More

  Χανιά: Απεβίωσε ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου – Διατέλεσε Πρόεδρος στο Κόμμα των Φιλελευθέρων

  Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής.

  Ο Χανιώτης πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης, καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

  Το Βιογραφικό του

  Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.

  Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πωλώντας καράβια, περιέθαλψε το Αντιτορπιλικό Βέλος που είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι’ αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό Κράτος μετά την πτώση της Χούντας.

  Κατά την διάρκεια της Χούντας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα Υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

  Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γεν. Γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς.

  Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

  Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την Πολιτική Άνοιξη καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά, συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Από αυτήν την εκλογή του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

  Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Ιωάννη και 6 κορίτσια. Η δεύτερη σύζυγός του Κέιτι Άνταμς είναι απόγονος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Εκδήλωση του ΚΚΕ το Σάββατο στα Χανιά

  Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: "Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και οι θέσεις του ΚΚΕ".Θα γίνει το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις...

  Δύσκολες ώρες για πασίγνωστη ηθοποιό – Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από ανακοπή

  Την είδαμε σε μια από τις καλύτερες σειρές της τηλεόρασης, το «Two and a Half Men»!Την αγαπήσαμε μέσα από τον ρόλο της «Μπέρτα», της...

  Στην Κρήτη, το μετάξι είναι απόθεμα, θησαυρός αρετής

  Τι αναφέρει το Πανεπιστήμιο των ΟρέωνΤο Μετάξι μας αληθινό χρυσάφιΑιώνες τώρα, έχει την ευκρασία των εποχών της Κρήτης, την ίδια διαδικασία δημιουργίας από τις...

  Αλ.Μαρκογιαννάκης: Μόλις 35% το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων στην Κρήτη

  Παρέμβαση του  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Κρήτης Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.Σε αυτή ο Χανιώτης πολιτικός αναφέρει:"Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις επιπτώσεις της...