More

  Η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας για την εκκένωση του λόφου Καστέλι – Καλεί σε κινητοποίηση

  Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 2 μ.μ καλεί ο φοιτητικός σύλλογος Εστιακών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι φοιτητές καταδικάζουν την εκκένωση της αστυνομίας και ζητούν με ανακοίνωση τους να σταματήσει το ξεπούλημα της πόλης.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:
  “Καταδικάζουμε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και την εκκένωση τους. Οι ενέργειες αυτές  είναι φανερό ότι συνδέονται με την επιχειρηματική αξιοποίησή τους. Το ίδιο συνέβη εξ άλλου και το 2020 όταν εκκενώθηκε ο Λόφος Καστέλι ώστε τα κτίρια να εκμισθωθούν για  ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.
  Οι εξελίξεις δείχνουν την ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης και της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου να προωθήσουν με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρύματος. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα κρεσέντο καταστολής ενάντια στους μεγαλειώδης αγώνες των φοιτητών που παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την εισβολή των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ σε μια σειρά σχολές, τις πειθαρχικές διώξεις με τις οποίες απειλούν 4 συμφοιτητές μας στην Πάτρα.
  Την ιδιά στιγμή η πολιτική τους καταδικάζεται από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλο το νησί και την χωρά για την υπεράσπιση της δημοσίας Υγείας, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών που ,με το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική της ΕΕ, από το εργατικό κίνημα που με την απεργία στις 28 Φλεβάρη έστειλε μήνυμα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, για να μην συγκαληφθεί το έγκλημα των Τεμπών.
  Η προσπάθεια επιχειρηματικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου από τις κυβερνήσεις και τις πρυτανικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των αναγκών μας. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μια σειρά προβλήματα που  ενδεικτικά αναφέρουμε:
  Μόνο το 5% των φοιτητών του Πολυτεχνείου διαμένουν στις εστίες, ενώ το ΕΛΜΕΠΑ διαθέτει 6 δωμάτια για τους εκατοντάδες φοιτητές του ιδρύματος.  Η Αρχιτεκτονική δεν έχει ουσιαστικά δικό της χώρο και ταυτόχρονα οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μήνα από την τσέπη τους για να καλύψουν τα έξοδα για τα αναλώσιμα για τις εργασίες τους.
  Δεν υπάρχει λέσχη σίτισης στο κέντρο της πόλης, ενώ η λέσχη στο πολυτεχνείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των φοιτητών. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει ανάγκη χώρων μελέτης, δεν υπάρχουν υποδομές και χώροι για να στεγαστούν οι καλλιτεχνικές ομάδες του Πολυτεχνείου. Και ο κατάλογος είναι μακρύς, με την κυβέρνηση να μην δίνει δεκάρα για τις ανάγκες μας.
  Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της μπροστά σε όλα αυτά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και του ΕΛΜΕΠΑ, και αποφασίζει να εξαπολύσει την καταστολή ώστε για μια ακόμη φορά η περιουσία των  Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να αξιοποιηθεί για επιχειρηματική δραστηριότητα σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες μας.
  Όλοι αυτοί οι χώροι όπως τα κτήρια στο λόφο Καστέλι, η Γαλλική σχολή , το Παπαδοπέτρου, το Κολυμβητήριο και δεκάδες ακόμα κτήρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, του ΕΛΜΕΠΑ, του δήμου ή του κράτους όπως το Παλιό Ψυχιατρείο πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού των Χανίων.
  • Απαιτούμε να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής από τον λόφο Καστέλι.
  • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας της Πόλης, να σταματήσει το ξεπούλημα!
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός στο κτίριο της παλιάς πρυτανείας. Είναι ευθύνη Κυβέρνησης του τοπικού και κεντρικού κράτους η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων
  Καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 2 μ.μ”
  Fasoulakis

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ