More

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Πνευμονολόγοι των Χανίων για το κάπνισμα

  Πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες καπνίζουν καθημερινά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των επιστημόνων.

  Σύμφωνα με τον Σύλλογο Πνευμονολόγων του Νομού Χανίων και με αφορμή την 31η Μαΐου η οποία έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος εξέδωσαν ανακοίνωση.
  Οι Πνευμονολόγοι των Χανίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι Έλληνες αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των 15 ετών.

  Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων αναφέρει τα εξής:

  “Τρία εκατομμύρια Έλληνες, άνω των 15 ετών, καπνίζουν κάθε μέρα και από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
  Οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες.
  Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα.
  Στους 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια χρήστες μη καπνιζόμενων (smokeless) προϊόντων καπνού.
  Περίπου το 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών κάνουν χρήση μη καπνιζόμενου καπνού. Παγκοσμίως το 7% των παιδιών 13 έως 15 ετών καπνίζουν τσιγάρο, ενώ το 4% των παιδιών αυτής της ηλικίας κάνουν χρήση μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού.
  Από την άλλη, ο καπνός συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
  Η χρήση καπνού, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της επιδείνωσης του άσθματος και παθήσεων του  καρδιαγγειακού συστήματος.
  Το κάπνισμα, μεταξύ άλλων, συσχετίζεται θετικά με την εμφάνιση του πεπτικού έλκους, την οστεοπόρωση, προβλήματα στοματικής υγείας, τη μείωση της όσφρησης, της γεύσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης, προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση και αυξάνει τον κίνδυνο των μολύνσεων.
  Το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση είναι η πιο σημαντική αιτία για τη δημιουργία επιπλοκών κατά τη διάρκεια της, δυσμενών εκβάσεων στον τοκετό και είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα υγείας στη νεογνική και παιδική ηλικία.
  Τέλος, έχουν βρεθεί πολλές επιβαρυντικές συσχετίσεις μεταξύ της δυσμενούς πορείας νόσησης από τον COVID-19 σε ανθρώπους που καταναλώνουν καπνό.
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέτει κατά τη φετινή εκστρατεία τους εξής 3 φιλόδοξους στόχους:

  1. Να καταρρίψει μύθους και να εκθέσει τις τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καπνού και νικοτίνης, ιδίως τις τακτικές μάρκετινγκ που απευθύνονται στη νεολαία, μεταξύ άλλων μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων, γεύσεων και άλλων ελκυστικών χαρακτηριστικών.
  2. Να εξοπλίσει τους νέους με γνώσεις σχετικά με τις προθέσεις και τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού και νικοτίνης για να συνδέσουν τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές στα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, και
  3. Να ενδυναμώσει της επιρροές (στην ποπ κουλτούρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σπίτι ή στην τάξη) για την προστασία και την υπεράσπιση της νεολαίας και να τους εμπλέξει στον αγώνα κατά της χρήσης καπνικών προϊόντων.

  Η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος. Για το λόγο αυτό, η ενδυνάμωση των κινήτρων του καπνιστή μπορεί να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια του. Η επιδημία του καπνίσματος, είναι από τα λίγα προβλήματα δημόσιας υγείας τα οποία μπορούν να αναχαιτιστούν.
  Ο καπνιστής μπορεί να βρει πραγματική και επιστημονικά αποτελεσματική βοήθεια από τον Πνευμονολόγο του, παρακολουθώντας Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος μέσα από το οποίο, με τη χρήση φαρμάκων ειδικά φτιαγμένων για τη διακοπή του καπνίσματος, υποκατάστατων νικοτίνης και εξατομικευμένης προσέγγισης της εξάρτησής του, θα μπορέσει να απαλλαγεί”.
   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κορωνοϊός: Εκρηξη των κρουσμάτων – 60 τα νέα, 40 εισαγόμενα

  Ο κορωνοϊός παραμένει ανάμεσά μας, τα κρούσματα αυξάνονται εδώ και μέρες και η κυβέρνηση πήρε ήδη νέα μέτρα.Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αναφέρονται στην επίσημη...

  LIVE: Τούρκοι πανηγυρίζουν έξω από την Αγία Σοφία μετά την απόφαση-ντροπή – Η πρώτη αντίδραση Δένδια

  Λίγα λεπτά μετά την απόφαση-ντροπή που πήρε το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας που επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, κόσμος έχει αρχίσει,...

  Αυτός είναι ο δάσκαλος που κατηγορείται για αποπλάνηση 14χρονης στην Ερέτρια

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την αστυνομία, το απόγευμα της Παρασκευής, τα πλήρη στοιχεία του δασκάλου, ο οποίος φέρεται να αποπλάνησε 14χρονη στην Ερέτρια.Ακριβέστερα δόθηκαν...

  Χανιά: “Ιριδισμοί 2020” στην Πύλη Sabbionara

  Από τις 14 έως τις 27 Ιουλίου Ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων «ΙΡΙΣ»διοργανώνουν την Ετήσια΄ Έκθεση Εικαστικής...