More

  Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε ένας σημαντικός Σελινιώτης Πανεπιστημιακός – Το μήνυμα της οικογένειάς του

  Θλίψη στο Σέλινο αλλά και σε όλα Χανιά σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ευτύχη Τωμαδάκη ο οποίος “έφυγε” χθες σε ηλικία 81 ετών

  Ο Σελινιώτης πανεπιστημιακός έφυγε από επιπλοκές, μετά από εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.  Μάλιστα όπως αναφέρουν οι συγγενείς του στην συγκεκριμένη κλινική του νοσοκομείου που νοσηλευόταν, την ίδια περίοδο είχαν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία και δυστυχώς χθες απεβίωσε.

  Ο Ευτύχης Τωμαδάκης διατέλεσε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μακρά διαδρομή στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, συνέγραψε πολλά βιβλία, ενώ για χρόνια υπήρξε αρθρογράφος στην εφημερίδα Σελινιώτικα Νέα και σε άλλα έντυπα και περιοδικά.

  Μάλιστα, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, ο εκλιπών θα αποτελούσε βασικό ομιλητή στην εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί στην Κάντανο, για το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2021 με θέμα «Γνωριμία με τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και ευρύτερα τους πνευματικούς δημιουργούς του Δήμου Καντάνου-Σελίνου». Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα το συγγραφικό του έργο θα αποτελούσε αντικείμενο ομιλιών.

  Ο αείμνηστος ο οποίος καταγόταν από το χωριό Σκάφη αγαπούσε πολύ το Σέλινο στο οποίο είχε αφιερώσει πολλά συγγράμματα, ενώ χαρακτηριστικό της κατάρτισης και των ιστορικών του γνώσεων ήταν το γεγονός ότι το 2015 είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορητηρίου στην περιβόητη δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που κατηγορήθηκε για «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».

  Η ταφή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου και καθηγητή θα γίνει το Σάββατο στην Αθήνα σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω της πανδημίας. Αντί στεφάνων η οικογένειά του παρακαλεί να γίνουν δωρεές “Εις μνήμην” στο ταμείο στήριξης του Κολλεγίου Αθηνών: https://www.athenscollege.edu.gr/give/givenow

  Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο γιος του Ευτύχη Τωμαδάκη, Νίκος: Δυστυχώς ο αγαπημένος μας πατέρας, σύζυγος, αδελφός, παππούς και καθηγητής μας αποχαιρέτησε.
  Ευτύχιος Ι. Τωμαδάκης (27/1/1940 – 6/4/2021)

  Ο Ευτύχιος Τωμαδάκης του Ιωάννη γεννήθηκε το 1940 στη Σκάφη, ένα μικρό ορεινό χωριό στην επαρχία Σελίνου των Χανίων. Ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά της αγροτικής οικογένειας του Ιωάννη (Γιάγκου) και της Χρυσής Τωμαδάκη.

  Από μικρός αγάπησε τα γράμματα και είχε σαν πρότυπο τον διαπρεπή θείο του καθηγητή Νικόλαο Β. Τωμαδάκη που τον ενέπνευσε και τον παρότρυνε να σπουδάσει φιλολογία.
  Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή με θέμα τον Ιωσήφ τον Υμνογράφο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας, στη Ρώμη για περίπου 10 χρόνια.

  Παντρεύτηκε την Ευνίκη, συμφοιτήτριά του στο πανεπιστήμιο και απέκτησαν τρία παιδιά. Δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών από το 1975 έως το 1997 όπου και προήχθη σε γυμνασιάρχη.

  Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή Φιλολογία και Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Διετέλεσε Αντιπρόεδροςστο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων και μέλος της Εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας.

  Συνέχισε να μελετάει και να συγγράφει μέχρι την τελευταία μέρα.

  Αγαπούσε υπέρμετρα την Κρήτη, την ιστορία και τη διάλεκτό της καθώς επίσης και τη φυσική της ομορφιά και την απλή ζωή στο χωριό.
  Απεβίωσε στις 6 Απριλίου 2021 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Αφήνει τη σύζυγό του Ευνίκη, τα δύο του παιδιά και τις δύο εγγονές του.

  Η ομάδα του kriti360 και των Σελινιώτικων Νέων εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ