More

  ΔΕΥΑΧ: Ιδιώτες προκάλεσαν τη ρύπανση στο Ενετικό λιμάνι – Θα εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων

  Η ΔΕΥΑΧ είχε κατηγορηθεί ότι λόγω διαρροής λυμάτων σε αγωγούς ομβρίων που εκβάλλουν στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων,αλλοιώθηκε το θαλάσσιο περιβάλλον του.

  Μετά από άμεση όμως έρευνα της ΔΕΥΑΧ διαπιστώθηκε ότι αυτή την αλλοίωση προκάλεσαν ενέργειες ιδιωτών και μάλιστα θα εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων.

  Αναλυτικά:

  Η  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σας ενημερώνει ότι πρόσφατα κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και με ενημέρωση του Λιμεναρχείου Χανίων, είχαμε καταγγελίες για πιθανή διαρροή λυμάτων σε αγωγούς ομβρίων που εκβάλλουν στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, μολύνοντας και αλλοιώνοντας χρωματικά το θαλάσσιο περιβάλλον του.

  Και στις δύο περιπτώσεις μετά από άμεση έρευνα της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διοχέτευση λυμάτων στους συγκεκριμένους αγωγούς ομβρίων.

  Η ρύπανση που προκλήθηκε αφορούσε υπολείμματα αδρανών υλικών από συντήρηση κτιρίων της Παλιάς Πόλης, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς και υπολείμματα χρωμάτων (κυρίως από την πλύση των εργαλείων χρωματισμού).

  Θέλουμε να επισημάνουμε στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, πως αυτή η ελαφριά ρύπανση που παρατηρείται από τις ανωτέρω δράσεις δεν είναι επιτρεπτή, ιδίως όταν οι αγωγοί ομβρίων εκβάλλουν σε περιοχές κολύμβησης ή κλειστά συστήματα που δεν ανανεώνονται εύκολα τα ύδατα τους, όπως η θαλάσσια περιοχή του Ενετικού Λιμένα.

  Για την αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων περιστατικών επιβάλλεται:

  1. Τα υπολείμματα των οικοδομικών δραστηριοτήτων να συλλέγονται και απομακρύνονται ως στερεά απόβλητα.
  2. Η απόρριψη του υγρού από τον καθαρισμό των εργαλείων υδατοδιαλυτών χρωμάτων να γίνεται στα συστήματα αποχέτευσης ακαθάρτων.
  3. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με χρήση απορρυπαντικών στις οδούς απαγορεύεται δεδομένου ότι το ρυπαντικό φορτίο μαζί με τα υπολείμματα των απορρυπαντικών καταλήγει μέσω των αγωγών ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη, που μπορεί να είναι παραλία λουόμενων.
  4. Η ίδια απαγορευτική σύσταση ισχύει και για τον καθαρισμό χαλιών με απορρυπαντικά και διάθεση των υγρών πλύσης στα πεζοδρόμια.

  Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. πέραν της ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή των ανωτέρω δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τη θέσπιση αποτρεπτικών κυρώσεων για τις παραπάνω δράσεις.

  Επίσης θα προτείνει τη συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το Λιμεναρχείο Χανίων, προκειμένου από κοινού με το υπάρχον Κλιμάκιο Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Χανίων, να διενεργούνται έλεγχοι όποτε και όπου απαιτηθεί, για δράσεις μη συμβατές με την ορθή διαχείριση των λυμάτων και την προστασία πάσης φύσεως αποδεκτών (θαλασσών, χειμάρρων, ανοικτών και κλειστών τάφρων ομβρίων κ.λ.π.).

  Με εκτίμηση,

  Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΥΑΧ
  Μιχαήλ Τζινευράκης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Στη Βουλή η επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης

  Για την λειτουργία Υπηρεσίας Εκπαίδευσης Προσανατολισμού και Κινητικότητας. Την συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική ΣυμμαχίαΣτη Βουλή έφεραν σήμερα οι βουλευτές Κρήτης...

  Στην δικαιοσύνη στρέφεται ο ιδιοκτήτης του Italian Factory μετά τη νέα καταστροφή! Αναζητά τις ευθύνες για το αντιπλημμυρικό έργο που “βούλιαξε”

  Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 40 ώρες στο Italian Factory Outlet στην περιοχή του Κλαδισσού, το οποίο τουλάχιστον άλλες...

  Παύονται Τουλουπάκη -Μπαρδάκης -Ενοποιούνται οι εισαγγελίες οικονομικών εγκλημάτων

  Παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους οι εισαγγελείς Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε...

  Σουρωτήρι ξανά το νοσοκομείο Χανίων – Βάζουν κουβάδες και κούτες για να μαζέψουν τα νερά από την “βομβαρδισμένη” οροφή… (pics)

  Στο ίδιο έργο θεατές, γιατροί, ασθενείς, προσωπικό και επισκέπτες στο νοσοκομείο Χανίων...Η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών, στάθηκε η αφορμή για να αρχίσουν για...