Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση.
Γίνεται να ισορροπήσει κάποιος σε ένα σχοινί που το κρατάνε από την μια ο θορυβώδης κόσμος της showbiz και από την άλλη η μαγευτική πλην σιωπηρή Γαύδος; Ακολουθεί η απάντηση…
Κάντε το εικόνα. Από τη μια φώτα, λάμψη, διασημότητες, διεθνή top models, editorials, επιδείξεις μόδας, ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κοσμοπολίτικη ζωή και πολλά άλλα τέτοια και από την άλλη η απόλυτη ραστώνη, η ηρεμία και το απέραντο γαλάζιο της απομονωμένης ακριτικής Γαύδου. Δυο κόσμοι της απόλυτης αντίθεσης με ένα ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό: Την ομορφιά!
Γίνεται λοιπόν να ισορροπήσει κάποιος σε ένα τέτοιο σχοινί που το κρατάνε από την μια ο θορυβώδης κόσμος της showbiz και από την άλλη η μαγευτική πλην σιωπηρή (ειδικά τον χειμώνα) Γαύδος; Δύσκολο, εκτός και αν είσαι ο Μάνος Βυνιχάκης!
Για όσους δεν τον ξέρουν, όπως και ο εγώ άλλωστε μέχρι να μάθω την συναρπαστική του ιστορία μέσω του κορυφαίου εν Γαύδου «πράκτορα» και καλού φίλου Βαγγέλη, ο Μάνος Βυνιχάκης θεωρείται απλά ο κορυφαίος Έλληνας make-up artist.
Δεν το λέω εγώ (που δεν ξέρω κιόλας από τέτοια), το σινάφι του λέει. Η δουλειά του, η 30 και βάλε χρόνια πορεία του στο χώρο της μόδας και το φουσκωμένο portfolio του με συνεργασίες με μεγάλα περιοδικά, celebrities και brands ομορφιάς. Τον αποκαλούν guru της ομορφιάς και “Μίδα” του μακιγιάζ (αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Μάνο μπείτε εδώ).
Πάρτε μια γεύση στο photostory που ακολουθεί
Αφού σας τον σύστησα, πάμε και στο θέμα μας.
Αυτός ο κοσμογυρισμένος τύπος λοιπόν με καταγωγή το Ηράκλειο, αποφάσισε ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξει τη ζωή του. Να αφήσει λίγο στην άκρη τον απαιτητικό χώρο της μόδας και τις ανέσεις που απολάμβανε στην πρωτεύουσα και να εγκατασταθεί (σχεδόν) μόνιμα στην Γαύδο, η οποία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αποτελεί την νέα του βάση. Βέβαια, δεν παράτησε τη δουλειά του, απλά αποφάσισε να χαρίσει στην ζωή του μια άλλη καθημερινότητα. Την καθημερινότητα της σαγηνευτικής Γαύδου, την οποία αποχωρίζεται μόνο όταν το απαιτεί η δουλειά του, οπότε και αφήνει το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και ταξιδεύει σε κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη.
Τι έκανε λοιπόν; Κότσαρε μια τροχοβίλα στο αυτοκίνητό του, έβαλε πίσω τον σκύλο του, αγόρασε ένα χωράφι και εγκαταστάθηκε στη Γαύδο.
Όλα αυτά φυσικά δεν έγιναν ξαφνικά μέσα σε μια ωραία πρωία, αλλά συνειδητά. Όπως άλλωστε παραδέχεται ο ίδιος “η Γαύδος είναι ένα όνειρο ζωής” το οποίο φαντάστηκε πριν από 25 χρόνια όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο μοναχικό νησάκι του Λυβικού, με το οποίο υπήρξε έρωτας με την πρώτη ματιά.
Πλέον, οι μέρες του δεν ξεκινούν με απανωτά επαγγελματικά ραντεβού στην πολύβουη Αθήνα ή μια επίδειξη μόδας στο Παρίσι, αλλά με μια υπέροχη ανατολή που έχει πλέον την πολυτέλεια να απολαμβάνει από το παράθυρο του τροχόσπιτού του.
Ο άνθρωπός μας λοιπόν βρήκε τον παράδεισό του. Μόνο βέβαια που ο παράδεισός του δεν έχει νερό! Μην γελάσετε. Είναι αλήθεια, καθώς όπως παραπονιέται είναι ο μόνος στο νησί που δεν έχει νερό. Η δήμαρχος παρά την σχετική απόφαση του Δ.Σ. Γαύδου αρνείται πεισματικά να του δώσει άδεια υδροδότησης στο χωράφι του. Τι να πει κανείς, γίνονται και αυτά…
Κάπου εδώ σταματώ και σας παραπέμπω στην μικρή συνέντευξη που ακολουθεί. Εγώ στα Χανιά και αυτός με φόντο το απέραντο γαλάζιο της νέας του “μούσας”
Από τη show biz, τα γκλάμουρ και τα φώτα της δημοσιότητας στην «απομόνωση» ενός ακριτικού νησιού. Δεν είναι και πολύ σύνηθες ένα τέτοιο τολμηρό βήμα. Πως και γιατί σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να αλλάξεις τόσο τη ζωή σου;
Σαν makeup artist ξεκίνησα να δουλεύω από τα 18 και έχω ταξιδέψει με τη δουλειά μου στα ωραιότερα μέρη του κόσμου για φωτογραφίσεις περιοδικών και καμπάνιες μόδας. Τα κοσμικά τα έχω χορτάσει και να σου πω την αλήθεια τα βαριέμαι. Ανέκαθεν ήμουν λάτρης της φύσης και πάντα με γοήτευε η ιδέα να μπορέσω κάποια στιγμή στη ζωή μου να φτιάξω ένα σπιτάκι σε κάποιο νησί. Η απόφαση να επιλέξω τη Γαύδο ως μόνιμη κατοικία έχει να κάνει με τη σύνδεση μου, τη σχέση μου με το νησί που πιστεύω ότι είναι καρμική μιας και από την πρώτη στιγμή που την επισκέφτηκα με μάγεψε με την ενέργεια της.
Τι σε τράβηξε περισσότερο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και γιατί επέλεξες συγκεκριμένα την Γαύδο; Ή μήπως σε επέλεξε αυτή;
Πάντα αναζητούσα και εναλλακτικούς προορισμούς για τις διακοπές μου. Μέρη που μπορούσα να νιώσω ελεύθερος, να γειωθώ, να έρθω σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση. Μπορεί να πήγαινα στην Κούβα, στη Μύκονο, στην Ίμπιζα πιο πιτσιρικάς για διακοπές αλλά πάντα τα μέρη που πραγματικά ξεκουραζόμουν ήταν οι εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Γαύδος.
Υπήρξε κάτι στην πορεία της καριέρας σου ή της ζωή σου που επίσπευσε την ανάγκη για απομόνωση;
H πορεία της δουλειάς μου ήταν από τη αρχή πολύ έντονη. Πολλά ταξίδια, πολλές ώρες μέσα στα στούντιο, από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο ….. χαμός. Να σου πω όμως την αλήθεια για κάποιο λόγο δεν αισθάνομαι απομονωμένος στη Γαύδο. Αυτό που αισθάνομαι είναι μια πληρότητα.
Είχες επαφή με το νησί μετά την πρώτη σας φορά πριν από 25 χρόνια;
Από το 1996 που ήρθα πρώτη φορά στη Γαύδο δεν υπήρξε ούτε ένα καλοκαίρι που να μην την επισκεφτώ. Τα πρώτα χρόνια πήγαινα και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ερχόμουν στη Γαύδο για 2 εβδομάδες μετά οι 2 εβδομάδες έγιναν 3 , 4 και τα τελευταία χρόνια για όλο το καλοκαίρι.
Ήταν όνειρο ζωής να αποσυρθείς κάποια στιγμή σε ένα ήρεμο περιβάλλον ή η ανάγκη γεννήθηκε όταν επισκέφτηκες τη Γαύδο για πρώτη φορά;
Ήταν όνειρο ζωής να καταφέρω κάποια στιγμή να περνάω το μεγαλύτερο χρόνο της ζωής μου σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Θυμάμαι πολύ καλά ότι το συζητάγαμε τις νύχτες κάτω από τα αστέρια με τις παρέες που έκανα κάμπινγκ στο νησί. Πρέπει να ευχήθηκα πολλές φορές σε πεφταστέρια να γίνει αυτό όνειρο πραγματικότητα.
Τι σου λείπει περισσότερο από το αστικό περιβάλλον όταν είσαι στην Γαύδο και τι από το νησί όταν το αποχωρίζεσαι;
Όταν είμαι στη Γαύδο μου λείπουν κάποια πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα και όταν είμαι μακριά από τη Γαύδο μου λείπει η μυρωδιά της, η ελευθερία της, ο ουρανός της, τα μονοπάτια της…
Σαφώς και η διαμονή στη Γαύδο αποτελεί μια συνειδητή απόφαση. Ωστόσο, δεν φαντάζει εύκολη η παραμονή σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις;
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω ακόμα είναι η άρνηση της Δημάρχου κας Στεφανάκη να δώσει άδεια υδροδότησης στο χωράφι μου. Στο νησί λόγω του μεγάλου χωροταξικού προβλήματος που υπάρχει αρκετοί κάτοικοι ζουν σε τροχόσπιτα ή τροχοβίλες και όλων τα χωράφια υδροδοτούνται. Για κάποιο λόγο όμως που δεν καταλαβαίνω στο δικό μου δεν δίνει νερό και εξυπηρετούμαι από τον φιλότιμο γείτονα μου. Αυτή η κατάσταση με έκανε να νοιώσω ανεπιθύμητος και αν δεν είχα την υποστήριξη όλου του νησιού θα είχα πάρει το τροχόσπιτο και θα είχα φύγει. Να σκεφτείς έγινε Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να δοθεί και στο δικό μου χωράφι νερό και από τους 13 συμβούλους ψήφισαν οι 11 υπέρ του να πάρω άμεσα νερό. Ο ένας εκ των δύο που ψήφισε αρνητικά έχει και ο ίδιος τροχόσπιτο σε ένα χωράφι και φυσικά έχει και αυτός νερό όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εφαρμόστηκε ποτέ και εγώ συνεχίζω να μένω με την απορία σε τι διαφέρει το δικό μου χωράφι από τα άλλα. Εδώ που τα λέμε ακούγεται λίγο ρατσιστικό όλο αυτό που βιώνω αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω πρόσφατα επικοινωνήσει και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κύριο Αρναουτάκη ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος και εύχομαι σύντομα να έχω κάποιο θετικό νέο.
Περίγραψε μας πως περνάς μία μέρα σου στη Γαύδο
Θα ξυπνήσω το πρωί θα φτιάξω ένα βραστάρι με βότανα και θα αγναντέψω την απεραντοσύνη με θέα την πατρίδα Κρήτη. Στη συνέχεια θα δουλέψω στον υπολογιστή είτε για το κανάλι μου στο youtube, είτε για να γράψω για τα site ομορφιάς με τα οποία συνεργάζομαι. Θα κάνω κάποια βόλτα με το σκυλάκι μου, θα ασχοληθώ με τις δουλειές του χωραφιού, θα βρεθώ με φίλους για φαγητό και τώρα που φτιάχνει ο καιρός θα κάνω και καμιά βουτιά στη θάλασσα. Τα βράδια μου αρέσει να κοιμάμαι νωρίς.
Η Γαύδος είναι μια στενή όσο πολυπολιτισμική κοινωνία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γίνεις αποδεκτός από την υπόλοιπη κοινότητα;
Με την κοινωνία της Γαύδου είμαι απόλυτα συνδεδεμένος. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια που επισκέπτομαι το νησί έχω κάνει φίλους με τους οποίους αισθάνομαι απόλυτα αποδεκτός. Φυσικά όπως σε όλες τις κοινότητες μπορεί να υπάρχουν και ένας δυο από τους οποίους πιθανόν να μην γίνεσαι αποδεκτός αλλά αυτό δεν με ενοχλεί. Δεν μπορεί να αρέσουμε σε όλους.
Ως… ειδικός, πιστεύεις ότι χρειάζεται «μακιγιάζ» η Γαύδος; Και αν ναι τι θα μακιγιάριζες;
Το μακιγιάζ ως τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύψει τυχόν ατέλειες ή να αναδείξει τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Στη Γαύδο θα φρόντιζα μόνο να αναδείξω τη λάμψη της και θα προσπαθούσα να μην της αλλοιώσω κανένα της χαρακτηριστικό. Θα τη βοηθούσα να διατηρήσει την εναλλακτικότητα της, να κρατήσει αναλλοίωτη την ταυτότητα αυτή που την καθιέρωσε ως έναν από τους πιο εναλλακτικούς προορισμούς στον πλανήτη και όσα την κάνουν τόσο μοναδική!
Τι τίτλο θα έβαζες στην… περιπέτεια του Μάνου Βυνιχάκη στη Γαύδο;
Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα