More

  Ένταση για τα αδέσποτα στο Δ.Σ.Χανίων – Πέρασαν οι 40 εθελοντικές στειρώσεις εντός Δεκεμβρίου – Πρώτη πόλη πανελλαδικά τα Χανιά στα αδέσποτα

  Το θέμα της στείρωσης των αδέσποτων ζώων στα Χανιά, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. Χανίων την Τρίτη το απόγευμα.

  Ο ίδιος ο δήμαρχος, γνωστοποίησε πως η πόλη των Χανίων, διαθέτει την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση, με πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου Νίκης Αποστολάκη – με αφορμή το αίτημα που έχει κατατεθεί από Γερμανίδα Κτηνίατρο, για τη διενέργεια 40 εθελοντικών στειρώσεων εντός των επόμενων ημερών στα Χανιά.

  Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης αφού έκανε μια αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί από την εποχή που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και στην “προβληματική” όπως την χαρακτήρισε επικοινωνία που είχε με τους εκπροσώπους των Φιλοζωικών Σωματείων το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στο γραφειοκρατικό κόλλημα που υπήρξε στην συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε για τις εθελοντικές στειρώσεις από την συγκεκριμένη κτηνίατρο, η οποία δεν είχε προσκομίσει αυτοπροσώπως – όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία – τα σχετικά πιστοποιητικά, διευκρίνισε πως “κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να γίνει και ηλεκτρονικά“.

  Την ηλεκτρονική αποστολή των σχετικών εγγράφων, δεν είχε κάνει δεκτή μέχρι σήμερα, η αρμόδια υπηρεσία κτηνιατρικής του δήμου Χανίων.

  Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Σημανδηράκης, υπογράμμισε πως “έχει ξεκινήσει μια συνολική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα στα Χανιά, τονίζοντας πως η στόχευση είναι να δρομολογηθεί η δημιουργία Κτηνιατρικής Κλινικής“.

  Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Κοτσιφάκης ο οποίος αφού περιέγραψε τις νομικές και πρακτικές δυσκολίες του θέματος, τόνισε: 

  Έχουμε ανοίξει εργολαβία, πηγαίνουμε με σύμβαση σε ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις και αναλαμβάνουν και την διαδικασία της απαραίτητης αποθεραπείας. Ο άνθρωπος – υπάλληλος που συλλέγει τα ζώα, που δήλωσε πως αδυνατεί μέσα σε μια ημέρα, να συλλέξει 20 ζώα, για να τα μεταφέρει για στείρωση. Και μετά δεν υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος, για να γίνει η αποθεραπεία. 

  Έχουν γίνει σε τρεις μήνες 154 περισυλλογές ζώων συντροφιάς, 104 στειρώσεις και 55 υιοθεσίες“.

  Άρης Παπαδογιάννης:

  Δεν υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα. Χάρηκα με τα όσα είπε ο δήμαρχος, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την προσπάθεια που δείχνει ότι γίνεται. Προεκλογικά όλοι καταθέσαμε προγράμματα και προτάσεις για το θέμα των αδέσποτων. Το πρόβλημα είναι οξύτατο στα Χανιά […] Είναι μια ευκαιρία για την στείρωση κάποιων ζώων η πρόταση που γίνεται. Εδώ μπορούμε να “θεραπεύσουμε” κάποιες διαδικασίες, τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται. Μπορούμε να κάνουμε μια ψηφοφορία και να κάνουμε αποδεκτή την πρόταση“.

  Γιώργος Γεωργακάκης

  […]”Η πρόταση θα πρέπει να είναι νομότυπη. Άλλο πράγμα είναι το νομότυπο και άλλο η τυπολατρεία. Επειδή υπάρχουν ηλεκτρονικοί τρόποι να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων εκείνων που θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή την εθελοντική πράξη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί αυτή η εθελοντική δράση“.

  Τάσος Βάμβουκας

  […]”Είναι ένα  δύσκολο νομοθετικό περιβάλλον που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η δυσκαμψία των υπηρεσιών που δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες“.

  Γιάννης Σαρρής

  Αν το πάμε με το γράμμα του νόμου, με την αυστηρή έννοια, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, που με ευελιξία όμως, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε[…] Συμφωνούμε με την πρόταση, πρέπει να γίνουν οι 40 στειρώσεις, από την εθελόντρια κτηνίατρο“.

  Νίκος Βουρλάκης

  Πρέπει να γίνουν αυτές οι στειρώσεις, συμφωνούμε. Όμως και ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στην στελέχωση κτηνιατρείου, με το απαραίτητο προσωπικό”.

  Σεραφείμ Ρίζος

  Κανένας δήμος σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχει λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα, γιατί απλά είναι θέμα περικοπών στους πόρους και υποστελέχωσης. Ότι κι αν κάνουμε, αν δεν διεκδικήσει ο δήμος Χανίων πόρους και μόνιμο προσωπικό, δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα” 

  Το θέμα, όπως αυτό διατυπώθηκε στο σώμα, τέθηκε σε ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

  30 Υπερ

  10 Κατά

  2 Αποχώρησαν 

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Περιφέρειας Κρήτης: Πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον SARS-COV-2  

  Μετά την εκπαίδευση χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον SARS-COV-2 επεκτείνεται στους εργαζομένους στις πύλες...

  Σφακιά: Έλληνες και ξένοι τουρίστες κατέκλυσαν την περιοχή (Pics)

  Mε τις βαλίτσες ανά χείρας Έλληνες και ξένοι τουρίστες κατέκλυσαν το Σάββατο 4 Ιουλίου τα Σφακιά.Από την 1η του μήνα όποτε και απελευθερώθηκαν οι...

  Γυναίκα πνίγηκε σε παραλία της Αλμυρίδας

  Άλλος ένας πνιγμός σημειώθηκε στην Κρήτη το Σάββατο 4 Ιουλίου.Μία γυναίκα έχασε τη ζωής της ενώ κολυμπούσε στην παραλία, της Αλμυρίδας στα Χανιά.Η ηλικιωμένη...

  Βασίλης Κικίλιας: 25 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ., στην Κρήτη – 650 προσλήψεις υγειονομικών

  Είκοσι πέντε επιπλέον κλίνες Μονάδές Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη ως το τέλος του έτους ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο...