Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

    

Δ.Μ.

Η οικογένεια Μουντάκη* βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο των «ασφαλειών» έχοντας διανύσει μια πάρα πολύ σημαντική πορεία. Από τις ασφάλειες και το Επιμελητήριο – για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια – πως προέκυψαν τα drones…

Είναι αλήθεια ότι η Mountakis Insurance & More, συμπληρώνει φέτος το 42ο  έτος πορείας στον ασφαλιστικό κλάδο και μετά από 42 χρόνια, νομίζω ότι έχουμε πλέον και το δικαίωμα, να την χαρακτηρίσουμε ως “επιτυχημένη πορεία”. Πλήθος πελατών οι οποίοι και λόγω της τεχνολογική εξέλιξης, δεν περιορίζονται στα στενά όρια του Νομού ή του νησιού, εμπιστεύονται την εμπειρία μας και τον επαγγελματισμό μας, τόσο σε ότι αφορά τα “προσωπικά” ασφαλιστικά ζητήματα, όσο και τα επαγγελματικά τους και δεν κρύβουμε ότι αισθανόμαστε πολύ περήφανοι γι’  αυτό.

Ωστόσο, η ενασχόληση με τα Drone σε επαγγελματικό επίπεδο, ήρθε εντελώς αβίαστα και “χαλαρά” και κυριολεκτώ σε αυτό. Οι φίλοι μου και αυτοί που με ξέρουν καλά, γνωρίζουν και την “λόξα” μου για την αεροπορία και ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι που το αγαπώ από τότε που θυμάμαι το εαυτό μου.   Στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αγγλία πήρα το βάπτισμα του πυρός, όταν παράλληλα με τις σπουδές μου, παρακολούθησα ένα ground school για PPL και “έβαλα τις πρώτες μου ώρες πτήσης”.

Οι φίλοι μου και αυτοί που με ξέρουν καλά, γνωρίζουν και την “λόξα” μου για την αεροπορία και ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι που το αγαπώ από τότε που θυμάμαι το εαυτό μου.  

Ένα βράδυ λοιπόν στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, πίνοντας μπύρες στην πλατεία της Σπλαντζιας, με “αεροπορική παρέα” και συζητώντας για το ποσό πολλά υποσχόμενη είναι η ΜΗ επανδρωμένη αεροπορία, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας σχολής εκπαίδευσης χειριστών ΣΜΗΕΑ (Σύστημα ΜΗ Επανδρωμένου Αεροσκάφους). Γνωρίζαμε ότι ήδη σε πολλά κράτη είχε αρχίσει να μπαίνει νομικό πλαίσιο για τα Drone και γνωρίζαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει και στην Ελλάδα χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να γίνει και εδώ… Ξεκινήσαμε λοιπόν όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας και μόλις υπήρχε η σχετική ανακοίνωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ήμασταν από τους πρώτους δυο (πανελλαδικά) που καταθέσαμε φάκελο αδειοδότησης. Αρχικά αδειοδοτηθήκαμε για την περιοχή της Αττικής και αμέσως μόλις ολοκληρώσαμε αυτή την διαδικασία, ξεκινήσαμε την διαδικασία αδειοδότησης και στα Χανιά. Το Οκτώβριο του 2017, είχαμε πλέον και επίσημα, την πρώτη αδειοδοτημένη σχολή εκπαίδευσης ΣΜΗΕΑ, στην Κρήτη. Από τότε λοιπόν μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε Αθήνα και Κρήτη, σε πάνω από 165 άτομα με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, στην Αθήνα!!!

«Τόσο η πυροσβεστική, όσο η αστυνομία αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, έχουν ήδη μπει στο κομμάτι των Drone και αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν επιχειρησιακά»

Το “αστείο” της υπόθεσης είναι ότι πριν λίγους μήνες, κατάφερα να συνδυάσω τις δυο αυτές επαγγελματικές μου ενασχολήσεις, με δημιουργικό τρόπο! Αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε στον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και την εμπειρία που αποκτούμε συνεχώς, στα Drone, σε συνεργασία με μια ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό οργανισμό των Lloyd’s του Λονδίνου, σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα για τα Drone που από την μια καλύπτει τις απαιτήσεις της Ελληνικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα, καλύπτει βασικές και ουσιαστικές ανάγκες των ιδιοκτητών/χειριστών ΣΜΗΕΑ.

Τα drones τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μόδα και στην Ελλάδα. Πόσο απέχει και που διαφέρει μια πτήση drone από έναν ερασιτέχνη χειριστή, μέχρι τον εξειδικευμένο, που βγαίνει από μια σχολή όπως είναι η Hellenic drones Chania;

Το πτητικό κομμάτι, διαφέρει ελάχιστα! Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στα πρώτα τμήματα που βγάζαμε, οι περισσότεροι, γνώριζαν να “πιλοτάρουν”. Αυτό που έχει όμως τεραστία σημασία στην εκπαίδευση είναι ότι αποκτάται πλέον μια θεωρητική γνώση και “αεροπορική παιδεία” όπως μας αρέσει να λεμέ, η οποία βοηθά τόσο στην προστασία του ίδιου του Drone από τον χειριστή του αλλά κυρίως στην αποφυγή ατυχήματος το οποίο στην απλή του μορφή, μπορεί να έχει σοβαρές υλικές ζημιές αλλά σε  μια ποιο συνθέτη περίπτωση, μπορεί, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, να έχει  μέχρι και νεκρούς!!!

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λεμέ, ότι τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν βήματα που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί και με αυτό ως γνώμονα, δεν έχουμε την πολυτέλεια, κανείς από εμάς, να θεωρεί το εγώ του είναι σημαντικότερο της συλλογικής προσπάθειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα Drone, έχουν πλέον την δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων αρκετών χιλιομέτρων, είτε σε μήκος, είτε σε ύψους!!!! Είναι λοιπόν εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι με τέτοια εμβέλεια, χωρίς την απαραίτητη γνώση και αεροπορική παιδεία, όπως είπαμε νωρίτερα, είναι δυνατόν να υπάρχει εμπλοκή ΜΗ επανδρωμένου αεροσκάφους, με επανδρωμένο και οι συνέπειες, κάθε άλλο παρά ευχάριστες θα είναι. Τέτοια φαινόμενα άλλωστε, έχουν ήδη παρατηρηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχαν κάποια τραγική εξέλιξη…

 

Διαθέτουμε μια υπερπολύτιμη εμπειρία που μας δίνει προβάδισμα από τους ανταγωνιστές μας!

 

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα – που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε –  και ποιο ήταν το σημαντικότερο κίνητρο, για την δημιουργία της πρώτης σχολής για drones στην Κρήτη;

Το βασικότερο πρόβλημα είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήμασταν από τους πρώτους που ξεκινήσαμε αυτή την διαδικασία και σε συνδυασμό με το ότι ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, η “ιστορία” των Drone είναι σχετικά πρόσφατη, δεν υπήρχε το λεγόμενο know how για το πώς πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα με αποτέλεσμα, τόσο εμείς όσο και οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους και κυρίως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, να πηγαίνουμε ψάχνοντας… Αυτά σιγά σιγά αντιμετωπίζονται όμως και όσο προχωράμε λύνουμε και τα περισσότερα! Αυτό όμως ήταν παράλληλα και ένα από τα κίνητρα, καθώς μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά ωστόσο επειδή ακριβώς είμαστε από τους πρώτους που ξεκινήσαμε, αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της  “αγοράς” με υπερπολύτιμη εμπειρία που μας δίνει προβάδισμα από τους ανταγωνιστές μας!

Από παλαιότερη παρουσία της Hellenic Drones Chania σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτη TV

Πόσο έχουν αξιοποιηθεί – σε τοπικό επίπεδο – από την επίσημη πολιτεία τα drones ως «εργαλεία». Η Πυροσβεστική για παράδειγμα, πρόσφατα μάθαμε πως άρχισε να τα χρησιμοποιεί, αν και οι υπηρεσίες της σχολής σας, είχαν τεθεί αν θυμάμαι καλά από την περίοδο της μεγάλης πυρκαγιάς στον Αποκόρωνα, στην διάθεση των πυροσβεστικών αρχών…

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουμε αρκετές φορές προσφέρει τα σκάφη  και τους εκπαιδευτές της ακαδημίας μας στην υπηρεσία, είτε της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, είτε της αστυνομίας για έρευνες. Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση, ήταν ότι κατά καιρούς έχουμε εκπαιδεύσει στελέχη της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί ιδιωτικά σε εμάς για εκπαιδευτούν, καταβάλλοντας το αντίτιμο από την τσέπη τους και το έκαναν αυτό γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα έμπαινε και η υπηρεσία τους στο “παιχνίδι” των Drone οπότε ήθελαν να είναι ήδη πιστοποιημένοι για να μπορέσουν οι ίδιοι να αναλάβουν αυτά τα πόστα, όταν θα δημιουργούνταν. Πλέον τόσο η πυροσβεστική, όσο η αστυνομία αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, έχουν ήδη μπει στο κομμάτι των Drone και αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν επιχειρησιακά και αυτό είναι κάτι που εμάς μας χαροποιεί ιδιαίτερα!!!

 

Πόσο… στοιχίζει η εκπαίδευση – πιστοποίηση στα drones

 

Πως σας βρίσκει κάποιος που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Ακαδημίας σας, ποιο είναι το κόστος και ποια η διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης;

Σίγουρα το ποιο εύκολο, είναι μέσω του website της εταιρίας, www.hellenicdrones.gr. Τώρα αν κάποιος θέλει να μας συναντήσει από κοντά, εδώ στα Χάνια μπορεί να γίνει στην Λ. Κίσσαμου 131 όπου συστεγάζεται η Hellenic Drones με την Mountakis Insurance & More. Στην Αθήνα μπορεί κάποιος να μας βρει στην Ιπποκράτους αρ. 22 και στον Πειραια στην Γρ. Λαμπρακη αρ. 17.Όσον αφορά το κόστος, αυτό ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία αδειοδότησης που επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος. Είναι ένα πράγμα όπως τα διπλώματα οδήγησης…άλλο το κόστος για το μηχανάκι και άλλο για το λεωφορείο…(γέλια)

Tο επιμελητήριο είναι μια συλλογικότητα, με θεσμική ιδιότητα, που μονό με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί να λειτουργήσει και αυτό είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας

 

Το Επιμελητήριο είναι ένας φορέας που δεν ανήκει σε κανέναν!

Να περάσουμε λίγο στον χώρο του ΕΒΕΧ… Ο ρόλος σας, είναι αρκετά σημαντικός και απαιτεί ένα σημαντικό μέρος του ημερήσιου χρόνου σας, να τον αφιερώνετε στις δικές του «ανάγκες»…

Ο ρόλος ο δικός μου είναι το ίδιο σημαντικός, όσο και των άλλων 30 μελών του ΔΣ. Το επιμελητήριο είναι μια συλλογικότητα, με θεσμική ιδιότητα, που μονό με συνέργειες και συνεργασίες μπορεί να λειτουργήσει και αυτό είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας. Εκεί λοιπόν δεν χωρούν σημαντικοί και ΜΗ σημαντικοί ρόλοι…  Το γεγονός ότι είμαι και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, είναι μια επιπλέον ευθύνη κυρίως όσον αφορά την εκτέλεση των αποφάσεων που λαμβάνει είτε το ΔΣ είτε η Διοικητική Επιτροπή. Όσον αφορά το χρόνο που αφιερώνω εκεί, αυτό έχει να κάνει κυρίως με την τελειομανία που διακατέχει σε ότι καταπιάνομαι, η οποία βέβαια κάποιες φορές, φτάνει στα όρια της ψυχιατρικής…(γέλια). Θέλω λοιπόν, για όσο είμαι εκεί (γιατί δεν έχω υπογράψει και κανένα συμβόλαιο μονιμότητας…), να κάνω ότι το καλύτερο μπορώ για ότι μου έχει ανατεθεί.

«Περαστικοί είμαστε από την διοίκηση και θέλουμε για όσο καιρό μείνουμε εκεί, να δημιουργήσουμε πράγματα που θα μείνουν στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και γενικότερα την κοινωνία των Χανίων»

 

Οι «Ενωμένοι Επιχειρηματίες» βρίσκονται περίπου δυο χρόνια στο «τιμόνι» του Επιμελητηρίου. Τι σας έχει αφήσει αυτό το χρονικό διάστημα, σε επίπεδο «ποιοτικών συμπερασμάτων»;

Αυτά που έχει μέχρι στιγμής αφήσει όλη αυτή η διαδικασία, είναι πολλά! Δυνατές φιλίες, πολύωρες συζητήσεις με συμφωνίες αλλά και διαφωνίες, προβληματισμοί, εμπειρίες, αλλά κυρίως πάρα μα πάρα πολύ δουλειά από πολλούς ανθρώπους! Δουλειά η οποία πολλές φορές δεν “δείχνει” αμέσως, είναι όμως πολύ σημαντική για να φτάσουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λεμέ, ότι τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά υπάρχουν βήματα που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί και με αυτό ως γνώμονα, δεν έχουμε την πολυτέλεια, κανείς από εμάς, να θεωρεί το εγώ του είναι σημαντικότερο της συλλογικής προσπάθειας. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος λοιπόν, που είμαι κι’ εγώ ένα απλό μέλος μιας μεγάλης ομάδας, πέραν από παρατάξεις, που σε μεγάλο βαθμό το έχει κατανοήσει και το εφαρμόζει στην πράξη.

Μιλήστε μας λίγο για το Επιχειρηματικό Forum, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι και φέτος «έρχεται» σε λίγες εβδομάδες στα Χανιά, φέροντας ουσιαστικά το σύνολο των επιμελητηριακών – και όχι μόνο –  στελεχών της χώρας, στην Κρήτη.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση του επιμελητηρίου Χανίων, είχαμε και ευτυχώς συνεχίζουμε να έχουμε, πλήρη συναίσθηση του ότι το Επιμελητήριο είναι ένας φορέας που δεν ανήκει σε κανέναν! Περαστικοί είμαστε από την διοίκηση και θέλουμε για όσο καιρό μείνουμε εκεί, να δημιουργήσουμε πράγματα που θα μείνουν στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και γενικότερα την κοινωνία των Χανίων. Ένα από αυτά, είναι και το Chania Business Forum. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό γεγονός με ετήσια περιοδικότητα που κατά την διεξαγωγή του, να συγκεντρώνει επιχειρηματικά και πολιτικά βλέμματα της χώρας, και να λειτουργεί ως επιταχυντής παραγωγής ιδεών, χρήσιμων συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Πέρυσι λοιπόν που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, επειδή δεν είχαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για το πώς γίνονται αυτά, προτιμήσαμε να μείνουμε σε μονοήμερη διοργάνωση ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες του σοβαρού λάθους που θα καταδίκαζε την συνέχεια. Φέτος, έχοντας την περσυνή εμπειρία ως παρακαταθήκη, προχωρήσαμε με ποιο αποφασίστηκα βήματα αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο. Το τριήμερο λοιπόν που θα διεξαχθεί το Chania Business Forum 2019, θα υπάρχει στα Χανιά ένας “οργασμός” δράσεων και εργασιών που θα φέρουν πολύ κόσμο στα Χανιά σε μια περίοδο χαμηλής κίνησης και ελπίζουμε να παράξει πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Χανιά, η Γεν. Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, θα γίνει σύγκληση Γεν. Συνέλευσης του Ελληνοκυπριακού Δικτύου  Επιμελητηρίων, θα πραγματοποιηθεί Δ.Σ. του Ελληνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, Θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιμελητηρίων Κρήτης και θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις εξωστρέφειας και το workshop του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτούμενου προγράμματος Innovagro, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από Ιταλία, Σερβία, Αλβανία, Σλοβενία και Ελλάδα και του οποίου επικεφαλής εταίρος, είναι το Επιμελητήριο Χανιών. Σε όλα τα παραπάνω, αν προσθέσουμε και τις εργασίες του φόρουμ, με τρεις θεματικούς άξονες και τρία πάνελ των 6 ομιλητών ανά θεματική ενότητα, μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος, ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο!  Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ομάδα τόσο από την διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου, εργαζόμαστε σκληρά, και σύμπνοια και πρόγραμμα, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε!

*Είναι Ασφαλιστικός Πράκτορας, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων στο ΕΒΕΧ & Operational Manager της Hellenic Drones Chania.