More

    Του Άη Γιάννη του Ριγολόγου σήμερα – Με κατάνυξη αλλά και περιορισμένο κόσμο το πανηγύρι του Γκιώνα (pics)

    Με αρκετούς πιστούς αλλά λιγότερους από κάθε άλλη φορά λόγω των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκε το πολύ μεγάλο Κισσαμίτικο πανηγύρι στον Γκιώνα, στον Άη Γιάννη τον Ριγολόγο.

    Με θρησκευτική κατάνυξη αλλά χωρίς τα γλέντια των προηγούμενων χρόνων αρκετοί πιστοί βρέθηκαν από χθες το απόγευμα  στο ακρωτήρι της Σπάθας για να ακούσουν την λειτουργία. Ωστόσο σε αντίθεση με άλλες χρονιές λίγοι ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν στο γραφικό εκκλησάκι.

    Δείτε φωτογραφίες από την παραμονή:

    Η μονή του Αγίου Ιωάννου

    Η μονή του Αγίου Ιωάννου βρίσκεται στο ακρωτήριο Ροδωπού (ή Σπάθα), 37χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 9,5χλμ από το χωριό Ροδωπού, στο μικρό οροπέδιο Γκιώνα. Μαζί με τη μονή του Πέτρου και Παύλου, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, ήκμασαν κατά την όψιμη Ενετική κυριαρχία όπου μετά την άλωση της Κρήτης από τους Τούρκους, παραχωρήθηκαν στη μονή της Οδηγήτριας Γωνιάς, η οποία συγκέντρωσε πλήθος μικρών μοναστηριακών συγκροτημάτων ως μετόχια της.

    Η μονή αναφέρεται στην απογραφή των ναών και μονών του έτους 1637 ως μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Χιονά (San Zuanne sto Chiona) της περιοχής Ροδωπού με ετήσια έσοδα εκατό υπέρπηρα και το οποίο είχε δηλώσει κάποιος ιερομόναχος με το όνομα Άνθιμος. Μια άλλη εκδοχή θέλει τη μονή ως «σκήτη» της μονής του Αγίου Παύλου.

    Ο ναός κτίστηκε τον 16ο αιώνα ως μονόκλιτος και επεκτάθηκε σταδιακά σε δίκλιτο, παρόλο που έχουν εντοπιστεί αγγεία και νομίσματα του 12ου αιώνα σε μικρή στέρνα μέσα στο ναό. Το δεύτερο κλίτος να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και λειτουργείται μόνο στις 6 Δεκεμβρίου. Τριγύρω υπάρχουν ερείπια κτισμάτων από τα κελιά των μοναχών ενώ από δύο μυλόπετρες που υπάρχουν στο χώρο φαίνεται ότι λειτουργούσε ελαιοτριβείο. Το 1995, κατά τις εργασίες συντήρησης βρέθηκαν 7 τάφοι, κάτω από το δάπεδο, μάλλον ιερέων και μοναχών.

    Για τον Άγιο Ιωάννη του Γκιώνα υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες, θρύλοι και διηγήσεις θαυμάτων που στερεώσανε τη πίστη του κόσμου. Γι’ αυτό κάθε χρόνο, στις 29 Αυγούστου, στο πανηγύρι του Γκιώνα, συγκεντρώνονται χιλιάδες προσκυνητές από όλο το νησί που έρχονται να καταθέσουν τα τάματα τους και διαμένουν στα κελιά. Η λειτουργία της 29ης Αυγούστου στον Γκιώνα γίνεται πάντα τη νύχτα. Αρχίζει στις 2.00 π.μ. και τελειώνει περίπου στις 5.00 το πρωί.

    Για τον πλάτανο που υπάρχει έξω από το ναό, ο μοναδικός ίσως σε όλο το Ακρωτήρι της Σπάθας, υπάρχει θρύλος που θέλει ένα καλόγερο του μοναστηριού να φέρνει ένα κλαδί πλατάνου από τα Νωπήγεια. Όταν γύρισε κουρασμένος από το δρόμο και τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, κάρφωσε το ραβδί στο χώμα λέγοντας: «αν είναι ο Άγιος θαυματουργός, ας φυτρώσει αυτό το ραβδί».

    Πηγή: Γκιώνας, Τόπος περισυλλογής και προσευχής, έκδοση Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ροδωπού, Ροδωπού 2011

    Πηγή πληροφοριών: Μονή Αγίου Ιωάννη Γκιώνα – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

     

    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ