More

  ΧΑΝΙΑ | Ψήφισμα αλληλεγγύης στους τρεις διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις 25 Μαρτίου το 2012

  Ψήφισμα αλληλεγγύης με τα πρωτοβάθμια σωματεία και το εργατικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φοιτητές και τη νεολαία, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα, αντίστασης και αλληλεγγύης, τη μαχόμενη διανόηση και κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν θέση και να παλέψουν, για να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των τριών διαδηλωτών, που συνελήφθησαν στις 25 Μαρτίου το 2012, εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  «Στις 1 Μαρτίου 2017 γίνεται η δίκη τριών συμπολιτών μας-διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2012. Στη συγκέντρωση που καλούσαν σωματεία, σύλλογοι (μεταξύ άλλων και η ΕΛΜΕ Χανίων) συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία στην πόλη μας εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που είχε βάλει τη χώρα στα Μνημόνια.

  Η αστυνομία συνέλαβε τυχαία 3 άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών. Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Ρέττος Άρης, καθώς και οι διαδηλωτές Τζίμας Γιώργος και Διαμαντής Μανώλης. Υπήρχε προφανώς από την τότε πολιτική ηγεσία εντολή για χτύπημα της συγκέντρωσης και συλλήψεις. Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη βιομηχανία διώξεων  που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας…

  Οι διώξεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών των «θεσμών» – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που έδρασαν και συνεχίζουν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας την φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από το καθεστώς των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία.

  Σε μια συγκυρία όπου οι πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες, η Ευρώπη-φρούριο υψώνει εξωτερικούς και εσωτερικούς φράχτες  και η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών , η στοχοποίηση όσων αγωνίζονται (πχ αγρότες, εργαζόμενοι, νεολαίοι)   γίνεται ξεκάθαρη. Θέλουν  να κάμψουν  εν τη γενέσει του την αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές, το λαϊκό κίνημα και την αστείρευτη δυναμική του, που στα χρόνια των μνημονίων, της κοινωνικής καταστροφής και της οξυμένης καταστολής συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα.

  Δηλώνουμε πως η στοχοποίηση και η επίθεση σε αγωνιστές δε θα περάσει και θα φροντίσει το λαϊκό κίνημα για αυτό. Ο αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν μια ολόκληρη κοινωνία δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται. Συνεχίζει μέχρι να δικαιωθεί.

  Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το εργατικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φοιτητές και τη νεολαία, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα, αντίστασης και αλληλεγγύης, τη μαχόμενη διανόηση και κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν θέση και να παλέψουν, για να σταματήσει οι διώξεις σε βάρος των τριών διαδηλωτών.

  • Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.
  • Απαιτούμε την αθώωση των τριών συμπολιτών μας καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας δίωξης.
  • Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την ημέρα της δίκης, την Τετάρτη 01/03, στις 11:00π.μ., στα Δικαστήρια. Για το σκοπό αυτό η ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00π.μ.-2:00μ.μ».

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ