More

    Το υπνωτήριο αστέγων λειτουργεί υποδειγματικά, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα…

    Σε καμία περίπτωση δεν έχω την παραμικρή διάθεση για να υπερασπιστώ το έργο της Δημοτικής αρχής. Σε καμία ωστόσο περίπτωση, ως στήλη δεν μπορούμε ν ‘ αφήσουμε και στο απυρόβλητο κριτικές που – σύμφωνα με τη δική μας γνώμη – δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αφήνουν “σκιές” γύρω από τη σκοπιμότητα τους.
    Το υπνωτήριο αστέγων είναι μια δομή που εδώ κι έναν χρόνο που βρίσκεται σε λειτουργία, ήρθε και κάλυψε ένα πολύ σημαντικό κενό που ομολογουμένως υπήρχε στα Χανιά.
    Οι άστεγοι, έχουν πολλαπλασιαστεί, το “φαινόμενο” έχει επεκταθεί και η πολιτεία σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκε αν όχι κατώτερη των προσδοκιών τουλάχιστον ανέτοιμη να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος, σε πολλές περιοχές ολόκληρης της χώρας.
    Στα Χανιά όμως υπήρξε βούληση, υπήρξε πρωτοβουλία και υπήρξε αποτέλεσμα. Το υπνωτήριο δεν παρέμεινε σχέδιο επί χάρτου, υλοποιήθηκε και το έργο είναι άκρος λειτουργικό.
    Η κριτική που βλέπει  τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, από το “Στέκι Μεταναστών”, μια άλλη αδιαμφισβήτητα λειτουργική δομή που προσφέρει μετρήσιμο έργο μέσα στην κρίση, είναι τουλάχιστον αυστηρή και κινείται – επαναλαμβάνω κατά την προσωπική μου άποψη – στα όρια της αστοχίας…
    ΟΧΙ το πρόβλημα με τους άστεγους δεν έχει λυθεί στα Χανιά. Ο Δήμος όμως έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια περεταίρω βελτίωσης.
    ΝΑΙ υπάρχουν αρκετοί άστεγοι, οι οποίοι εξακολουθούν να κοιμούνται τα βράδια κυριολεκτικά στο δρόμο. Αλήθεια είναι όμως επίσης πως στο υπνοτήριο  υπάρχουν κενές θέσεις που μπορούν και πρέπει να καλυφθούν. Αλήθεια είναι όμως και κάτι ακόμη, το οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το παραβλέψουμε. Ότι δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι άστεγοι, που κατ’ επιλογήν τους, δεν θέλουν να φιλοξενηθούν σε καμία κοινωνική δομή, αν και ο δρόμος για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πραγματικά… ορθάνοικτος!

    Αναλυτικά το κείμενο από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων:

    Η Μαρία, ο Σαϊντ, ο Χανς, ο Εμμανουήλ, ο Νίκος, ο Ζαχαρίας. Είναι τα ονόματα μερικών από τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας χωρίς στέγη, στο δρόμο και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αποκλεισμένοι από νερό και ρεύμα.

    Η ομάδα Αστέγων από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών Χανίων τους συνάντησε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο διανομής υπνόσακων μετά από οικονομική στήριξη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Αποκόρωνα. Σε αυτήν την εξόρμηση και μέσα σε λίγες ώρες καταμετρήσαμε συνολικά 20 άστεγους, ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και σε άλλα σημεία της πόλης.

    Παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια ο Δήμος Χανίων είχε αποφασίσει τη δημιουργία ενός προγράμματος παρέμβασης στο δρόμο, αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Οι άστεγοι της πόλης των Χανίων καλύπτουν ένα μέρος των βασικών τους αναγκών στις δομές αλληλεγγύης και στα κοινωνικά συσσίτια, ενώ από τη μεριά του Δήμου δεν υπάρχει η πρόβλεψη ούτε καν για τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα να λειτουργεί ένας χώρος προσβάσιμος σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη.

    Η ίδια αδιαφορία υπάρχει και για την ανάγκη διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης (υπνόσακοι, κουβέρτες, υποδήματα, ρουχισμός) για να μην πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

    Να θυμίσουμε ότι τουλάχιστον 3 άστεγοι έχουν πεθάνει τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της πόλης, ενώ πολλοί περισσότεροι μετά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Πριν ένα μόλις μήνα άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου «Ερμής».

    Το δικαίωμα στη στέγη παραμένει μόνο γραμμένο στα χαρτιά. Στην πόλη των Χανίων με τα δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και τα πολλά ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στο δρόμο.

    Στα Χανιά υπάρχει εδώ και ένα χρόνο μόνο ένα υπνωτήριο με τον περιορισμένο αριθμό των δεκατεσσάρων κλινών για τους αστέγους στο κτίριο της πρώην Φιλαρμονικής, με πολύ κακές συνθήκες θέρμανσης και καθαριότητας. Μάλιστα για να επιτραπεί η είσοδος σε αυτό το υπνωτήριο, ο άστεγος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια.

    Το υπνωτήριο ανοίγει στις 7 το απόγευμα και κλείνει την επόμενη ημέρα στις 9 το πρωί. Αν ο άστεγος δεν καταγραφεί το πρωί από τις υπηρεσίες του Δήμου δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης στο υπνωτήριο το βράδυ. Έτσι δεν επιτρέπεται η είσοδος όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη φιλοξενίας. Την υπόλοιπη μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να μείνουν στους δρόμους, καθώς δεν υπάρχει κλειστός θερμαινόμενος χώρος ελεύθερης πρόσβασης για εκείνους.

    Επίσης, παρά την έκκληση των δύο φιλοζωικών σωματείων να δημιουργηθούν σπίτια σκυλιών έξω από το υπνωτήριο για τα σκυλιά των αστέγων, αυτό δεν έχει εισακουστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις οι άστεγοι προτιμούν να μείνουν στο δρόμο προκειμένου να μην αποχωριστούν τους πιστούς τους συντρόφους.

    Είναι απορίας άξιο πώς ένας Δήμος που προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να προτάσσει το κοινωνικό του πρόσωπο, δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μία έστω και υποτυπώδη στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και δεν έχουν την δυνατότητα με τις δικές τους δυνάμεις να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση.

    Το θέμα δεν αφορά μόνο στην εξασφάλιση της στέγης αλλά και σε μία συνολική κοινωνικοψυχολογική και ιατρική υποστήριξη για αυτήν την ομάδα των συμπολιτών μας.

    Ζητάμε, άμεσα:

    Ο Δήμος Χανίων να έχει ανοιχτό το υπνωτήριο αστέγων ή να ορίσει ένα άλλο χώρο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ΟΛΟ το 24ωρο, τουλάχιστον τις κρύες μέρες του χειμώνα χωρίς αποκλεισμούς και με την απαιτούμενη στήριξη.

    Ο Δήμος Χανίων να βγάλει συνεργεία στο δρόμο και να μοιράσει υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους.

    Αν δεν συμβεί αυτό να δώσει στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ως πρώτη δόση 20 υπνόσακους και 40 κουβέρτες που τα μέλη του θα διανείμουν στους άστεγους.

    Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                                       “Ο Κύριος Έπαρχος”

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ