Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Από τα πιο νόστιμα Κρητικά φαγητά!

Υλικά

2 κιλά πρόβατο ή γίδα
4 φλυτζ. τζαγιού ρύζι καρολίνα
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, όσο να το σκεπάζει.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει το ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Προσθέτουμε περίπου 1 ½ κουτ. σούπας αλάτι και το αφήνουμε να βράσει καλά.

Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε προσεκτικά το κρέας, μη διαλύσει και το τοποθετούμε σκεπασμένο σε μια πιατέλα.

Σουρώνουμε το ζουμί και βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα 12 φλυτζάνια ζουμί με το ρύζι. Αφού βράσει 10 λεπτά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 10 λεπτά, το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε για λίγο και σερβίρουμε προσθέτοντας ελάχιστο πιπέρι σε κάθε πιάτο.

Το γαμοπίλαφο, σε πολλές συνταγές θα το βρείτε με την προσθήκη κι άλλων υλικών, όπως διαφόρων ειδών κρέατα μαζί, ντομάτα, κρεμμυδι, δάφνη, στάκα κ.α. Το μυστικό είναι να είναι κατάλληλο το κρέας, ώστε να μας δώσει το παχύ ζουμί που χρειαζόμαστε για να γίνει γευστικό το πιλάφι μας.

Και επίσης, να βάλουμε το λεμόνι ακριβώς στη μέση του βρασίματος, ώστε να μη μας λασπώσει το ρύζι.
Η στάκα, παρόλο που λένε ότι αυτή είναι που το κάνει ξεχωριστό δε θεωρείται απαραίτητη, ( όταν το κρέας μας είναι κατάλληλο), αλλά αν θέλουμε μπορούμενα προσθέσουμε δύο κουταλιές της σούπας στο ζουμί που βράζει το πιλάφι μας.

Το κρητικό πιλάφι, μπορεί να γίνει και με μοσχάρι, ή μίξη διαφόρων κρεάτων, αλλά τη μεστή, παραδοσιακή και μοναδική γεύση, τη δίνουν το πρόβατο ή η γίδα.

Πηγή: kriti-mou.gr