Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση.
Ένα μαγικό μέρος μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Χανιά
Δεν μπορείτε να πείτε, έχει και η καραντίνα τα καλά της. Λίγα η αλήθεια είναι σε σχέση με αυτά που μας στερεί, αλλά αν θες, και δεν είσαι από αυτούς που μεμψιμοιρούν ολημερίς για το κακό που μας βρήκε, μπορείς να ανακαλύψεις και τη φωτεινή πλευρά!
Αν κι εσείς που λέτε, δεν συγκαταλέγεστε στους πλέον δραστήριους και είχατε συνηθίσει στην εποχή της κανονικότητας να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας μεταξύ καφετέριας, ταβέρνας και μαζώξεων σε φιλικά σπίτια, η καραντίνα δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε νέους τρόπους εκτόνωσης και διαφυγής. Μεταξύ μας δεν έχετε και πολλά περιθώρια αν δεν θέλετε να δείτε τον καναπέ σας να γεμίσει με λακκούβες και το αποτύπωμα της πλάτη σας.
Η καραντίνα λοιπόν σου χαρίζει την ευκαιρία αν θες βεβαίως-βεβαίως, να ανακαλύψεις μέρη που αγνοούσες την ύπαρξή τους και που ούτε καν είχες φανταστεί ότι υπήρχαν. Απλά γιατί δεν ενδιαφέρθηκες ποτέ να τα ανακαλύψεις ή γιατί δεν αποτελούσε ποτέ προτεραιότητα σου (με τόσες άλλες επιλογές που είχες) ή ακόμα και αν τα είχες ακουστά μονίμως ανέβαλες μια επίσκεψη λέγοντας το κλασικό «έλα μωρέ εκεί είναι, δεν φεύγει…» . Και μάλιστα μιλάμε για μέρη που στην κυριολεξία βρίσκονται μέσα στα πόδια μας…
Μια τέτοια γωνιά που λέτε, βρίσκεται μόλις 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων. Όσο απέχει δηλαδή το Βαρύπετρο το οποίο φιλοξενεί το μαγικό μέρος για το οποίο αφιέρωσα τον παραπάνω φλύαρο πρόλογο.
Ένα μαγικό μέρος, ένα ησυχαστήριο, ένας μικρός παράδεισος που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και θα σας αναγκάσει να πείτε δεκάδες φορές μέχρι να τελειώσετε την περιήγησή σας «κοίτα να δεις μωρέ, τι είχαμε δίπλα μας και δεν ερχόμαστε τόσο καιρό…».
Ε, αυτό είναι με λίγα λόγια το βοτανικό πάρκο ιαματικών και αρωματικών φυτών της Κρητικής Γης που βρίσκεται σε μία κατάφυτη κοιλάδα ανάμεσα στο μετόχι της Αγίας Κυριακής και στην Μονή Μεταμόρφωσης «στον Κάστελλο».


Η αφετηρία είναι η Ι.Μ. Αγίας Κυριακής (θα την βρείτε κοντά στην Λιμνούπολη). Μόλις μετά τα πρώτα βήματα πάνω στο πλακόστρωτο και περιποιημένο μονοπάτι αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος αλλάζει.
Μπροστά σου αναπτύσσεται μία δασώδης έκταση (η οποία μάλιστα προστατεύεται βάσει νόμου από το ελληνικό κράτος), ενώ ένα μικρό φαράγγι που θα σας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή. Δεξιά και αριστερά θα συναντήσεις πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν σε σπήλαια και ασκηταριά που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.
Τα γνωστότερα σπηλαιώδη παρεκκλήσια είναι αυτά του Αγίου Αντωνίου και των Επτά Παίδων (που είναι και το πιο μακρινό) τα οποία έχουν φροντίσει με μοναδικό τρόπο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
Εκτός από αυτά υπάρχουν ακόμα τα σπήλαια αφιερωμένα στον Αγιο Καλλίνικο και τους Κρήτες Μάρτυρες και στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα και στον Αγιο Σιλουανό.
Οι διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις είναι πολλές και δίνετε η δυνατότητα, αν δεν θες να τις εξερευνήσεις όλες με την πρώτη, να αφιερώνεις μια επίσκεψη για κάθε μια, ανάλογα με τις ορέξεις σου και τις αντοχές σου.
Παραπλεύρως του μονοπατιού, θα βρεις μικρούς και περιποιημένους κήπους που φιλοξενούν εκατοντάδες είδη φυτών από την χλωρίδα της Κρήτης και όχι μόνο, κάθε ένα με την ταμπελίτσα του παρακαλώ, στην οποία αναγράφονται η ονομασία και τα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού.
Εκ των υστέρων ψάχνοντας το λίγο μέσα από τη σελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που ανέλαβε την δημιουργία του πάρκου και συνεχίζει να έχει την ευθύνη και την συντήρηση του κήπου, «στην προστατευόμενη από βόσκηση κοιλάδα φιλοξενούνται 335 είδη φυτών (σχεδόν το 1/5 της πλούσιας Κρητικής χλωρίδας η οποία φτάνει τα 1740 είδη φυτών) αλλά και 21 ενδημικά. Ο Κήπος αναδεικνύει 60 είδη βοτάνων από φυτευτικό υλικό που συλλέχθηκε από την Κρητική γη κατόπιν ειδικής άδειας, ή παραχωρήθηκαν από πιστοποιημένα φυτώρια του Δασαρχείου Χανίων και ιδιωτών, ενώ στα γύρω μονοπάτια έχουν επίσης καταγραφεί και αναδειχθεί επιπλέον 40 είδη από υφιστάμενα βότανα ή άλλα ενδιαφέροντα φυτά της Κρήτης, ακόμα και ενδημικά».
Στα δυτικά του μονοπατιού βρίσκεται η μεγαλοπρεπής και επιβλητική Μονή της Μεταμόρφωσης (στην οποία μπορείς να πας και με αυτοκίνητο βέβαια) πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Εκεί θα σε οδηγήσει ένα μονοπάτι (υπάρχουν παντού πινακίδες, μην αγχώνεσαι) με μπόλικα ανηφορικά σκαλιά. Είναι ολίγον κουραστικό, αλλά και πάλι μην αγχώνεστε. Ανά τακτά διαστήματα υπάρχουν διάσπαρτα σημεία ξεκούρασης ειδικά διαμορφωμένα που προσφέρονται ακόμα και για πικ-νικ, όπως φυσικά και δεκάδες βρυσούλες με καθαρό και γάργαρο νερό.
Όταν φτάσεις στη Μονή (όπου έχουν ανεγερθεί τα νέα μοναστικά κτίσματα της μονής Χρυσοπηγής) θα εντυπωσιαστείς!
Θα εντυπωσιαστείς από την αρχιτεκτονική του κτιρίου, την τοξοτή πέτρινη γέφυρα και θα αποζημιωθείς από την υπέροχη θέα. Από την μια η πόλη των Χανίων και από την άλλη το μάτι χάνεται μέχρι την Κίσσαμο!
Αν τώρα είσαι ακόμα πιο απαιτητικός και θες ακόμα καλύτερη θέα αφιέρωσε 10 λεπτά να ανέβεις μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου “Κάστελλος”. Μοναδικό!
Αφιερώστε μια Κυριακή και θα με θυμηθείτε…
* Ο Βοτανικός Κήπος δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την Ιερά Αδελφότητα Χρυσοπηγής Χανίων (που παραχώρησε την έκταση), αξιοποιώντας μέρος των δωρεών στη μνήμη Κωνστ. Μητσοτάκη (ήταν μια από τις τελευταίες του επιθυμίες). Ο κήπος εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο 2019, ενώ η συντήρηση και η ανανέωση του φυτευτικού του υλικού συνεχίζεται μέχρι σήμερα υπό την επιστημονική επίβλεψη της ΕΕΠΦ.
*Για τους πιο μυημένους, αλλά αυτοί το ξέρουν ήδη, η διαδρομή από την Αγ.Κυριακή, καταλήγει σε Θέρισσο, Ζούρβα και Μεσκλά μετά από 4-7 ώρες πεζοπορίας.