More

  Κύριε πρωθυπουργέ, το “πατρικό” σας σπίτι… καίγεται – Μαγαζιά κατεβάζουν τα ρολά τους για να μην κλείσουν…

  Κακά χαμπέρια, από την τοπική αγορά. Οι πρώτες ημέρες του νέου έτους, βρίσκουν καταστήματα – αρχικά – του χώρου της εστίασης [κανείς δεν ξέρει αν το φαινόμενο επεκταθεί], να βάζουν προσωρινά λουκέτο, με πρωτοβουλία των διευθύνσεων τους, μη μπορώντας να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, από την σε πλήρη απορρύθμιση, τοπική οικονομία.

  Πολλοί επιχειρηματίες, “προσδοκούσαν” εδώ και καιρό, σ’ ένα νέο lockdown, το οποίο ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση, ξορκίζει και προσπαθεί πάση θυσία ν’ αποφύγει, ακόμη και τώρα που τα ρεκόρ των κρουσμάτων, διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε τοπικό, Κρήτης!

  Το Lockdown απομακρύνεται και την ίδια ώρα, εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες, για στήριξη των επιχειρήσεων με τη μορφή τουλάχιστον που είχαμε συνηθίσει από τα προηγούμενα δυο γενικά λουκέτα, με αναστολές εργασίας δηλαδή για τους εργαζόμενους, αλλά και επιδοτήσεις ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέες προκαταβολές, για τις επιχειρήσεις.

  Οι επιχειρηματίες, βιώνοντας την πιο άεργη περίοδο των επιχειρήσεων τους και έχοντας πλέον περάσει και από μια εορταστική περίοδο, που δεν άφησε πίσω της “τίποτα” για την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων, λαμβάνουν δραστικές πρωτοβουλίες, για τον περιορισμό της ούτως ή άλλως, μεγάλης τους χασούρας, έως ότου ξαναπάρει μπροστά η ατμομηχανή του τουρισμού [μη γελιόμαστε δεν υπάρχει κάτι άλλο] για να σηκώσουν κεφάλι.

  Μόνο που οι επιχειρήσεις, κακά τα ψέματα, όσο καλά κι αν πηγαίνουν τα πράγματα με τον τουρισμό – η αλήθεια είναι πως το 2021 πήγαν ανέλπιστα καλά και τα μαντάτα για το 2022 είναι ενθαρρυντικά –  δεν θα μπορέσουν για πολλά χρόνια ακόμη, να γίνουν αυτό που ήταν πριν από την πανδημία.

  Οι περισσότερες δημιουργούν ένα μεγάλο χρέος, το οποίο προσπαθούν μέσω των διακανονισμών να κρατήσουν σε διαχειρίσιμο επίπεδο, πιθανολογώ επί ματαίω, ενώ την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις από μόνες τους, “ζητούν” με επιτακτικό ομολογουμένως τρόπο, διαρκώς επιπλέον κεφάλαια, για να κρατηθούν ζωντανές.

  Στην εξίσωση, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη παράβλεψη, να μην αναφέρουμε και την άλλη πλευρά, των εργαζομένων, οι οποίοι μένουν χωρίς δουλειά, με πολλούς μάλιστα από αυτούς, να μην έχουν καν το δικαίωμα επιδότησης, από το ταμείο ανεργίας.

  Ανοίγω μια μικρή παρένθεση:

  Μια νέα στρατιά ανέργων, βρίσκεται προ των πυλών, αν και για την εργατικότητα πολλών σε αυτή την χώρα, έχω ισχυρότατες επιφυλάξεις. Μην ξεχνάμε, το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις έψαχναν προσωπικό με το τουφέκι, αλλά κάποιοι είχαν “βολευθεί” – επαναπαυθεί σε κάποια 534 ευρώ, τα οποία ελάμβαναν από την ασφαλή και ξεκούραστη γωνιά του καναπέ τους.

  Κλείνει η παρένθεση!

  Η κατάσταση προβλέπεται εξόχως δύσκολη και οι προβλέψεις, είναι από απαισιόδοξες στην καλύτερη τους ερμηνεία, έως απογοητευτικές, αν θες να το δεις περισσότερο “καθαρά ” – ρεαλιστικά.

  Η κυβέρνηση, προφανώς και οι κυβερνήσεις άλλων κρατών, των οποίων οι οικονομίες – όσο πιο ισχυρές κι αν είναι από την Ελληνική –  χειμάζουν, αργά ή γρήγορα θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, πριν ακόμη η υγειονομική κατάσταση με την πανδημία, περάσει σε φάση σταθεροποίησης.

  Δυστυχώς κάθε ημέρα που περνάει, στην προκειμένη περίπτωση, στην τοπική αγορά – οικονομία των Χανίων, είναι πολλή χειρότερη από την προηγούμενη και το αρνητικό “ντόμινο”, μοιάζει θέμα χρόνου ν’ ακολουθήσει, παρασύροντας ότι βρει στο πέρασμα του.

  Ακόμη και κάποιες από τις πλέον νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις της πόλης, δυστυχώς παλεύουν για την επιβίωση τους, κατεβάζοντας τα ρολά τους, μέχρι νεοτέρας.

  Και αυτό, όπως ανέφερα και στην αρχή του αφηγήματος μου, είναι ένα κακό, ένα πάρα πολύ κακό χαμπέρι, για τους επόμενους τρείς τουλάχιστον μήνες, οι οποίοι ευελπιστώ να μην γίνω μάντης κακών, αλλά μπορεί να μετατραπούν και σε ορμητικό “τσουνάμι” που θα καταπιεί, οτιδήποτε βρίσκει στο πέρασμα του.

  Υ.Γ.

  Κύριε πρωθυπουργέ, το “σπίτι” σας καίγεται…

  Τα Χανιά δεν ζητούν μεροληπτική αντιμετώπιση, αλλά “φωνάζουν” πως χρειάζονται βοήθεια, όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας.

  Οι πρωτοβουλίες σας, επιβάλλεται να είναι άμεσες και στοχευμένες.

   

                                      Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                   Ο Κύριος Έπαρχος” 

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ