Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Η Κυβέρνηση εξετάζει το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι Μινώα Πεδιάδας ως πιθανό χώρο για τη δημιουργία του πρώτου μόνιμου κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κρήτη.

Το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων φέρεται ως ο πιθανότερος χώρος που εξετάζει η Κυβέρνηση να στεγάσει το πρώτο μόνιμο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κρήτη. Αυτό αποκαλύπτει το CNN Greece το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Πρόκειται για ένα στρατόπεδο όπου στο παρελθόν γινόταν εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων αλλά πλέον είναι ανενεργό. Διαθέτει υποδομές και δεν θα υπάρξει τεράστια δυσκολία στη διαμόρφωσή του.

Ο χώρος είναι ένας από τους δύο που είχε επισκεφθεί τον Μάιο ο τότε Υπ. Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης, ο άλλος ήταν το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη στην περιοχή του Καρτερού, το 2020 είχε γίνει παράδοση και παραλαβή τμήματος περίπου 14 στρεμμάτων του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Ηρακλείου με σκοπό την κατασκευή σχολείου.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Καστέλι θα δημιουργηθεί σύντομα το πρώτο κλειστό κέντρο και σε κοντινή περιοχή βοηθητικό χώρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αν υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένας χώρος με δυναμικότητα 3.000 – 4.000 ατόμων η διαχείριση των ροών θα γίνει πολύ πιο εύκολη, εκτιμάται από την Κυβέρνηση.

Η δημιουργία του κέντρου θα συνδυαστεί με τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στην ενδοχώρα όπου θα μεταφέρονται όποτε χρειάζεται άτομα από τη δομή της Κρήτης, εξηγούσε πηγή στο CNN Greece.

Πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία
Μένει να φανεί τι αντιδράσεις θα δημιουργήσει αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης αν προχωρήσει ο σχεδιασμός, καθώς δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως εδώ και χρόνια, δομή στην Κρήτη δεν έχει δημιουργηθεί, καθώς πολίτες, ψηφοφόροι, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτευτές αντιδρούν.

Στο τραπέζι δεν αποκλείεται να πέσουν και άλλες επιλογές, καθώς επίκειται την Παρασκευή συνάντηση του Υπουργού Θάνου Πλεύρη και της Υφυπουργού Σέβης Βολουδάκη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη.

Πρόσφατα πάντως ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εμφανιστεί αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο δήμος μας έχει ήδη επτά οικισμούς προσωρινής διαβίωσης σεισμοπλήκτων και σηκώνει τεράστιο βάρος. Είναι δύσκολο να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Οι δήμοι και η Περιφέρεια έχουν αρμοδιότητα κυρίως στην κοινωνική ένταξη – όχι στη δημιουργία δομών», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου στο ΚΡΗΤΗ TV.

«Καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε»
Από εκεί και πέρα το επόμενο αγκάθι έχει να κάνει με τις επιστροφές των μεταναστών.

Αναγκαστικές επιστροφές δεν γίνεται να γίνουν με χώρες όπως το Σουδάν ή η Λιβύη, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες διμερείς συμφωνίες. Η προσπάθεια που θα γίνει είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Λιβύη και σε όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν να περάσουν το Λιβυκό πέλαγος, πως «δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα» και πως ουσιαστικά θα κρατηθούν σε δομές χωρίς πραγματική ελπίδα μιας ζωής στην Ευρώπη.

«Το μήνυμα σαφές: Καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε» έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση μετά τα όσα έγιναν στη Λιβύη ο Υπ. Μετανάστευσης ο οποίος σήμερα φέρνει στη Βουλή τροπολογία που αφορά στην τρίμηνη αναστολή του ασύλου για όσους φθάνουν με βάρκες από τη Βόρεια Αφρική.