More

  Βρούτσης: Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα για την αγορά εργασίας!

  Μέχρι πότε θα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων και ποια θα είναι η οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους

  Όλα τα νέα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων – Τι είναι ο μηχανισμος «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»
  Την κωδικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, οι άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι τρεις:

  • Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
  • Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων.

  Αναφορικά με τον 1ο τομέα που αφορά την επέκταση του νομοθετικού πλαισίου, ξεκαθαρίστηκε ότι για τον Μάιο οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, αλλά και όλες όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι υπόλοιπες έχουν το δικαίωμα να διατηρούν έως το 60% αυτών, στο ίδιο καθεστώς.
  Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για το συγκεκριμένο μήνα περιορίζεται στα 534 ευρώ, πάντα σε αναλογία με τη διάρκεια των ημερών της αναστολής. Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.
  Σε ισχύ βρίσκεται επίσης και το μέτρο της παράτασης της δυνατότητας αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.
  Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν ως μισθό το ποσό των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.
  Αναφορικά με τον 2ο άξονα, δηλαδή με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης, εάν χρειαστεί.
  Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
  Στο μηχανισμό εντάσσονται και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά, όπως και εποχικές επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τις εποχικές θα καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τον αριθμό που είχαν πέρσι τον ίδιο μήνα.
  Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρη. Όμως ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας κατά 50%, χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται.
  Εάν η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή που θα γίνεται, είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, από την 1η Ιουνίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,90 μονάδες.
  Σε σχέση με τον 3ο άξονα που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης και αφορά τους εποχικά απασχολούμενους και τους ανέργους, γνωστοποιήθηκε ότι θα χορηγηθεί επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέμβριο σε 120.000 δικαιούχους. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος για τους εποχικά απασχολούμενους μερικής απασχόλησης με στόχο την διευκόλυνση της επαναπρόσληψής τους.
  Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που δίνονται τον Μάιο, για άλλο ένα δίμηνο. Επιπλέον, μειώνονται τα απαιτούμενα ημερομίσθια από τα 100 στα 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το επόμενο φθινόπωρο.
  Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Ο προϋπολογισμός του τριπλασιάζεται από τα 10, στα 30 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
  Πηγή: lawandorder.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Εθελοντική αιμοδοσία στην ΔΕΥΑΧ

  Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:Εθελοντική αιμοδοσία  θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά την Τετάρτη 8/7/2020 με την υποστήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γ.Νοσοκομείου Ν.Χανίων «Αγ. Γεώργιος» και...

  Συνάντηση για θέματα αναπτυξιακά και πολιτισμού στη Περιφέρεια

  Θέματα πολιτισμού αλλά και ανάπτυξης τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και Παιδείας Έφη Κουτεντάκη με την Αντιδήμαρχο...

  Η 8η Έκθεση Βιβλίου από τις 3 έως τις 16/8/2020 στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων

  Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία της πόλης πρόκειται να διοργανώσουν την 8η Έκθεση Βιβλίου από τις 3 έως 16 Αυγούστου 2020...

  “Ναι” στην αναμπέλωση της Κρήτης από τον Βορίδη

  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης υλοποιεί την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για αναμπέλωση στο νησί-Σύσκεψη σήμερα στην ΚΣΟΣ για το κρίσιμο θέμα με...