More

  Δημιουργία δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου στον Δ. Πλατανιά

  Γράφει ο Κώστας Πατεράκης

  Με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη της επαρχίας και την παροχή ίδιων υπηρεσιών με αυτές που απολαμβάνουν οι πολίτες που κατοικούν σε αστικά κέντρα η εγγύτερα σε αυτά και από τις οποίες ουσιαστικά αποκλείονται λόγω απόστασης, καθίστανται επιτακτική ανάγκη, η κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήμου μας άλλα και όμορων δήμων (π.χ. Δ. Κισάμου, Δ. Κανδάνου-Σελίνου).

  Το κλειστό κολυμβητήριο πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστο πισίνα 25 μέτρων με τις αναγκαίες υποδομές που απαιτούνται για τους αθλητές, αλλά και τους γονείς κατά την διάρκεια της αναμονής τους.

  Ο σχεδιασμός του κτιρίου θα πληροί τις προδιαγραφές των Βιοκλιματικών κτιρίων με μέγιστη ενεργειακή απόδοση.

  Οι ενεργειακές καταναλώσεις μπορούν να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, αξιοποίηση γεωθερμικών εφαρμογών κ.λπ.) ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το ενεργειακό κόστος του κολυμβητηρίου, το οποίο είναι υψηλό σε κολυμβητήρια στα οποία χρησιμοποιούνται συμβατικές πηγές ενέργειας.

  Ως ενδεικνυόμενη τοποθεσία (χωρίς να αποκλείεται άλλη) προτείνεται ο χώρος των αθλητικών εγκαταστάσεων Ταυρωνίτη, όπου υπάρχει το γήπεδο ποδοσφαίρου και το κλειστό γυμναστήριο, λόγω της επάρκειας χώρου αλλά και της γρήγορης πρόσβασης μέσω του ΒΟΑΚ.

  Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου απαιτεί σχετική ωριμότητα και μπορεί να προέλθει από διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Φιλόδημος, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Ο ακριβής προϋπολογισμός κατασκευής  θα προκύψει από την εκπόνηση της αντίστοιχης μελέτης και κατ΄ εκτίμηση ανέρχεται μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις σε περίπου 600.000 ευρώ.

  Πρόκειται κατά την άποψή μου για ένα αναγκαίο έργο, το οποίο θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τα παιδιά. Με αυτό το έργο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που υφίστανται, αναβαθμίζονται και υλοποιούνται από τον δήμο Πλατανιά, θα δημιουργηθεί ένα πολυδιάστατο  μοντέλο αθλητικής δραστηριότητας με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσης των αθλητικών επιλογών της νεολαίας εγγύτερα στον τόπο διαμονής τους.

   

  Κώστας Πατεράκης

  Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc.

  Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Χανιά: Τροχαίο ατύχημα στον ΒΟΑΚ – Καραμπόλα με 4 οχήματα! (pics)

  Καραμπόλα σημειώθηκε νωρίτερα στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα κοντά στον κόμβο του Πλατανιά στο ρεύμα από ΧανιάΣτο ατύχημα ενεπλάκησαν τέσσερα οχήματα τα οποία συγκρούστηκαν το...

  Την Κυριακή το Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο εις μνήμην του πατέρα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου

  Στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των ΤζαγκαρόλωνΤην Κυριακή 5 Ιουλίου θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, τεσσαρακονθήμερο Πολυαρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμην...

  Η απόλυτη κατρακύλα: Στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ το Ρέθυμνο Cretan Kings

  Από τα σαλόνια της Α1 στο τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΟ Πρόεδρος του Ερασιτέχνη του Ρέθυμνο BC, Γιάννης Καλαϊτζάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη της...

  Στα “μαύρα” και πάλι η Κρήτη – Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος δικυκλιστής

  Έφυγε από τη ζωή ο νεαρός άνδρας - Απαρηγόρητη η οικογένεια αποφάσισε να δωρήσει τα όργανά τουΛίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής...