More

  Τρέξτε στα Σούπερ Μάρκετ: Τα γεμάτα ντουλάπια, «ασπίδα» από τον κορονοϊό

  Μάλλιασε τις προηγούμενες ημέρες η γλώσσα των αρχών να συνιστούν ψυχραιμία ενόψει του κορονοϊού.

  Δυστυχώς όμως οι πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές, αφού η ανακοίνωση των πρώτων  κρουσμάτων κοροναϊού έσπειρε ένα μίνι πανικό.

  Χθες ούτε μισή ώρα δεν είχε περάσει από την ανακοίνωση για το πρώτο εν Ελλάδι κρούσμα και οι Θεσσαλονικείς έτρεχαν στα σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια. Σήμερα έσκασαν το δεύτερο και το τρίτο κρούσμα του κορονοϊού  και έγιναν τα ίδια. Όλοι με ένα καροτσάκι στο χέρι τρέχουν στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ να αγοράσουν μακαρόνια, αλεύρια, κοσνέρβες, μέχρι και απορρυπαντικά. Μάλλον κάποιους τους μήνυσε ότι ο ιός δεν χτυπάει όσους έχουν φορτωμένα ντουλάπια και καταψύκτες.

  Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι τώρα που ήρθε ο ιός να κλειδοαμπαροθούν στα σπίτια τους και να βγουν όταν τους ενημερώσουν οι τηλεοράσεις και οι ιστοσελίδες ότι ο Covid 19 (κατά το επιστημονικό) την έκανε από τη χώρα. Σε κανά δίμηνο-τρίμηνο δηλαδή όταν, όπως είχε πει ο πάνσοφος πλανητάρχης Τραμπ, ο ιός θα εξαφανιστεί με την άνοδο της θερμοκρασίας.

  Με τις μάσκες, μια από τα ίδια. Στα μέρη μας, για παράδειγμα, είχαν ήδη εξαφανιστεί πριν καν έρθει στη χώρα ο ιός.

  Δέκα-δέκα τις έπαιρναν από τα φαρμακεία και πλέον οι αποθήκες ξέμειναν. Στα Χανιά σε δέκα ημέρες εξαφανίστηκαν 2500 κουτιά μάσκες που είχαν διατεθεί από έναν μόνο συνεταιρισμό, ενώ στο παρελθόν πωλούνταν 150 κουτιά μάσκες το μήνα. Κάπου αλλού διάβαζα ότι έχουν πωληθεί (πάντα για τα Χανιά) συνολικά έως τώρα 65.000 μάσκες αν και οι φαρμακοποιοί κάνουν σαφές ότι η μάσκα είναι δευτερεύον μέσο προστασίας. Και όλοι τις παίρνουν, όχι γιατί τις χρειάζονται, αλλά όπως λένε  προληπτικά.

  Αν τώρα κάποιος αύριο-μεθαύριο έχει πραγματικά ανάγκη μια μάσκα, θα βολευτεί με μια μάσκα του Ζορό ή του σπάιντερμαν που είναι και full face! Μην πάνε και χαμένα τώρα που (ορθώς) αναβλήθηκαν τα καρναβάλια.

  Με τα αντισηπτικά και τα οινοπνεύματα τα ίδια. Ένα μικρό φαρμακείο σε κάθε σπίτι.

  Κι όλα αυτά με τα τρία πρώτα κρούσματα…Που δηλαδή ο αριθμός να γίνει διψήφιος  ή τριψήφιος ή ακόμα χειρότερα έρθει, χτύπα ξύλο, και ο πρώτος θάνατος.

  Μεταξύ μας τώρα πρόκειται για αντιδράσεις μη φυσιολογικές, αλλά αναμενόμενες από μια κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη ο ένας για τον διπλανό του, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κράτος, δεν έχει εμπιστοσύνη στις αρχές και τους θεσμούς. Μια κοινωνία που έχει μάθει να πανικοβάλλεται και να φοβάται και που αρέσκεται να ζει στην υπερβολή….

  Την ίδια στιγμή οι αρχές παίρνουν μέτρα, έχουν προετοιμαστεί εδώ και μέρες για την αντιμετώπιση του και δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν τον ιό. Κάνουν τέλος πάντων ότι κρίνουν σκόπιμο.

  Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οι αρχές, ιατρικές, πολιτικές και δεν ξέρω ‘γω τι άλλο. Το θέμα είναι και το ΕΜΕΙΣ.

  Εμείς τι κάνουμε και εμείς πως αντιδρούμε απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση μερικής κρίσης.

  Θα πρέπει γρήγορα και τώρα που προλαβαίνουμε ακόμα, να συνειδητοποιήσουμε ότι η δική μας στάση και αντίδραση θα κρίνει τη μάχη με το ιό και αυτή θα καθορίσει πολλά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το κάθε μέτρο που θα παρθεί από την Πολιτεία.

  Μην αφήσουμε τον πανικό να μας παρασύρει γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού το χρηματιστήριο έκανε βουτιά σήμερα σημειώνοντας πτώση 5,24% , ενώ σκεφτείτε πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό που ανοίγει σε λίγες βδομάδες μια εικόνα πανικού στο εσωτερικό  της χώρας. Καταστροφή!

  Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας στις υπερβολές και ας δείξουμε ψυχραιμία.

  Δυο πράγματα απαιτεί η κατάσταση: Υπευθυνότητα και σεβασμό τόσο απέναντι στον διπλανό μας όσο και απέναντι στον ίδιο τον ιό.

  Η λύση δεν είναι να γεμίσουμε τρόφιμα και μάσκες τα σπίτια μας. Λύση είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να αφήσουμε κατά μέρος τους λεονταρισμούς και τις εξυπνάδες που μπορεί να θέσουν εμάς ή τους διπλανούς μας σε κίνδυνο.

  Απλά πράγματα…

  Ας ηρεμήσουμε λοιπόν και ας συλλογιστούμε ότι εκείνο που είναι πραγματικά τρομακτικό είναι να ζούμε μέσα στην αρρώστια του φόβου που είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε κοροναϊό.

  μ.Βαϊδάκης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ