Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση.
Γεια σας και πάλι!
Όλοι μας πια έχουμε μπει για τα καλά στο πνεύμα των γιορτών, αφού τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Μετά τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις βιβλίων μας, σειρά έχουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες βασισμένες σε κλασικά βιβλία με βαθιά κι ουσιαστικά μηνύματα. Καθίστε αναπαυτικά στους καναπέδες σας, αγκαλιά με τους αγαπημένους σας κι απολαύστε εξαίσιες κινηματογραφικές στιγμές!
Γράφει και επιμελείται η ΄Έφη Μαλτέζου
“Το Πνεύμα των Χριστουγέννων”
“A Christmas carol”
Η νουβέλα μετρά ήδη 177 χρόνια κυκλοφορίας, αφού πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1843 με την υπογραφή του Άγγλου Καρόλου Ντίκενς.
Ένας πάμπλουτος και συνάμα μίζερος ηλικιωμένος επιχειρηματίας, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, όχι μόνο αγνοεί τα Χριστούγεννα, μα τα χλευάζει και τα περιγελά σε κάθε ευκαιρία. Τσιγγούνης στην τσέπη, όσο και στα συναισθήματα δεν διστάζει ακόμα και τις γιορτινές μέρες να δείχνει το άκαρδο πρόσωπο του σε όσους έχουν ανάγκη. Όλα αυτά βέβαια μέχρι που μια Παραμονή Χριστουγέννων, τον επισκέπτεται ο νεκρός συνέταιρος του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, και τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα και συμπεριφορά, γιατί θα τον βρει μεγάλη δυστυχία. Γρήγορα θα εμφανιστούν τρία πνεύματα που θα τον ταξιδέψουν στις τρεις διαστάσεις του χρόνου – δείχνοντας του τι έκανε στο παρελθόν, πως λειτουργεί στο παρόν και τι τον περιμένει στο μέλλον. Ο Σκρουτζ θα δει καθαρά μετά από πολλά χρόνια τι έχει σημασία στη ζωή κι έκτοτε το όνομα του θα γίνει συνώνυμο των Χριστουγέννων.
Σκιαγραφώντας την εποχή του -όπου η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης ανθεί-, Ο Ντίκενς που νωρίτερα έγραψε τον << Όλιβερ Τουίστ >>, δείχνει τη βαθιά κοινωνική του συναίσθηση και τον ανθρωποκεντρικό του προσανατολισμό, σκορπίζοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσω αυτής της ιδεολογικής και συναισθηματικής μεταστροφής. Ένα μήνυμα που μετουσιώνει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων (ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων) : αγάπη κι αλληλεγγύη!
Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ θα γίνει ένας από τους πιο …συμπαθείς – αντιπαθείς ήρωες και θα εμπνεύσει πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές απόπειρες. Μάλιστα, ο αγαπημένος μας Σκρουτζ Μακ Ντακ του Γουλ Ντισνει έχει σημείο αναφοράς τον πρωταγωνιστή της νουβέλας μας.
Η αγαπημένη μου εκδοχή της ταινίας είναι εκείνη του 1984 με τον Τζορτζ Σκοτ.
Το τρέιλερ της ταινίας κινουμένων σχεδίων(2009) με τον Τζιμ ΚάρεΪ
Αφήγηση του έργου από τον Γρηγόρη Βαλτινό
Αγαπημένο βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
“Πολικό εξπρές”
“Polar Express”
“Δεν έχει σημασία που πηγαίνουν τα τρένα,
σημασία έχει να αποφασίσεις να ανέβεις πάνω! “
Βασισμένο στο παιδικό βιβλίο που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον Κρις Βαν Άλσμπουργκ το 1985, ο οποίος εμπνεύστηκε αφενός παρατηρώντας ένα πραγματικό ατμοκίνητο τρένο, αφετέρου από μια φανταστική εικόνα ενός περιπλανώμενου αγοριού που περιπλανιόταν στο δάσος μια νύχτα κι αναρωτιόταν που κατευθυνόταν το τρένο.
Παραμονή Χριστουγέννων. Ένα μικρό αγόρι που δεν πιστεύει πια στην μαγεία των Χριστουγέννων, καλείται να επιβιβαστεί σε ένα τρένο για να τον οδηγήσει με μερικά άλλα παιδιά στον Βόρειο Πόλο. Η διαδρομή περιπέτειας και μαγείας, στην οποία θα αναπτυχθούν φιλίες και συναισθήματα, θα ολοκληρωθεί όταν πια το Πολικό Εξπρές φτάσει στον προορισμό του. Εκεί συγκεντρωμένα χιλιάδες ξωτικά περιμένουν να δοθεί το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων από τον Άγιο Βασίλη που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του ταξιδιού του για να μοιράσει τα δώρα σε όλο τον κόσμο.
Το βιβλίο έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων το 2004 από τον φαν του βιβλίου, σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις χρησιμοποιώντας την τεχνική λήψης ζωντανής δράσης με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Κατάφερε να κλείσει μέσα της τη νοσταλγική διάθεση κι ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 50, κατά την οποία διαδραματίζεται.
Μια τρυφερή ιστορία για τη σημασία και τη δύναμη της πίστης – όχι της θρησκευτικής – , αλλά την πίστη στην αλλαγή και στον εαυτό μας, σε ένα καλύτερο αύριο που αν το ποθήσουμε αρκετά και το προσπαθήσουμε με την καρδιά μας, τελικά θα έρθει!
Το τρειλερ της ταινίας
“Με τα χρόνια, πολλοί σταμάτησαν να ακούν τον ήχο από το κουδουνάκι. Παρόλο που έχω μεγαλώσει, το κουδουνάκι ακόμα χτυπάει για μένα, όπως κάνει άλλωστε για όλους όσους πιστεύουν αληθινά”
” Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων”
“How the Grinch stole the Christmas”
Ο δεύτερος αγαπημένος κακός των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα ο Γκριντς – ο οποίος πιθανότητα πήρε το όνομα του από τη γαλλική λέξη που παραπέμπει στο επίθετο << γκρινιάρης >> και δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη αυτό.
Το “How the Grinch stole Christmas” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά to 1957 από τον Θιόντορ Σους Γκάισελ που υπογράφει ως Dr Sauss. Το πρωτότυπο κείμενο σε ασπρόμαυρη εικονογράφηση και κόκκινες λεπτομέρειες – είναι γραμμένο σε ομοιοκαταληξία με ιδιαίτερο χιούμορ και γλωσσοπλαστική διάθεση που δύσκολα όμως μεταφράζεται αυτούσιο σε άλλη γλώσσα.
Οι κάτοικοι στο Χούβιλ προετοιμάζονται πυρετωδώς για τα Χριστούγεννα που προσδοκούν να γιορτάσουν μεγαλειωδώς τη φετινή χρονιά! Όλοι, εκτός από τον Γκριντς που μισεί τα Χριστούγεννα και γενικά τις συναναστροφές – ζει μόνος με τον σκύλο του Μαξ σε μια απομακρυσμένη σπηλιά και βγαίνει μόνο για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Αποφασίζει λοιπόν, να κλέψει οτιδήποτε χριστουγεννιάτικο για να μη μπορούν να γιορτάσουν ώστε να βρει την ησυχία του. Την ολοκλήρωση του σχεδίου του, ωστόσο θα ανατρέψει η συνάντηση του με τη Σίντι – Λου που θα του δώσει μαθήματα ζωής.
Η ταινία αναδεικνύει τη σημασία της οικογένειας και της προσφοράς – όχι σε ύλη μα σε ψυχή. Αν ο κυνικός Γκριντς με το δραματικό παρελθόν και << με δυο νούμερα μικρότερη καρδιά >>, όπως έλεγαν, κατάφερε να την τριπλασιάσει, τότε μπορούμε όλοι να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά τα πράγματα δίπλα σε κάποιον που αγαπάμε.
Αγαπημένη μου εκδοχή του έργου αυτή του 2018 με τη φωνή του Γιώργου Καπουτζίδη.
Αγαπημένο βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Πολλοί θεωρούν τα Χριστούγεννα όπως και τον Άγιο Βασίλη, αμερικανικό κατασκεύασμα και προϊόν της καταναλωτικής κουλτούρας. Να σας πω την αλήθεια, δε με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Νομίζω πως σε όλα τα πράγματα έχεις την επιλογή της οπτικής με την οποία θα τα δεις. Διαλέγω λοιπόν να αγαπώ εκείνα τα Χριστούγεννα που σημαίνουν όσα πρεσβεύουν οι παραπάνω ταινίες. Αυτό δε μας κάνει απαραίτητα καλούς ανθρώπους, αφήνει όμως μια ελπίδα ότι μπορεί να γίνουμε έστω λίγο καλύτεροι…
Φέτος, γίνε ο Άγιος Βασίλης για αυτόν που το χρειάζεται. Σίγουρα γνωρίζεις κάποιον.