Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση.

Μια νέα χρονιά ανέτειλε γεμίζοντας μας αισιοδοξία ότι θα είναι καλύτερη                από την προηγούμενη, που σίγουρα κάτι – λιγότερο ή περισσότερο –  πολύτιμο στέρησε από όλους.

Γράφει η Έφη Μαλτέζου…

Όπως σε κάθε νέα αρχή λοιπόν, εκτός από δώρα, ανταλλάξαμε ευχές κι υποσχέσεις.

  • Κάποιες στον εαυτό μας και κάποιες σε άλλους.
  • Κάποιες μικρές και κάποιες μεγάλες.
  • Κάποιες που θα πραγματοποιήσουμε κι κάποιες όχι.

Εγώ διαλέγω να ευχηθώ σε όλους μας σήμερα με ένα παραμύθι που ξεχώρισα, εκτίμησα κι αγάπησα πριν ακόμα εκδοθεί : “Ένας δράκος διαφορετικός”.

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μέρος μακρινό κυριαρχούσε ένας βασιλιάς δεσποτικός, σκληρός και φιλοχρήματος. Ήθελε να τους ελέγχει όλους και για αυτό αναζήτησε έναν δράκο για να τρομοκρατεί όποιον του αντιστέκεται. Ο κόκκινος δράκος που συνάντησε όμως, ήταν  τόσο διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Αρνήθηκε αποφασιστικά να υπακούσει στις διαταγές τους βασιλιά, ακόμα κι όταν συνελήφθη από τους στρατιώτες του παλατιού. Εκείνος άλλωστε, ονειρευόταν να ζει ελεύθερος και να ταξιδεύει παντού για να γνωρίσει τις ομορφιές του κόσμου κι όχι να σκορπά τον φόβο και τη δυστυχία…

Ποιος υποχώρησε άραγε;

Ο δράκος με τη ρωμαλέα όψη έμεινε τελικά φυλακισμένος; Μήπως απελευθερώθηκε, καταστρέφοντας τα πάντα σε μια έκρηξη οργής ή πραγματοποίησε το όνειρο του;

Κι ο βασιλιάς; Έμεινε εγκλωβισμένος στη φτωχή ψυχή του, τράπηκε σε φυγή να γλιτώσει ή άραγε κέρδισε τη ζωή κι έναν φίλο καρδιακό;

Μια σκληρή ουσιαστική μάχη δίχως βία, μια όμορφη εσωτερική περιπέτεια που θέλει θάρρος πολύ, είτε είσαι ένας φαινομενικά εγκλωβισμένος δράκος είτε ένας φαινομενικά πανίσχυρος βασιλιάς.

Μάθημα αξιών από έναν δράκο διαφορετικό με τέτοια δύναμη, που θα μπορούσε να κάνει τα πάντα, αλλά επέλεξε αυτό που του υπαγόρευε το πνεύμα, η ηθική κι η καρδιά του, επιμένοντας ότι…

“η ελευθερία είναι η συνταγή για κάθε σχέση παντοτινή”

Από παιδαγωγικής άποψης, το βιβλίο επίσης χαρακτηρίζεται άρτιο, μιας που εξίσου το κείμενο κι η εικονογράφηση κινούνται πάνω στις βασικές αρχές των σύγχρονων παιδαγωγικών θεωριών. Άλλωστε τι λιγότερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από την συγγραφέα του;

H Χανιώτισσα, Δήμητρα Πενταράκη, μετουσιώνει την ακριβή γνώση, την πολυετή εμπειρία και την αστείρευτη αγάπη της από τις παιδαγωγικές της σπουδές και δράσεις σε ένα πολύπτυχο παραμύθι  – που χάρη στην απλότητα του –  μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους. Ως υπέρμαχος της αυτενέργειας και της ανάπτυξης της φαντασίας μάλιστα, επιλέγει να εικονογραφήσουμε εμείς οι ίδιοι το βιβλίο μας! Εκείνη, στο εξώφυλλο του βιβλίου της, μας παρουσιάζει τον δικό της δράκο και μας παρακινεί να δημιουργήσουμε τον προσωπικό μας,  “με τον δικό μας μοναδικό τρόπο” – αυτόν που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο “Ραδάμανδυς”, έχει ήδη λάβει τις πρώτες του θετικές κριτικές κι επίκειται η παρουσίαση του μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε μια εποχή που η ελευθερία βάλλεται σε όλες τις διαστάσεις της, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να αναγνωρίζουμε κάθε προσπάθεια καταπάτησης της σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Όπως απαραίτητο είναι να υπενθυμίζουμε την σπουδαιότητα της και να  διεκδικούμε την προστασία της.

Η χρονιά που πέρασε είχε δυστυχώς πληθώρα παραδειγμάτων από ανθρώπους που δε σεβάστηκαν την ελευθερία του συνανθρώπου τους, αφαιρώντας του την αξιοπρέπεια και σε πολλές περιπτώσεις την ίδια του τη ζωή.  Ας είναι η τελευταία.

Σας εύχομαι για το 2022 υγεία κι όλα όσα μας διδάσκει ο ξεχωριστός, αυτός ο

“Ένας δράκος διαφορετικός” …

“Είδες βασιλιά μου, πόσο μα πόσο όμορφα είναι όλα!”

“Ναι, έχει δίκιο. Είναι όμορφα!”

“Ξέρεις γιατί; Γιατί όλα πια είναι φτιαγμένα από τα βασικά υλικά…”

ΑΓΑΠΗ… ΣΕΒΑΣΜΟ … ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ …

Σε όλον τον κόσμο!

Έφη

Υ.Γ.

  • Σε μια στιγμή αυθορμητισμού, στα πλαίσια μιας όμορφης συζήτησης για τον ξεχωριστό αυτόν δράκο, βιντεοσκοπήσαμε ένα απόσπασμα του παραμυθιού και σας το χαρίζουμε!

Το βίντεο τραβήχτηκε στο ιστορικό καφέ <<Κήπος>> της πόλης μας, με την άδεια του φιλόξενου οικοδεσπότη κ. Βασίλη Σταθάκη και τη συγκατάθεση της συγγραφέως κ. Δήμητρας Πενταράκη.