More

  Το “Οινοποιείο Λουπάκη” ανάμεσα στα 6 καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης για να απολαύσετε αυτόχθονα Ελληνικά κρασιά (pics)

  Οινοποιεία στην Κρήτη – Από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα

  Η οινοποίηση στην Κρήτη είναι μια αρχαία παράδοση που χρονολογείται από τον Μινωικό πολιτισμό . Τα κρασιά της Κρήτης παράγονται στο νησί χωρίς διακοπή για περισσότερα από 4.000 χρόνια.

  Τα οινοποιεία στην Κρήτη είναι ως επί το πλείστον οικογενειακά και διάστικτα σε όλο το νησί, από πεδινές πεδιάδες έως λοφώδεις πλαγιές.

  Η Κρήτη έχει τέσσερις κύριους νομούς ή περιοχές, με καθένα να παράγει κρασιά Κρήτης διαφορετικών προφίλ και ποικιλιών.

  Κατά την παραμονή μας στην Κρήτη, βρισκόμασταν στο νομό Χανίων, στη δυτική πλευρά του νησιού. Ως αποτέλεσμα, οι επισκέψεις μας στο Κρητικό οινοποιείο επικεντρώθηκαν στα Χανιά και τις γύρω περιοχές.

  Υπάρχουν περισσότερες από 11 ξεχωριστές τοπικές ποικιλίες σταφυλιών και όλοι παίζουν ρόλο στην αναβάθμιση του προφίλ των Κρητικών κρασιών.

  Τα περισσότερα από τα κρασιά που παράγονται στο νησί, ειδικά στη δυτική πλευρά, είναι φρέσκα και αρωματικά λευκά κρασιά. Το Vidiano, για παράδειγμα, ένα ανερχόμενο Κρητικό κρασί αναφέρεται συχνά ως Έλληνας Viogner.

  Δύο από τα πιο δημοφιλή κόκκινα κρασιά από τοπικές ποικιλίες είναι το Κοστιφάλι και το Μαντιλάρι. Συχνά αναμειγνύονται, αν και τα δοκιμάσαμε ως μεμονωμένες ποικιλίες.

  Στην περιοδεία μας στην οινοποιία της Κρήτης, εντυπωσιάσαμε από τους δυναμικούς και παθιασμένους οινοπαραγωγούς που συναντήσαμε.

  Όλοι εξέδωσαν αισιοδοξία και μια σταθερή πεποίθηση ότι η Κρήτη μπορεί να δημιουργήσει διακεκριμένα κρασιά από τοπικά σταφύλια που αξίζουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

  Αν θέλετε να επισκεφθείτε οινοποιεία στην Κρήτη, μην χάσετε αυτά τα καταπληκτικά οινοποιεία.

  Μάθετε για τα κρητικά κρασιά από τοπικά σταφύλια και προσθέστε νέα αγαπημένα στη συλλογή κρασιών σας.

  Η Afshin μας προσέφερε γενναιόδωρα τρία άλλα λευκά κρασιά από τοπικά σταφύλια. Αυτά τα Κρητικά κρασιά ήταν το Ασύρτικο, το Μοσχάτο της Σπίνας και η Ρουσάνη.

  Ενώ συνήθως προτιμούμε τα κόκκινα κρασιά, όλα τα λευκά κρασιά από το οινοποιείο Μανουσάκη ήταν υπέροχα. Το κρασί Roussanne, ιδιαίτερα ξεχώρισε για την ελαφριά δρύινη γεύση και τα φρουτώδη αρώματά του.

  Ανάμεσα στα κόκκινα κρασιά, απολαύσαμε ένα ροζέ, Grenache και ένα κόκκινο Nostos . Μας άρεσε πολύ το ελαφρύ και όχι υπερβολικά γλυκό ροζέ ή το κρασί Nostos Pink.

  Το μείγμα Red Nostos , το οποίο επίσης απολαύσαμε, ήταν ο τέλειος σύντροφος για ένα τοπικό σπεσιαλιτέ tsigariasto , βραστό αρνί με ελαιόλαδο.

  Το οινοποιείο Μανουσάκη προσφέρει γευσιγνωσία με ραντεβού όλο το χρόνο στο οινοποιείο τους εκτός Κυριακής Μπορείτε να επιλέξετε από δύο διαφορετικές επιλογές γευσιγνωσίας ξεκινώντας από € 10

  Διατίθενται ελαφριά σνακ και γεύματα, καθώς και η πλήρης λίστα κρασιών τους.

  2 – Οινοποιείο Ντουράκη

  Ο Αντώνης μιλά με πάθος για τα κρασιά της Κρήτης και το οινοποιείο Ντουράκη

  Ο Αντώνης Ντουράκης, οινοποιός δεύτερης γενιάς ήταν ο οδηγός μας κατά την επίσκεψή μας στο οινοποιείο Ντουράκη. Ο πατέρας του, Ανδρέας Ντουράκης, δημιούργησε το οινοποιείο και η πρώτη τους παραγωγή ήταν το 1988.

  Αυτό το boutique οινοποιείο στο χωριό Αλίκαμπος, απέχει μόλις 40 λεπτά από τα Χανιά. Ο Αντώνης, τώρα υπεύθυνος για την οινοποίηση, μίλησε για το όραμά του για τη δημιουργία κρασιών καλύτερης ποιότητας από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.

  Η Κρήτη, μας είπε, «είναι μια επερχόμενη περιοχή κρασιού στην Ελλάδα» και «η ποιότητα των κρασιών γίνεται όλο και καλύτερη».

  Μετά τη μελέτη της οινοποίησης στη Γερμανία, όπως και ο πατέρας του, τώρα επικεντρώνεται στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και τη βιωσιμότητα.

  Το οινοποιείο παράγει από 200.000 έως 250.000 μπουκάλια κρασί το χρόνο χρησιμοποιώντας σταφύλια από τους δικούς τους αμπελώνες, καθώς και από τοπικούς παραγωγούς.

  Όλα τα κρασιά Ντουράκης που παρασκευάζονται από τους αμπελώνες τους είναι βιολογικά. Στόχος τους είναι να μπορούν να προμηθεύονται 100% βιολογικά σταφύλια από τους παραγωγούς τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

  Ο ενθουσιασμός και το πάθος του Αντώνη ήταν μεταδοτικός. Πέρα από την κοινή χρήση της ιστορίας του, μοιράστηκε με ενθουσιασμό τα κρασιά του ιδιαίτερα, αυτά που φτιάχτηκαν με ντόπια σταφύλια.

  Η ετικέτα κρασιού Δουράκης «Kudos» προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα κῦδος [keedo] και ήταν η λέξη για μαγική δόξα.

  Προφανώς, όταν η λέξη μπήκε στην αγγλική γλώσσα τον 19ο αιώνα, η έννοια έγινε «μεγάλη αναγνώριση» ή επαίνους για εξαιρετικό επίτευγμα.

  Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας μας, ήταν υπέροχο να δοκιμάσουμε την έννοια του «Kudos» που ξετυλίγεται στα κρασιά.

  Οινογνωσία στο Οινοποιείο Ντουράκη Κρήτης

  Ένα όμορφο σκηνικό για μια περιήγηση στο οινοποιείο της Κρήτης στο Ντουράκη

  Δοκιμάσαμε έξι διαφορετικά κρητικά κρασιά με τον Αντώνη. Ξεκινώντας με λευκά κρασιά, μετακινηθήκαμε σε ροζέ, κόκκινα και τελειώσαμε με ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί φτιαγμένο από τα τοπικά Ρωμαϊκά σταφύλια.

  Η ρύθμιση δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ειδυλλιακή. Καθισμένοι κάτω από ένα δέντρο στο εξωτερικό αίθριο του οινοποιείου, απολαύσαμε τη θέα και τις ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου.

  Μία από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις μας ήταν οι πολλαπλές εκφράσεις της ποικιλίας σταφυλιού Romeiko. Ο Αντώνης περιέγραψε εύστοχα τον Ρωμαίικο «σαν έναν άντρα με 1000 πρόσωπα».

  Αυτό το σταφύλι, ενδημικό στα Χανιά, έρχεται σε πολλά χρώματα, πράσινο, κόκκινο και ροζ, αποδίδοντας κρασιά διαφορετικών προφίλ και γεύσεις.

  Η Rosemary και η Claire δοκιμάζουν γλυκό κρασί Romeiko στο οινοποιείο Ντουράκη

  Ένα από τα άλλα αγαπημένα μας κρασιά Ντουράκης ήταν ένα λευκό κρασί Malvasia Aromatica με αρωματικές και νότες εσπεριδοειδών.

  Άλλα κρασιά που απολαύσαμε ήταν το Vidiano και ένα ποτήρι ενδιαφέρον γλυκό κρασί. Ενώ συνήθως δεν πίνουμε επιδόρπια κρασιά, απολαύσαμε την πυκνότητα και τα αρώματα του γλυκού κρασιού Euphoria Romeiko.

  Το οινοποιείο Ντουράκη προσφέρει μια ποικιλία γευσιγνωσιών και περιηγήσεων. Από απλές γευσιγνωσίες κρασιού που ξεκινούν από 8 ευρώ έως πιο περίτεχνες εμπειρίες με ζεύγη κρασιών και τυριών και γεύματος.

  Οινοποιείο Καραβιτάκη

  Η είσοδος στο οινοποιείο Καραβιτάκη

  Η απαίτηση ενός εαυτού και οδηγημένη στην τελειότητα είναι πώς θα περιγράφαμε τον Νίκο Καραβιτάκη. Οινοποιός τρίτης γενιάς, είναι πρόθυμος να βάλει το δικό του σημάδι σε ένα ήδη επιτυχημένο κρητικό οινοποιείο.

  Το οινοποιείο, μας είπε ο Νίκος, ενώ μας έδειχνε γύρω, ξεκίνησε από τον παππού του. Αυτό ήταν πριν από περίπου 90 χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Κρήτης.

  Ο πατέρας του σπούδασε οινοποιία στην Ιταλία και με την επιστροφή του εισήγαγε ιταλικές ποικιλίες. Στη συνέχεια, το οινοποιείο παρήγαγε premium κρασιά από κυρίως διεθνείς ποικιλίες και μερικά τοπικά κρασιά της Κρήτης ως μείγματα.

  Τώρα, με τον Νίκο υπεύθυνο, το οινοποιείο Καραβιτάκη περνά μια άλλη εξέλιξη.

  Όλα έχουν αλλάξει τώρα, μας είπε ο Νίκος. «Πήγαμε από την παραγωγή 80% διεθνών ποικιλιών κρασιού και 20% τοπικών» σε τώρα περισσότερο από «80% τοπικών γηγενών κρητικών κρασιών και μόλις 20% διεθνών.»

  Στη μοντέρνα αίθουσα γευσιγνωσίας όπου καθίσαμε, ο Νίκος μίλησε με αποφασιστικότητα. Και μας είπε: «Έχουμε πάρει τις ταπεινές κρητικές ποικιλίες κρασιού και τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και με τα premium κρασιά μας».

  Ο Νίκος, μιλώντας για τη γκάμα των κρασιών Καραβιτάκη

  Ήταν ενδιαφέρουσα μάθηση για το οινοποιείο του Νίκου, όπως αντανακλάται στα κρασιά.

  Αφού αποφοίτησε ως οινολόγος, ο Νίκος ταξίδεψε σε διαφορετικά οινοποιεία σε όλο τον κόσμο για να μάθει για την προσέγγιση της οινοποίησης.

  Επισκεπτόμενος οινοποιεία στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική και σε όλη την Ευρώπη, έφερε νέες ιδέες για να βελτιώσει τα κρασιά τους.

  Υιοθετώντας μια σύγχρονη και φιλική προς τον καταναλωτή προσέγγιση, το οινοποιείο έχει μεγαλώσει και τώρα παράγουν περίπου 225.000 μπουκάλια.

  Ακόμη και με την ανάπτυξη, συνεχίζουν το επίκεντρο της βιωσιμότητας. Τα κρασιά τους είναι βιολογικά, παρόλο που δεν διαθέτουν πιστοποίηση.

  Ο Νίκος επικεντρώνεται στην παραγωγή καλύτερων κρασιών, πιο βιώσιμα και βιώνει την Κρήτη σαν να ήσασταν εκεί.

  4 – Οινοποιείο Λουπάκη

  Οινοποιείο Λουπάκη στην κορυφή του λόφου Γκρα Λυγιά στην περιοχή της Κισσάμου, στα Χανιά

  Το να φτάσετε στο οινοποιείο Λουπάκη ήταν μια περιπέτεια. Καθώς περάσαμε μέσα από τους στρογγυλούς και λοφώδεις δρόμους, ξαφνικά το οινοποιείο εμφανίστηκε ορατό σε ένα λόφο ανάμεσα στους αμπελώνες.

  Κατά την άφιξή μας, ο Μιλτιάδης, οινοποιός και συνιδιοκτήτης του οινοποιείου Λουπάκης, μας καλωσόρισαν θερμά. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας περιοδεύοντας στον αμπελώνα και παίρνοντας το κρητικό τοπίο από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα.

  Ο Μιλιτιάδης είναι ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς και οινοποιός στο Λουπάκη. Ο οικογενειακός αμπελώνας επέζησε της επιδημίας φυλλοξήρας που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα στην Κρήτη τη δεκαετία του 1970.

  Έκτοτε, ο Λουπάκης εισήγαγε νέες ποικιλίες όπως το Grenache και επικεντρώθηκε επίσης στα εγγενή σταφύλια με ποικιλίες Κοτσιφάλι και Βιλάνα.

  Ένα μικρό οινοποιείο μπουτίκ, το οινοποιείο Λουπάκη είναι περίπου 20 στρέμματα σε μέγεθος. Εκτός από τα σταφύλια στους αμπελώνες τους, αγοράζουν επίσης σταφύλια από άλλα οινοποιεία στην Κρήτη, όπως απαιτείται.

  Η συγκομιδή και η περικοπή σταφυλιών πραγματοποιούνται με το χέρι για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας μεμονωμένης ποικιλίας.

  Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, οι επισκέπτες καλούνται να βοηθήσουν στα σταφύλια σε αυτό το κρητικό οινοποιείο.

  Η μητέρα του Μιλιτιάδη μαγειρεύει ένα γεύμα και η συγκομιδή γιορτάζεται με φαγητό και κρασί για όλους.

  Οινογνωσία στο οινοποιείο Λουπάκη

  Γοητευτικό σκηνικό για γευσιγνωσία κρασιού στο οινοποιείο Λουπάκη

  Καθώς περπατήσαμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας, γοητευτήκαμε από το απίστευτο γραφικό σκηνικό και την καλλιτεχνική πινελιά του Μιλτιάδη.

  Ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι διακοσμημένο με κρασιά, κεριά, λουλούδια, φρούτα και απλωμένο μπροστά μας.

  Με απαλή μουσική που παίζει στο παρασκήνιο, ο Μιλτιάδης προσέφερε πολλά κρασιά, όπως το Κοτσιφάλι, το Cabernet Sauvignon και το Vilana.

  Ελαφρύ και αρωματικό λευκό κρασί Vilana

  Απολαύσαμε πραγματικά το Vilana, ένα best-seller στο οινοποιείο Λουπάκη. Ένα ελαφρύ και δροσιστικό κρασί με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, συνδυάζεται τέλεια με κρητικό μεζέ ή ορεκτικά.

  Το Rosemary είναι οπαδός του Cabernet Sauvignon και απολάμβανε το Loupakis Cabernet. Ενώ προτιμούσα το Κοτσιφάλι, μια μοναδική ποικιλία Κρητικού κρασιού, με έντονα και πικάντικα αρώματα.

  Το οινοποιείο Λουπάκη προσφέρει γευσιγνωσία κρασιού και περιηγήσεις όλο το χρόνο από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. Με μια πολύ ευγενική και αυθεντική προσέγγιση, πρόκειται για μια γευσιγνωσία κρασιού και περιήγηση που δεν θα ξεχάσετε.

  Για να επισκεφτείτε και να κλείσετε μια περιοδεία, επικοινωνήστε μαζί τους εκ των προτέρων απευθείας στη σελίδα τους στο Facebook, ώστε να μπορούν να σας φιλοξενήσουν καλύτερα.

  5 – Οινοποιείο Anoskeli

  Το κελάρι στο οινοποιείο Anoskeli (πιστωτική φωτογραφία: σελίδα facebook Anoskeli)

  Το οινοποιείο Anoskeli βρίσκεται στο Anoskeli, ένα μικρό χωριό από το οποίο προέρχεται η οικογένεια, πολύ κοντά στο οινοποιείο του Λουπάκη.

  Η Anoskeli είναι κυρίως ένας παραγωγός ελαιολάδου που κερδίζει βραβευμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο .

  Αυτό που ξεκίνησε ως οικογενειακή παράδοση για την παραγωγή ελαιολάδου εξελίχθηκε σε ένα διεθνώς βραβευμένο ελαιόλαδο με την επωνυμία Anoskeli.

  Με βάση την επιτυχία τους, η οικογένεια αποφάσισε να καλλιεργήσει Κρητικά κρασιά με τους αμπελώνες στην οικογενειακή ιδιοκτησία.

  Τα κρασιά Anoskeli είναι δύσκολο να χάσετε. Θα εντοπίσετε εύκολα τα μπουκάλια κρασιού τους με το ANO γραμμένο κάθετα στο μπροστινό μέρος του μπουκαλιού τους.

  Τα λευκά κρασιά που παράγονται προέρχονται από ελληνικές και κρητικές ποικιλίες με σταφύλια Βιλάνα, Βιδιανό και Ασύρτικο.

  Ενώ τα κόκκινα κρασιά περιλαμβάνουν διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah, το Grenache και το Cabernet Sauvignon.

  Το Anoskeli προσφέρει επίσης ένα premium τσικουδιά ή ρακί, το τοπικό αποσταγμένο αλκοόλ. Η βραβευμένη τους Άνω Κάτω ρακή ακολουθεί διπλή απόσταξη για ομαλά και στρογγυλά αποτελέσματα.

  Με μια μικρή παραγωγή, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση επικεντρώνεται στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας παρά στην ποσότητα.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ