ κι αγαπάμε εξίσου το μήνυμα περί αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου – ζώου.  Θυμηθείτε, φίλοι μου, τα ζώα δεν είναι δώρα εορτών. Υιοθετούμε υπεύθυνα!

   

  Εκτός από τους δύσπιστους όμως, υπάρχουν κι ορισμένοι γκρινιάρηδες που κατσουφιάζουν λέγοντας << Καλά Χριστούγεννα … Και όχι πάλι οι ίδιες ευχές. >> (εκδόσεις: Παρατηρήτης της Θράκης)

  Τα ξωτικά, όπως κάθε χρόνο ετοιμάζουν τα δώρα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο γκρινιάρης Ροδοξωτικούλης όμως, έχει βαρεθεί κάθε χρόνο να ακούει τις ίδιες ευχές κι ο Χρυσάνθεμος του προτείνει να ζητήσουν από τα παιδιά  να τους γράψουν την πιο πρωτότυπη! Άραγε υπάρχει κάποια ευχή που δεν έχει ξαναειπωθεί; Ένα βιβλίο για το πως η προσωπική μας φωνή μεταμορφώνει τις ευχές μας και τις κάνει τόσο ξεχωριστές, όσο είναι και κάθε άνθρωπος.

  extra: Δεν μιλούν για δώρα – δόξα τω θεώ, ο καταναλωτισμός καλά κρατεί και πάντα ζητάμε κάτι διαφορετικό -, μα για ευχές. Μια όμορφη υπενθύμιση, να ευχόμαστε ουσιαστικά με τη ζέση της καρδιάς μας, όχι να καταγράφουμε υπολογιστικά απαιτητικές λίστες δώρων.

  Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Δεν γίνονται! Έτσι συνεχίσουμε με το << Όνειρο γλυκό … σαν κουραμπιές >> (εκδόσεις: κόκκινη κλωστή δεμένη)

  Η Αλίσα, ένας ολόγλυκος, παχουλός θηλυκός τάρανδος επιθυμεί να γίνει μια από τους οδηγούς στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη. Και τί κάνει κάποιος που θέλει να πιάσει δουλειά; Συμπληρώνει ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα! Μέσα από αυτό λοιπόν  γνωρίζουμε αυτό το υπέροχο είδος, που συνδέεται με τα Χριστούγεννα όσο κανένα άλλο, μα και τις ιδιαιτερότητες της Αλίσα. Ένα πρωτότυπο βιβλίο που  καταφέρνει με απλότητα και χιούμορ να μας μιλήσει για την σπουδαιότητα να είμαστε ο εαυτός μας και να διεκδικούμε τα όνειρα μας, την αποδοχή και την αλληλεγγύη – αρχές που πρεσβεύει αυτή η μεγάλη γιορτή της αγάπης.

  extra: Η αναφορά στην ομάδα των << περίεργων ταράνδων >>, που συνιστά μια έμμεση αναφορά στο bullying και δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδάκια ήδη από νωρίς για αυτό.

   

  Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά << Επιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα >> (εκδόσεις: Μεταίχμιο)

  Το αγγελάκι των Χριστουγέννων είναι υπεύθυνο για τα δώρα – σύμφωνα με γερμανική παράδοση –, μα δεν ήρθε φέτος. Τραυματίστηκε και βρίσκεται κουλουριασμένο μέσα στο κλουβί του Ορνιθολογικού Σταθμού χωρίς κανείς να το αναγνωρίζει. Ή σχεδόν κανείς. Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση και τελικά διαπιστώνουν πως Χριστούγεννα χωρίς δώρα γίνονται, χωρίς προσφορά, αγάπη και θέληση όχι. Ένα βιβλίο για σύγχρονα παιδιά που ζουν στο τώρα κι έχουν ανάλογες απαιτήσεις. Μήπως όπως φροντίζουν οι μικροί ήρωες της ιστορίας τον μικρό άγγελο να γίνει καλά, πρέπει να γιατρέψουμε κι εμείς την αμφιβολία, την κακία που υπάρχει γύρω μας για να φτιάξουμε ένα κόσμο χωρίς τραυματισμένα θαύματα;

  extra: Ιδανικό για παιδάκια που θέλουν να εξοικειωθούν με την ανάγνωση, αφού είναι ό,τι πρέπει τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και λεξιλογίου.

   

  Για όσους τώρα, αναζητούν την πρώτη τους χριστουγεννιάτικη συλλογή, προτείνονται ανεπιφύλακτα  οι << Ιστορίες και κάλαντα για χαρούμενες γιορτές >> (εκδόσεις: Ψυχογιός)

  Οι τέσσερις πιο γνωστές ιστορίες των Χριστουγέννων που πλέον θεωρούνται κλασικές, σε γλυκύτατη εικονογράφηση θα στολίσουν τις μέρες των μικρών αναγνωστών με την μαγεία των ημερών. Επίσης, περιλαμβάνονται τα αγαπημένα γιορτινά τραγούδια πετυχαίνοντας τον απόλυτο συνδυασμό, ώστε να διεγείρουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη.

  extra: Δε μπορώ να μην κάνω ειδική αναφορά στο παραμύθι του << Καρυοθραύστη >> από τις ίδιες εκδόσεις, που έχει κάνει θραύση. Διαβάστε το, ακούγοντας τη μουσική από το ομώνυμο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι (με ζεστή σοκολάτα, που σχεδόν επιβάλλεται).

   

  Ως λάτρης του λαϊκού παραμυθιού δε θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί εδώ << Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων >> (εκδόσεις: Αρμός).

  Καλά καταλάβατε, πρόκειται για τον οικόσιτο γαϊδαράκο του Ιωσήφ που αποκτά ανθρώπινη λαλιά κι έχει κέφι για ιστορίες. Ο <<Στραβαφτιάς>>, όπως τον αποκαλούν πολλοί ή <<Φιλαράκος>>, όπως αγαπά να τον φωνάζει η κυρά του, εξιστορεί από τη δική του οπτική γωνία τα γεγονότα από τη σύλληψη μέχρι και τη γέννηση του μικρού Χριστού. Δέκα μικρά κεφάλαια απαρτίζουν ένα βιβλίο για όσους αγαπούν τα χορταστικά διηγήματα και θέλουν να προσεγγίσουν με τα παιδιά τους τον ερχομό του Θεανθρώπου. Η παρουσία ηθογραφικών και ψυχογραφικών στοιχείων ως ένα χαρακτηριστικό των λαϊκών παραμυθιών μας χαρίζεται απλόχερα εδώ, δίνοντας τροφή για συζήτηση.

  extra: O Δ. Προύσαλης που υπογράφει τη διασκευή, μας έχει εξίσου παραχωρήσει μια εξαιρετική συνέντευξη την οποία αξίζει να διαβάσετε στην στήλη << Παραμυθάκι >> της Μαργαρίτας Αυγοσυιανάκη.

   

  Ωστοσο, επειδή τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια εποχή, αλλά ένα συναίσθημα που οφείλουμε να διατηρούμε μέσα μας ζωντανό όλο τον χρόνο, ας ξεφυλλίσουμε τα << Γράμματα στο έλατο κρυμμένα >> (εκδόσεις: Διόπτρα)

  Η μικρή Νίνα απογοητεύεται αντικρίζοντας το καχεκτικό δέντρο που την περιμένει στο σαλόνι. Μετά από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει όμως – όπως υποδεικνύουν τα γράμματα που βρίσκει γύρω του -, θα αναθεωρήσει θαυμάζοντας αυτό που δημιούργησε μόνη της. Θα χαρεί μάλιστα λαμβάνοντας για δώρο ένα ημερολόγιο, για να καταγράφει καθημερινά << βρέξει –  χιονίσει >> τρία πράγματα που την έκαναν να νιώσει χαρούμενη. Ένα βιβλίο για την ευγνωμοσύνη που μπορούμε να αισθανόμαστε κάθε στιγμή για κάτι που έχουμε, αλλά και για την αποφασιστική σημασία της προσπάθειας να βελτιώσουμε ό,τι δε μας ευχαριστεί.

  extra: Οι διαδικασίες που προτείνονται είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να παίξουμε μαζί ή ακόμα καλύτερα για να δημιουργήσουμε δικές μας – που γιατί όχι, μπορούν να γίνουν ακόμα κι οικογενειακή παράδοση.

   

  Ολοκληρώνοντας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε βιβλία δραστηριοτήτων που θα βάλουν και τα μικρότερα παιδάκια κι εμάς στο χαρούμενο κλίμα. Ο γιος μου κι εγώ απολαμβάνουμε ενδεικτικά, το << Χριστουγεννιάτικο βιβλίο με αυτοκόλλητα >> (εκδόσεις Πατάκη)  και τα << Χριστούγεννα : Οι υπέροχες ζωγραφιές μου>> (εκδόσεις Πατάκη).

  Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι κατάλληλες αυτά τα Χριστούγεννα, ίσως να μην μπορείς να γιορτάσεις από κοντά ή με όποιους θες. Μια μικρή προσπάθεια όμως μπορεί να αλλάξει κάτι – έστω και μικρό κι ίσως ακόμα κι αυτό να είναι αρκετό.

  Αν σας χωρίζει η απόσταση, διαβάστε το ίδιο βιβλίο. Αν σας χωρίζει αυτός ο κόσμος, χαρίστε ένα βιβλίο σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Αν δε μιλάτε πια, στείλτε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Αν είστε κοντά,  ξεφυλλίστε το αγκαλιά. Κι αυτά είναι σίγουρα κάτι. Καλές γιορτές με υγεία κι αγάπη ολούθε!

   

  Τα ξαναλέμε σύντομα.

  Έφη

  Υγ. Αν έχετε ερωτήσεις ή προτάσεις, μπορείτε ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μου στον λογαριασμό μου στο Instagram : tell_your_kid_a_story

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ