Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τάναϊς: Στην Αγκαλιά της Αβύσσου», σε σκηνοθεσία της Βίκης Αρβελάκη.
Συγκινημένοι οι παρευρισκόμενοι είδαν να ξετυλίγονται στην οθόνη οι ιστορίες Εβραίων, Ορθοδόξων και Καθολικών, που έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Κρήτης στις 9 Ιουνίου 1944, μετά τον τορπιλισμό του ατμόπλοιου Τάναϊς, στο οποίο επέβαιναν ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Η Χανιώτισσα σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιµαντέρ Βίκη Αρβελάκη ,μίλησε για τα αμέτρητα εγκλήματα της περιόδου, για τον ολοκληρωτικό αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη αλλά και την προσπάθεια να γίνει μια μακρινή εποχή σε εμάς, λίγο πιο οικεία μέσα της ταινίας.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται επίσης, σπάνια ντοκουμέντα, χάρτες, φωτογραφίες αρχείου και χειρόγραφα, μεταξύ αυτών και το τετράδιο του 1942, του μαθητή Μάρκου Ισχακή, που ήταν ανάμεσα στα θύματα του Τάναϊς.
Η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και η δεύτερη θα ακολουθήσει στο Ηράκλειο την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 στις 20:00 στο cinema Αστόρια.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, ο οποίος πάντως δέχτηκε αποδοκιμασίες από κάποιους εκ των παραβρισκόμενων έπειτα από μια αποστροφή του λόγου που αφορούσε στον πόλεμο στη Γάζα.
Xαιρεστιμός του προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη:
Ως επικεφαλής της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων – μαζί με τους συνεργάτες μου – αισθανόμαστε σήμερα ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση γιατί βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσους σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων του τόπου μας, για την πρώτη προβολή της πολυσήμαντης δημιουργίας «Τάναϊς» στην πόλη μας.
Όταν η σκηνοθέτης και εμπνευστής του ντοκιμαντέρ, κα Αρβελάκη, μας πρότεινε την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής από το Επιμελητήριο Χανίων, δεν σας κρύβω ότι αρχικά ξαφνιάστηκα και στη συνέχεια προβληματίστηκα – μαζί με τους συνεργάτες μου – για την ωφέλεια των επιχειρήσεων των Χανίων από αυτήν.
Στη συνέχεια, διαβάζοντας περισσότερα για τα εξιστορούμενα γεγονότα, διαπιστώσαμε ότι η συγκλονιστική κατάληξη του ατμόπλοιου «Τάναϊς», που παρέσυρε στην άβυσσο περίπου 600 ψυχές, δεν αφορά μόνο τα αιματηρά γεγονότα του χθες, αλλά το Παρόν και το Μέλλον της Κοινωνίας των Χανίων και της ηπείρου μας.
Στο πλοίο «Τάναϊς» τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής Κρήτης επιβίβασαν και οδήγησαν στον θάνατο αθώους -κυρίως άμαχους πολίτες – διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών.
Γιατί μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα θύματα κάθε μορφής Ολοκληρωτισμού είναι η Ελευθερία, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ευημερία.
Κατά τραγική ειρωνεία, το πλοίο “Τάναϊς” έφερε την αρχαία Ελληνική ονομασία του σημερινού ποταμού «Ντον» και της ομώνυμης Ελληνικής αποικίας του 3ου προ-Χριστού αιώνα, όχι πολύ μακριά από τα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα και την Αζοφική θάλασσα.
Εκεί δυστυχώς όπου και σήμερα μια παρόμοια βαρβαρότητα με αυτή του Β Παγκοσμίου πολέμου αναβιώνει με τραγικό τρόπο για τους ανθρώπους και την ευημερία της Ευρώπης.
Στο Επιμελητήριο Χανίων, πιστεύουμε ότι ο τόπος μας, επιπλέον της μακραίωνης-φωτεινής ιστορίας του, διαθέτει και σήμερα ένα σημαντικό σύγχρονο Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό «κεφάλαιο», το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «πρεσβευτές» των Χανίων στον κόσμο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τιμητική προβολή του σημαντικού ντοκιμαντέρ «Τάναϊς» και στο επίσημο πρόγραμμα του διεθνώς καταξιωμένου «27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
Για τους λόγους αυτούς, η Επιχειρηματική μας κοινότητα, στο πλαίσιο του πολυδιάστατου προγράμματος κοινωνικής ευθύνης μας: «Αλληλεγγύη με Μέλλον», θα συνεχίσουμε να «επενδύουμε» – στην πράξη – στο σύγχρονο πολιτιστικό κεφάλαιο και στην εξωστρέφεια του τόπου μας.
Σήμερα, η Ανθρωπότητα και η παγκόσμια Οικονομία μας, στενά διασυνδεδεμένες από τις νέες τεχνολογίες, έχουμε ανάγκη – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – να αναζητήσουμε με ρεαλισμό τις Αξίες που μας ενώνουν.
Ήρθε η ώρα να διασώσουμε ΜΑΖΙ το Μέλλον των παιδιών μας από νέο ολέθριο «ναυάγιο».
Συντελεστές της ταινίας:
Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Αηδώνης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Στεφανιδάκης
Graphic design: Αλέξης Κουβαριτάκης
Color correction: Μανώλης Κολοκοτρώνης
Sound design: Γιάννης Κατσιφαράκης
Υποτιτλισμός: Μελισσάνθη Γιαννούση
Ιστορικός σύμβουλος: Κωνσταντίνος Μαμαλάκης
Πρωτότυπη μουσική: Tiziano Calabrese
Πρωτότυπο τραγούδι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου