More

  Επίδομα θέρμανσης: Σφυρίζει λήξη για αίτηση – Τι θα γίνει με παράταση

  Σήμερα, εκτός απροόπτου είναι η τελευταία ημέρα για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα δοθεί αυξημένο και σε περισσότερους πολίτες.

   

  Τελειώνει ο χρόνος σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, καθώς όπως είναι προγραμματισμένο, λήγει το βράδυ η διορία για αιτήσεις στο myΘέρμανση.

  Όσοι δεν έχετε κάνει αίτηση και είστε δικαιούχοι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα αίτησης, αλλιώς το χάνετε, αφού δεν υπάρχει απόφαση για ολιγοήμερη παράταση. Αν υπάρξει, ωστόσο, θα γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

  Προς το παρόν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η πληρωμή της α’ δόσης του επιδόματος θα γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

  Οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Για τους νέους δικαιούχους, που υπέβαλαν αίτηση, η πληρωμή θα γίνει επίσης μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, τα χρήματα που θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αφορούν τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως σήμερα.

  Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατ.

  Ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης

  Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει στον τραπεζικό σας λογαριασμό και θα σπάσει σε 3 ημερομηνίες.

  • Η πρώτη θα γίνει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  • Η δεύτερη έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Η τρίτη έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

  Ημερομηνίες για φυσικό αέριο

  Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

  Τα ποσά πληρωμής για το επίδομα θέρμανσης

  Η βασική αλλαγή φέτος, πέρα από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι).

  Το ποσό αυτό θα αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή

  Έως 800 ευρώ είναι το ποσό του επιδόματος, για κατοίκους στο 90% των περιοχών ενώ για τις πιο ψυχρές περιοχές, η επιδότηση φτάνει έως και τα 1000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δυο παιδιά στο Βελούχι, τα Δολιανά, την Παύλιανη ή την Βυτίνα θα λάβει επίδομα θέρμανσης από 618 έως 992 ευρώ.

  Διαδικασία αίτησης στο myΘέρμανση

  Οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

  Έως τις 9 Δεκεμβρίου, λοιπόν μπαίνετε στην πλατφόρμα myΘέρμανση (ΕΔΩ) και υποβάλλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Το ονοματεπώνυμό σας
  • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

  Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

  Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα:

  1. ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης,
  2. το ποσό/αξία της συναλλαγής,
  3. ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και
  4. η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ