Ακολουθήστε το
στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Το πρώτο πρόστιμο της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο Βιολάντα για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας επιβλήθηκε χθες προς την επιχείρηση μετά την αυτοψία που είχε προηγηθεί στις πτέρυγες του εργοστασίου που δεν κάηκαν από τη φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής εντόπισε τα ελλιπή μέτρα στις πτέρυγες 1 και 3 της επιχείρησης, ενώ όπως είναι αυτονόητο ήταν αδύνατος ο έλεγχος των μέτρων στην πτέρυγα 2 που ανατινάχθηκε από την έκρηξη. Το πρόστιμο συνοδεύεται από ανάκληση του προβληματικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας της επιχείρησης.
Έτσι, χθες για πρώτη φορά μία επίσημη Αρχή βεβαίωσε και επίσημα ότι η εταιρία Βιολάντα δεν είχε λάβει τα νόμιμα μέτρα πυροπροστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και του συνόλου των ανθρώπων που ήταν παρόντες στο κτίριο.
Το πρόστιμο ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
Στην ίδια έρευνα της Πυροσβεστικής εντοπίστηκε και ένα δεύτερο αδήλωτο υπόγειο (εκτός δηλαδή του πρώτου αδήλωτου που «ποτίστηκε» με προπάνιο και ανατινάχθηκε). Το συγκεκριμένο υπόγειο είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που ανατινάχθηκε και δεν επηρεάστηκε καθόλου από την έκρηξη και την πυρκαγιά.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν δηλώνονταν αυτά τα υπόγεια. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι μία εξήγηση είναι ότι «η επιχείρηση μπορεί να ήθελε να αποφύγει τις διαδικασίες νομιμοποίησης για να αποφύγει τις σχετικές μελέτες που έπρεπε να γίνουν, τα πρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας που θα έπρεπε να ληφθούν κοκ. Όσο μεγαλύτερη μία εγκατάσταση τόσο περισσότερα είναι τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος».
Το ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι πότε είχε μεταβεί για τελευταία φορά η Πυροσβεστική για έλεγχο στο εργοστάσιο Βιολάντα. Ακόμα και σήμερα και παρά τις αναφορές ότι είχε χρόνια να γίνει έλεγχος των μέτρων πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα.



