More

    Tι είναι το παστινάκι που «πρωταγωνιστεί» στις επαγγελματικές κουζίνες;

    Μία τροφή που ακούμε συχνά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στο Masterchef, είναι το παστινάκι. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό το ξακουστό λαχανικό που μοιάζει με καρότο, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, αλλά είναι λευκό και λίγο πιο γλυκό. Συχνά μάλιστα συγχέεται με τη ρίζα του μαϊντανού.

    Λίγη ιστορία
    Το παστινάκι χρησιμοποιείται ως λαχανικό από την αρχαιότητα, ενώ αργότερα καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ζάχαρης πριν το ζαχαροκάλαμο. Εισήχθη στη Βόρεια Αμερική ταυτόχρονα από τους Γάλλους αποίκους στον Καναδά και τους Βρετανούς στις Δεκατρείς Αποικίες (ΗΠΑ) για χρήση του ως ριζώδες λαχανικό. Ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα, αντικαταστάθηκε ως κύρια πηγή αμύλου από την πατάτα και κατά συνέπεια καλλιεργήθηκε σε μικρότερη κλίμακα.


    Διατροφική αξία
    Το παστινάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο. Αξιοσημείωτο είναι πως όταν έχει κρύο μέρος του αμύλου του μετατρέπεται σε ζάχαρη και η ρίζα του αποκτά πιο γλυκιά γεύση.
    Η κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Περιέχει αντι-οξειδωτικά, που έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση και διεγείρει την όρεξη. Φαίνεται ακόμη πως βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

    Μαγειρικές χρήσεις
    Μπορεί να το φάει κάποιος, όπως το καρότο, δηλαδή, ωμό, όχι όμως τα φύλλα του. Τρώγεται ακόμη βραστό, γίνεται πουρές ή σούπα. Το παστινάκι δίνει στη μαγειρική μια κρεμώδη και πλούσια γεύση, ενώ πολύ καλό είναι και ψητό στο φούρνο ως συνοδευτικό.
    Επιπλέον, μπορεί να μπει στο τηγάνι, ενώ οι πιο απαιτητικοί το κάνουν και κρασί, το οποίο μοιάζει αρκετά με το κρασί Μαδέρα. Ακόμη μπορεί να μπει σε ζωμούς, ενώ μπορείτε να το φάτε και ως συνοδευτικό αντί για πατάτες. Τέλος, στην Αγγλία και στην Αμερική συχνά το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό ψητό και στις χριστουγεννιάτικες συνταγές, ενώ στην Κίνα συναντάται σε αρκετά φάρμακα.
    Πηγή: olivemagazine.gr

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σε ποιες περιοχές στην Ελλάδα εντοπίστηκαν τα σημερινά κρούσματα – Ο «χάρτης» των περιπτώσεων του Covid-19

    Πόσα είναι τα εισαγόμεναΕξήντα νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα 10/7 ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...

    Ιωάννα Τούνη: Με δάκρυα στα μάτια “σπάει” τη σιωπή της για το ροζ βίντεο ! “Ένιωσα ξεφτίλα”

    Με ένα βίντεο – κόλαφο στον κανάλι της στο Youtube, η Ιωάννα Τούνη «έσπασε» τη σιωπή της τόσο για τον χωρισμό της από τον...

    Covid-19: Τι έδειξαν τα 4.751 τεστ που έχουν γίνει ως τώρα στην Κρήτη – Πόσοι έχουν νοσήσει

    Την πολύ καλή υγειονομική εικόνα της Κρήτης σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 αποτυπώνουν τα τεστ που γίνονται στους εργαζόμενους της Υγείας,...

    Συγχαρητήρια Υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στην πρόκληση για τα νέα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια του Erasmus+

    Τους Πρυτάνεις των τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων που επελέγησαν να υποστηριχθούν στο πλαίσιο των νέων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του προγράμματος Erasmus+ συνεχάρη, αποστέλλοντας συγχαρητήριες επιστολές, ο...