Ακολουθήστε το
στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Τις τελευταίες ώρες στην περιοχή εξακολουθούν να γίνονται μικροί σεισμεί της τάξης των 2 και 3 ρίχτερ.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε την Κρήτη φαίνεται πως ακολουθεί μια προβλέψιμη τροχιά, με τους ειδικούς να εμφανίζονται συγκρατημένα καθησυχαστικοί.
Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στο «Σαββατοκύριακο από τις 5» σημείωσε πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται μέχρι στιγμής με τυπικό τρόπο για την περιοχή, ωστόσο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση.
Όπως εξήγησε, «η ακολουθία είναι πολύ πλούσια σε αριθμό σεισμών και περιλαμβάνει και αρκετά ισχυρούς μετασεισμούς». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη αποκλιμάκωση του φαινομένου, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
«Δεν έχει αρχίσει να αραιώνει η δραστηριότητα, να πέφτουν οι ρυθμοί, επομένως δεν μπορούμε σήμερα να είμαστε καθησυχαστικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό στα πρώτα στάδια μιας σεισμικής ακολουθίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη ένα με δύο 24ωρα ώστε να αρχίσει να διαφαίνεται σταδιακή ύφεση της δραστηριότητας.
Αναφερόμενος στον κύριο σεισμό, ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο αναμενόμενο για την περιοχή της Κρήτης. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σεισμούς αυτού του μεγέθους στη συγκεκριμένη ζώνη, δεν μας προξενεί εντύπωση. Από το σημείο όπου εκδηλώθηκε, περιμέναμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία, κάτι που επιβεβαιώνεται», ανέφερε.


Η ανάλυση των δεδομένων και το ιστορικό της περιοχής
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 18 χλμ. νότια του Γούδουρα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε μέσα στη θάλασσα λειτούργησε ευεργετικά για τις υποδομές της Κρήτης. Κι όμως, οι επιστήμονες παραμένουν σε εγρήγορση. Η ακολουθία εμφανίζεται φυσιολογική, αλλά το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, αφού το συγκεκριμένο σημείο έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Είναι μια ζώνη με υψηλό δυναμικό.



