More

    Το ράβε-ξήλωνε στην Παιδεία… παραξήλωσε – Πόσο δύσκολο είναι πια; (+bonus video)

    Κάθε Υπουργάρα και αλλαγή, μαθητές στα όρια νευρικής κρίσης και η ανάγκη για ένα επιτέλους Εθνικό σύστημα παιδείας

    Αν και πάνε χρόνια από τότε που κουβαλούσα σάκα και έτρεχα σε σχολεία και  φροντιστήρια, θυμάμαι πως και εκείνα τα χρόνια οι αλλαγές στην παιδεία βρισκόταν μονίμως στην επικαιρότητα.

    Όχι απλά κάθε κυβέρνηση, αλλά ακόμα και κάθε νέος Υπουργός προκειμένου ενδεχομένως καλύψει  την κάθε ματαιοδοξία του θέλοντας να συνδέσει το όνομα του με μια ριζική μεταρρύθμιση, άλλαζε το εκπαιδευτικό σύστημα. Και συνήθως οι αλλαγές ήταν σαρωτικές και εκ των βάθρων. Από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη βαθμίδα.

    Το ίδιο τροπάριο ισχύει ακόμα και στις μέρες μας. Σαν μην έχει αλλάξει τίποτα ακόμα και στον πιο ευαίσθητο τομέα όπως της παιδείας.

    Σε δυο μέρες τελειώνουν και οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Οι εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που εξ’ ανέκαθεν έμοιαζαν με το μεγαλύτερο πείραμα στο υπουργικό… εργαστήριο κάθε πολιτικού.

    Στο ρόλο του πειραματόζωου, ποιοι άλλοι, οι άμοιροι μαθητές!

    Για να καταλάβετε ακριβώς τι λέω, σας θυμίζω τις κυριότερες αλλαγές που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία 35 σχεδόν χρόνια. Και δεν είναι και λίγες:

    Αναδημοσιεύω ένα άρθρο του Έθνους από το 2014

    • Θεσπίζονται 5 δέσμες
    1. Στην Γ’ Λυκείου θεσπίζονται δέσμες μαθημάτων από τον τότε υπουργό Παιδείας Απόστολο Κακλαμάνη. Οι δέσμες των μαθημάτων ήταν 5 και οι εξετάσεις διενεργούνταν τον Ιούνιο. Ο μαθητής αλλά και ο απόφοιτος προηγούμενων ετών που επιθυμούσε να συμμετάσχει στις εξετάσεις, έπρεπε να υποβάλει τον Μάρτιο το μηχανογραφικό του δελτίο με το οποίο επέλεγε τις σχολές της αρεσκείας του. Τέλος, προβλεπόταν κατοχύρωση επ’ αόριστον της βαθμολογίας μέχρι και σε 3 μαθήματα της δέσμης.
    • Αποδεσμεύονται από το Λύκειο
    1. Στη θέση του υπουργού Παιδείας βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προχωρά σε αλλαγές ευρείας κλίμακας με αποτέλεσμα οι γενικές εξετάσεις να αποδεσμευτούν από το Λύκειο και να λάβουν χαρακτήρα αμιγώς εισαγωγικών εξετάσεων. Η συμμετοχή σε αυτές των τελειόφοιτων μαθητών δεν ήταν πλέον υποχρεωτική.

    * Καταργήθηκε η συμμετοχή της μέσης γενικής βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου στα κριτήρια επιλογής (25%).

    * Περιορίστηκε χρονικά το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας. Μπορούσε να κρατήσει το πολύ τρία μαθήματα και μόνο για το επόμενο έτος από αυτό της πρώτης συμμετοχής του στις εξετάσεις.

    * Ορίζεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασίας επιλογής του κάθε τμήματος ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει συγκεντρώσει βαθμολογία στο βασικό μάθημα τουλάχιστον ίση με το μισό της μέγιστης δυνατής.

    • Συντελεστές για τα μαθήματα
    1. Ο Γιώργος Σουφλιάς προχωρά σε νέες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης.

    * Ορίζεται συντελεστής για το βασικό μάθημα 1,15 και 0,95 για καθένα από τα άλλα τρία μαθήματα.

    * Καταργήθηκαν οι επί μέρους ομάδες και ο υποψήφιος μπορούσε να επιλέξει μέχρι και 60 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ από αυτά που περιλαμβάνονταν στην Ομάδα που αντιστοιχούσε στη Δέσμη του καθώς και αυτά της κοινής ομάδας.

    * Καταργήθηκε η βάση στο βασικό μάθημα ως προϋπόθεση εισαγωγής.

    * Διευρύνεται το χρονικό περιθώριο κατοχύρωσης της βαθμολογίας το πολύ τριών μαθημάτων μέχρι και για δύο έτη από το έτος της αρχικής συμμετοχής στις γενικές εξετάσεις.

    • ΤΕΛ: Καταργείται η ελεύθερη εισαγωγή

    Το 1996 καταργήθηκαν οι ειδικές διατάξεις που προέβλεπαν της χωρίς εξέταση εισαγωγή στα ΤΕΙ των αποφοίτων τμημάτων ειδικότητας ΤΕΛ και καθιερώθηκαν ειδικές εξετάσεις για αυτούς τους αποφοίτους σε τρία μαθήματα.

    • Εξετάσεις από τη Β’ Λυκείου

    Το 1998 στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη, η οποία συνοδεύτηκε από αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης, προβλεπόταν ενίσχυση της γενικής παιδείας με την εξέταση όλων των μαθημάτων σε πανελλαδικές εξετάσεις για τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου από τα αποτελέσματα των οποίων θα εισάγονταν οι μαθητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το μέτρο ίσχυσε το 1999 για τη Β’ Λυκείου και το 2000 για τη Γ’ Λυκείου. Οι αλλαγές κόντεψαν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση ενώ ο Αρσένης πλήρωσε ακριβά τις ιδέες του.

    • Τα μαθήματα μειώνονται σε 10

    Το 2001 ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου άρχισε σιγά σιγά να ξηλώνει το οικοδόμημα του Αρσένη ώσπου στο τέλος δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. Μείωσε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε 9 για τη Β’ Λυκείου και 9 ή 10 (μάθημα επιλογής για τις “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας”) για τη Γ’ Λυκείου. Τα υπόλοιπα πέντε εξετάζονταν ενδοσχολικά.

    • Τέλος στις γραπτές της Β’ Λυκείου

    Η επόμενη μεταρρύθμιση έγινε στη διάρκεια της θητείας της Μαριέττας Γιαννάκου (2004 – 2007) η οποία κατήργησε τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Β’ Λυκείου, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις σε έξι μαθήματα αντί των εννέα στα οποία εξετάζονταν ως σήμερα. Ταυτόχρονα εισήχθη και το βαθμολογικό όριο του δέκα (με άριστα το 20) στον βαθμό πρόσβασης για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    • Παρελθόν η βάση του 10

    Τρία χρόνια αργότερα, το 2010 επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου καταργείται το βαθμολογικό πλαφόν του 10 που είχε θεσπίσει η κ. Γιαννάκου, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εισάγονται και πάλι χιλιάδες φοιτητές στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα με λιγότερα από 10.000 μόρια.

    • Πρεμιέρα για την Τράπεζα Θεμάτων

    Το 2013 ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεσπίζει την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις, αρχής γενομένης από τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά 50% μέσω κλήρωσης από την Τράπεζα θεμάτων. Υπήρξαν αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούσαν να εφαρμοστεί το μέτρο πιλοτικά και στη συνέχεια να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις. Σύμφωνα με το  σύστημα, ο βαθμός της Α’ Λυκείου προσμετριόταν στον γενικό βαθμό πρόσβασης για τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

    Αυτά έλεγε το Έθνος το 2014…

    Η συνέχεια κλασική…

    …Ο επόμενος, Ανδρέας Λοβέρδος, δεν είδε από την αρχή με καλό μάτι την Τράπεζα Θεμάτων και από τη πρώτη μέρα προανήγγειλε την κατάργηση του. Προς επίρρωση των παραπάνω δήλωσε μάλιστα σε εν ευθέτω χρόνο ρίχνοντας τη σπόντα του σε πρώην και επόμενους:  «Δεν πρόκειται να κάνω αλλαγές για να αφήσω το όνομά μου…».

    Αυτός δεν πρόλαβε να καταργήσει εκείνο το σύστημα. Το έκανε τελικά τον Μάρτιο του 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Έπαψε να ισχύει η επιλογή κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ παράλληλα, επανήλθε ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ενώ ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στη Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν συνυπολογίζονται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μπλα, μπλα μπλα…

    Μετά ήρθε ο Κώστας Γαβρόγλου που επίσης θέλησε να βάλει την δική του σφραγίδα στην οποία ετοιμάζεται να ρίξει… διαλυτικό η νυν Υπουργός Κεραμέως.

    To αμίμητο φετινό!

    Φέτος οι μαθητές των Πανελληνίων θα εξεταστούν για πρώτη και ίσως τελευταία φορά με το σύστημα «σύστημα Γαβρόγλου» που περιελάμβανε μεταξύ άλλων την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες μαθημάτων.

    Πάντως είναι αλήθεια, ότι φέτος οι αρμόδιοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους καθώς γίνεται το αμίμητο και πρωτοφανές στα χρονικά (αν και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά), με τους μαθητές να εξετάζονται σε δυο διαφορετικά συστήματα!

    Συγκεκριμένα λοιπόν,  όσοι διαγωνιστούν για πρώτη φορά φέτος στις Πανελλήνιες θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι παλιοί απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όποιο από τα δύο συστήματα επιθυμούν. Με διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

    Απίστευτα πράγματα!

    Τρεις λαλούν… και οι μαθητές χορεύουν.

    Συνοψίζοντας: Την τελευταία 35ετία πέρασαν από τη θέση του υπουργού Παιδείας 25 διαφορετικοί υπουργοί (αν δεν έχασα το μέτρημα) με μέσο όρο θητείας 18 μήνες.

    Όλοι οι Υπουργοί ανεξαιρέτως με μια ακράτητη διάθεση, σχεδόν λαχτάρα, για αλλαγές. Συνήθως τις έκαναν στο τέλος της θητείας τους, με αποτέλεσμα λίγοι να είναι τυχεροί να δουν το… όραμά τους να εφαρμόζεται, αφού εν τω μεταξύ ο επόμενος έχει ήδη φέρει αλλαγές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει προλάβει ακόμα και να αφανίσει τα σχέδια του πρώην .

    Και αναρωτιέται κανείς: Όλα ήταν λάθος; Όλοι ήταν ανίκανοι; Μπορεί. Ίσως όμως και όχι.

    Η ουσία είναι ότι κάθε τρεις και λίγο μια νέα περίοδο αβεβαιότητας απειλεί μαθητές και γονείς.

    Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να φτάνουν στα όρια νευρικής κρίσης καθώς πολλές φορές με άλλο σύστημα ξεκινούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, και άλλο βρίσκουν στην πορεία, οι γονείς αγωνιούν μαζί τους και φυσικά ματώνουν οικονομικά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε ένα αγώνα που δεν έχει κανόνες….

    Και ξανα – αναρωτιέται κανείς: Πόσο δύσκολο είναι διάολε, έστω και για μια φορά όλα τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να τα βάλουν κάτω και να καταλήξουν σε ένα καθολικά αποδεκτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Να αποφασίσουν, ότι ήρθε η ώρα να  αφήσουν τις δοκιμές κατά μέρος, να σταματήσουν το ράβε-ξήλωνε και να καταλήξουν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα εθνικού σχεδιασμού. Χωρίς παραθυράκια, χωρίς αστερίσκους, χωρίς θολά σημεία.

    Που θα έχει στο επίκεντρο τη μάθηση και την παίδευση, και όχι την προετοιμασία για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Τεράστια διαφορά!

    Το σίγουρο είναι ότι μαγικά ελιξίρια δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και φωστήρες υπουργοί.

    Χρειάζεται διάθεση, δουλειά και για μια έστω φορά για το χατίρι των Νέων αυτής της χώρας, να αφήνουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και απλά να συνεννοηθούν!

    Πόσο δύσκολο είναι πια…;

    Υ.Γ.: Μεταξύ μας, είναι πολύ δύσκολο. Καληνύχτα παιδεία!

    Υ.Γ.1: Έλεγε κάποτε ένας σοφός: Αν δεν μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο αύριο για του νέους φτιάξε καλύτερους νέους για το αύριο. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα από τα δυο…Ευτυχώς που οι ίδιοι φροντίζουν να γίνουν καλύτεροι!

    Υ.Γ.2: Καλή επιτυχία στους μαθητές και να θυμούνται ότι το βέβαιο είναι πως η πορεία της ζωής του καθενός, σε καμία περίπτωση, δεν κρίθηκε μόνο από την επίδοσή του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Υ.Γ.3: Για εσάς που φτάσατε μέχρι εδώ στην ανάγνωση του… φλύαρου αυτού κειμένου και δεν βαρεθήκατε κάπου στη μέση έχετε μπόνους βιντεάκια με επικές στιγμές από τις Πανελλήνιες: Η πανωλεθρία και τα αντιSOS, ο μαθητής με τη χαίτη και η αθάνατη Ελληνίδα μάνα

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ