More

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έγγραφο “Βόμβα” από τους γιατρούς της πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Χανίων: Επισφαλείς οι εφημερίες – Ένας γιατρός για 70 ασθενείς

  Επισφαλή – τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο – χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, την κάθε τους εφημερία εδώ και πολύ καιρό, στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Στο αποκλειστικό έγγραφο που παρουσιάζει το Kriti360, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως σε κάθε εφημερία, επί της ουσίας, ένας πνευμονολόγος γιατρός, φέρει την ευθύνη για 70 ασθενείς της κλινικής. Την επιστολή την υπογράφουν, οι πνευμονολόγοι γιατροί της πνευμονολογικής κλινικής. 

  Είναι έγγραφο – επιστολή « φωτιά» που γράφτηκε την 1/2/22, δηλαδή πριν λίγες ημέρες, από τις πλέον αρμόδιες για να μιλήσουν για την κατάσταση στις κλινικές covid του νοσοκομείου των Χανίων.

  Παραδόθηκε από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε όσους οφείλουν να γνωρίζουν τα όσα επισημαίνονται σε αυτό!

  Τα όσα αναφέρουν αποτυπώνουν την εικόνα και τις συνθήκες, υπό τις οποίες οι γιατροί των δύο πνευμονολογικών κλινικών, προσπαθούν να παράσχουν υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς  εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού!

  Πως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί την κατάσταση;

  Επισφαλή!!!

  Θεωρούν και αναφέρουν πως «η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις εφημερίες και στις δύο κλινικές covid κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής» για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους ,μάλιστα σημειώνουν.

  Επισημαίνουν επίσης πως και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία πως ότι αναφέρεται στην επιστολή έχει επανειλημμένα επισημανθεί με έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία!

  Τι προκύπτει; Ότι παρά τα όσα ανέφερε πριν λίγες ώρες η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα Μπορμπουδάκη περί ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλινικών, και προσπαθειών από την ΥΠΕ, το Υπουργείο κλπ, είναι κούφια λόγια!

  Αλλά θεωρούμε πως περισσότερα σχόλια δεν χρειάζονται.

  Πλέον αυτό που χρειάζεται είναι, οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και ασφαλώς να πάρουν σαφή θέση και οι τοπικοί άρχοντες! Το επιβάλει σε τελική ανάλυση άλλωστε το διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των ασθενών του νοσοκομείου.

  Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο!

  Η επιστολή των διευθυντριών των κλινικών:                                      

  ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ Κ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ COVID

  Θα  θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις εφημερίες και στις δύο (2) κλινικές covid  που κρίνεται  ιδιαίτερα επισφαλής διότι:

  Κατά την διάρκεια των εφημεριών εφημερεύουν  ένας πνευμονολόγος (πάντα)  ο οποίος έχει  εξ ολοκλήρου την ιατρική ευθύνη( σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας) για πάνω από εβδομήντα (70) ασθενείς ,συνεπικουρούμενος είτε από αγροτικό ιατρό ή από επιμελητή παθολογικής υποειδικότητας( γαστρεντερολόγος, νεφρολόγος, αιματολόγος) και για τις δύο  κλινικές, χωρίς να υπάρχει βοήθεια από ειδικευόμενους. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υφίσταται  γιατρός που να συνεπικουρεί το έργο της εφημερίας  με αποτέλεσμα ο πνευμονολόγος να εφημερεύει μόνος του. Πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται είναι  ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα  χωρίς πρόβλημα από τον πνεύμονα με αποτέλεσμα  να έχουν  μόνιμη ανάγκη φροντίδας  ιατρών άλλων ειδικοτήτων. Δεν είναι ιατρικά σωστό να έχουν την ιατρική τους φροντίδα πνευμονολόγοι ,τουναντίον θα ήταν ασφαλέστερο οι συνάδελφοι  των άλλων ειδικοτήτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κλινικές covid  εργαζόμενοι σε αυτές εκ περιτροπής όπως επανειλημμένως έχει προταθεί.

  Ο Εφημερεύων πνευμονολόγος εκτός των εβδομήντα (70)  ασθενών με  λοίμωξη covid έχει να διαχειριστεί τους πνευμονολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές κ στο υπόλοιπο νοσοκομείο αλλά κ αυτούς που προσέρχονται στο ΤΕΠ , εφόσον κληθεί από τους συναδέλφους του.

  Πολλοί  νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση,  υποστηριζόμενοι με  μηχανήματα higη-flow nasal cannula  ή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού, πράγμα που καθιστά αναγκαία την στενή τους παρακολούθηση και αυξημένη φροντίδα καθώς κ  επαγρύπνηση σε περίπτωση επιδείνωσή τους για κλήση αναισθησιολόγου για τυχόν διασωλήνωση και μεταφορά τους στην ΜΕΘ. Η στενή αυτή παρακολούθηση δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρως εφικτή με το υπάρχον εφημερεύον ιατρικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται . Σημειωτέον οι ασθενείς αυτοί θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

  Ως εφημερεύοντες γιατροί των κλινικών Covid είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με τους νοσηλευόμενους ασθενείς καθ ‘όλη την διάρκεια του 24ωρου εφημερίας με αποτέλεσμα:

  α . Να μην μπορούμε  να απαντήσουμε πάντα  σε τηλεφωνικές κλήσεις από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) για σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες έτσι ώστε  αρκετές εισαγωγές ασθενών  να πραγματοποιούνται  κατευθείαν από τα ΤΕΠ στις κλινικές Covid εν αγνοία μας. Παντελής η έλλειψη γραμματειακής  υποστήριξης.

  β . Δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής  ενημέρωσης στους  συγγενείς των σοβαρά πασχόντων ασθενών για την κρισιμότητα της κατάστασης τους.

  Χαρακτηριστικό το παράδειγμα συγγενής θανούσης ασθενούς στην κλινική Covid 2  είχε αναμονή  άνω των δύο ( 2) ωρών για να παραλάβει το πιστοποιητικό θανάτου με αποτέλεσμα τον δικαιολογημένο εκνευρισμό του.

  1. Ασθενής με τυχόν πρόβλημα σε θάλαμο της κλινικής Covid δεν μπορεί να εξετασθεί άμεσα αφού οι δύο εφημερεύοντες γιατροί είναι συνεχώς απασχολημένοι με σοβαρά περιστατικά στις  δύο διαφορετικές κλινικές . Ας ληφθεί υπ’όψιν ότι τυχόν τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με τους οικείους του δημιουργεί άσχημη κ εσφαλμένη εικόνα για το νοσοκομείο μας κ δεν είναι λίγες  οι φορές που απειλούν με εγκλήσεις.
  2. Δεν υπάρχει χρόνος για έκδοση εξιτηρίων ασθενών με αποτέλεσμα τον δικαιολογημένο εκνευρισμό  τους πολλοί δε από αυτούς εξέρχονται ιδία βουλήσει αφού υπογράψουν.
  3. Με την υπάρχουσα ανεπαρκή στελέχωση των κλινικών Covid κυρίως στις εφημερίες δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος της κατάστασης υγείας των  ασθενών( στους ασθενείς covid μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα) με αποτέλεσμα εκτός του προφανούς για την ασφάλειά τους, την σωματική κ ψυχική κόπωση των γιατρών με μεγάλη την πιθανότητα  τέλεσης  ιατρικού λάθους.
  4. Από τα προαναφερθέντα εξάγεται δικαιολογημένα το συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους καταστάσεις, δυσφημούν το νοσοκομείο μας και κατ’ επέκταση και εμάς τους ιδίους που καθημερινά επί διετίας υπερβάλλουμε εαυτούς ψυχή τε κ σώματι.

  Η εφημερία με δύο (2)  μόνο ιατρούς για εβδομήντα (70)  ασθενείς είναι ιδιαίτερα επισφαλής και ακόμη περισσότερο όταν την ευθύνη για αυτούς τους ασθενείς έχει μόνο ο εφημερεύων πνευμονολόγος όπως έτσι έχει ορισθεί από την υπηρεσία με σχετικό έγγραφό της.

  Κάτι ανάλογο συμβαίνει κ κατά την διάρκεια του πρωινού ωραρίου που επί διετίας έχει ανατεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στους 5 πνευμονολόγους ( τώρα 4 λόγω αναρρωτικής αδείας ) με βοήθεια από γιατρό άλλης ειδικότητας μόνο στις εξάρσεις της πανδημίας. Σημειωτέον οι πνευμονολόγοι θα πρέπει παράλληλα να λειτουργούν τα καθημερινά τους εξωτερικά ιατρεία( τακτικά πνευμονολογικά ιατρεία , ιατρείο ύπνου, βρογχοσκοπήσεις, σπειρομετρήσεις). Δυστυχώς τα ιατρεία υπολειτουργούν, η λειτουργία του αντικαπνιστικού ιατρείου έχει ανασταλεί εντελώς αυτά τα δύο (2)  χρόνια της πανδημίας ενώ στις εξάρσεις της πανδημίας αναστέλλεται η λειτουργία κ των άλλων ιατρείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιατρείο ύπνου όπου υπάρχει μακρύς κατάλογος αναμονής (> 300 ασθενών) που περιμένουν να εξετασθούν αλλά η υπεύθυνη πνευμονολόγος είναι απασχολημένη μόνο με τους ασθενείς covid.

  Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα εξωτερικά ιατρεία των άλλων κλινικών του νοσοκομείου μας λειτουργούν κανονικά.

  Σας παρακαλώ  για τις δικές σας ενέργειες  ως συνεχής αρωγός της προσπάθειάς μας για να επιτευχθεί  η επαρκής  στελέχωση των κλινικών,  όπως επανειλημμένως έχουμε επισημάνει με σχετικά έγγραφά μας  στην υπηρεσία ,ήδη από τότε που οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν κάτω από  σαράντα (40) , πόσο δε μάλλον τώρα που είναι  εβδομήντα(70), πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας. Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει απάντηση έως τώρα.   Η ενίσχυση των κλινικών covid τόσο στις εφημερίες όσο κ στο πρωινό ωράριο θα επιτρέψει την ασφαλή εφημέρευση, την αποφυγή ιατρικού λάθους και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στα εξωτερικά ιατρεία αφού η πνευμονολογική κλινική κ κτιριακά έχει μετατραπεί σε κλινική covid.

  ΟΙ  ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ-COVID ΚΛΙΝΙΚΗΣ

  ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ MD, PhD

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ                          ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ COVID 1 KΛΙΝΙΚΗΣ                       ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

  ΚΡΙΕΤΣΕΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α

  Fasoulakis

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις OK Όχι ευχαριστώ